REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 aprilie 2020)

De Paștele Blajinilor, cimitirele din Chișinău vor fi închise

Cimitirele din municipiul Chișinău vor fi închise pe data de 26-27 aprilie, cînd este comemorat Paștele Blajinilor. Primarul Ion Ceban a declarat la începutul ședinței on-line de marți a serviciilor primăriei că cimitirele din municipiul Chișinău vor continua să fie închise și la 26-27 aprilie, data în care credincioșii din Republica Moldova își comemorează rudele decedate. Sursa citată a menționat că Sărbătorile Pascale din acest an au fost liniștite și că locuitorii municipiului Chișinău au respectat recomandarea de păstrare a distanței sociale și de a sta la domiciliu.

 

Guvernul a aprobat Acordurile de creditare cu Federaţia Rusă şi FMI

Guvernul de la Chişinău s-a întrunit marţi, 21 aprilie, în şedinţă și a aprobat două proiecte ce ţin de ratificarea Acordurilor de creditare cu Federaţia Rusă şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Deciziile Executivului vin după ce la finele săptămînii trecute, la Moscova a fost semnat Acordul pentru creditul suveran de 200 de milioane de euro oferit de Rusia, iar Consiliul de directori al FMI a aprobat suportul bugetar de 235 milioane de dolari pentru R. Moldova. Prim-ministrul Ion Chicu a declarat în şedinţa Cabinetului că aceste două credite sînt foarte necesare ţării noastre în condiţiile extrem de dificile cauzate de pandemia COVID-19.

 

Meteorologii au emis Cod galben de îngheţuri

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă joi, 23 aprilie, Cod galben de îngheţuri. Potrivit meteorologilor, în orele nocturne și ale dimineții, din intervalul 21-23 аprilie, se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1...-4ºC, izolat în aer -1..-2°С. Îngheţurile prognozate vor afecta şi valorile termice din timpul zilei. Astfel, în perioada de referinţă, vremea se va răci uşor, mercurul termometrelor oscilînd între 12-18 grade Celsius. În mod obișnuit, mai cald va fi în sud şi cu 2-3 grade mai frig, în nord. Precipitaţii nu se prevăd. Începînd de vineri, 24 aprilie, vremea se va încălzi.

 

COVID-19 a mai făcut două victime

Încă două femei au murit din cauza COVID-19. Astfel, bilanțul morților se ridică la 72, iar al celor infectați la 2 548, a anunțat marți, 21 aprilie Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Astfel, pînă în prezent, în Republica Moldova sînt confirmate 2 548 cazuri de infectare cu noul Coronavirus, dintre care 293 cazuri sînt înregistrate în regiunea transnistreană. În instituțiile medicale din țară sînt internați 80 copii infectați cu noul coronavirus. Starea de sănătate a lor este de gravitate medie și satisfăcătoare.

 

În capitală vor activa încă două laboratoare de testare a persoanelor suspecte la COVID-19

Încă două laboratoare de testare a persoanelor suspecte la COVID-19 din municipiul Chişinău își vor începe activitatea marți, 21 aprilie. Este vorba despre Centrul Republican de Diagnostic Medical și Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Totodată, se întreprind toate măsurile pentru ca Spitalul Raional din Ștefan Vodă să își reia activitatea, începînd cu săptămîna viitoare.

 

Alți 375 de angajați din sistemul medical vor primi indemnizația unică în valoare de 16 mii lei

Ministerul Finanțelor va aloca 6 milioane de lei din Fondul de Intervenție al Guvernului pentru acordarea indemnizațiilor unice angajaților infectați cu COVID-19 din sistemul medical. Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța a menționat că proiectul a fost elaborat pentru a susține persoanele angajate în sistemul medical, care au contractat infecția COVID-19 în procesul de realizare a atribuțiilor de serviciu: ”De indemnizații unice vor beneficia 375 persoane. Mărimea indemnizației unice constituie 16 mii lei”, a precizat Pușcuța.

 

Guvernul a negociat cu Banca Mondială un nou proiect în contextul combaterii COVID-19

Autoritățile de la Chișinău au negociat proiectul Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA) în vederea realizării proiectului de răspuns de urgență la COVID-19. Costul total al proiectului ce urmează a fi finanțat din resursele de credit ale IDA constituie 52,9 milioane euro, iar obiectivul de dezvoltare al acestuia este de a preveni și răspunde la amenințările prezentate de pandemia de COVID-19. Conceptul proiectului prevede sprijin imediat pentru a răspunde focarului de COVID-19, cu accent pe consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor medicale de protecție a personalului și de gestionare a cazurilor grave.

 

Conducerea țării s-a întrunit în ședință

Ion Chicu a participat marți, 21 aprilie, la ședința comună cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Subiectele discutate vizează activitățile de gestionare a situației epidemiologice și soluții de depășire a crizei economice generate de acțiunile de combatere a epidemiei. Prim-ministrul a menționat că în perioada sărbătorilor de Paști majoritatea cetățenilor RM au manifestat înțelegere și au respectat îndemnul de a sta acasă: „Sperăm că și în următoarele zile se va păstra tendința de diminuare a cazurilor de infectare cu Covid-19. Dacă lucrurile vor merge spre bine, la sfîrșitul săptămînii vom veni cu un set de măsuri de relaxare a restricțiilor și de deblocare a activității agenților economici.”

 

IGP a procurat 52 de automobile noi

Inspectoratul General al Poliției a procurat 52 de SUV-uri cu care vor fi dotate echipele de reacționare rapidă. Achiziția este finanțată din fondurile Uniunii Europene. Scopul procurării unităților de transport este sporirea capacităților de reacție rapidă a echipelor de intervenție ale Poliției la apelurile de urgență. Potrivit contractului de reformă, acest aspect presupune micșorarea timpului de intervenție la nivel național pînă la 15 minute. Totodată, accentul s-a pus pe creșterea numărului echipelor de reacționare rapidă pînă la minimum 7 în fiecare sector din Chișinău și de la 2 la 5 echipe în fiecare raion.

 

BNM a lansat o nouă monedă cu valoarea de 10 lei

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat marți, 21 aprilie, o monedă cu valoarea nominală de 10 lei, cu ocazia Zilei Drapelului de Stat, marcată în Republica Moldova la 27 aprilie. Aceasta este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă și are un tiraj de 250 000 de exemplare. Noua monedă va fi pusă în circulație prin intermediul băncilor licențiate, iar după ridicarea stării de urgență va fi disponibilă și la ghișeul BNM. Aceasta va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv monedele cu caracter comemorativ, din emisiunea 2018 și 2019.

 

29 de persoane au fost sancționate după ce au încălcat regimul de autoizolare

Un număr de 29 de persoane s-au ales cu sancțiuni la sfîrșitul săptămînii trecute după ce au încălcat regimul de autoizolare sau au fost depistate în locuri publice fără act de identitate și nu au putut argumenta prezența. Totodată, a fost documentată contravenția unui agent economic pentru comercializarea materialelor de construcție. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în noaptea Învierii a fost verificată desfășurarea slujbelor în Biserici și au fost documentați trei preoți din raioanele Anenii Noi, Orhei și Chișinău, suma amenzilor aplicate fiind de pest 630 mii lei. În total, începînd cu data de 17 martie și pînă în prezent, au fost aplicate amenzi de circa 25 milioane lei.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37