REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 mai 2021)

Parcul Dendrariu din Chișinău intră în lucrări de modernizare

Administrația publică a municipiului Chișinău a anunțat că a început lucrări de modernizare a Parcului Dendrariu. Lucrările de amenajare constau în înlocuirea pavajului vechi din zona Rozariu a parcului și instalarea a două blocuri sanitare publice. În același timp, a fost anunțată asfaltarea a două alei și extinderea iluminatului public. Recent a fost deschisă pentru vizitatori o nouă poartă de acces în Parcul Dendrariu, din str. E. Coca. Aceasta a fost amenajată pentru a evita aglomerația şi fluxul mare de oameni la poarta centrală. Totodată, sînt efectuate lucrări la amenajare pentru a deschide o altă poartă din str. V. Lupu intersecție cu str. A. Mateevici. Parcul Dendrariu a fost fondat în anul 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

 

O autocisternă cu 26 tone de combustibil a derapat pe o stradă din Comrat

O autocisternă cu 26 tone de combustibil a derapat aseară pe o stradă din Comrat. Pentru tractarea acesteia a fost nevoie de intervenția salvatorilor. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, cazul a fost înregistrat la intersecția străzilor Ialpug și Tanchiștilor din municipiul Comrat. Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 19:55. La fața locului a intervenit un echipaj din cadrul Unității de salvatori și pompieri Comrat care a efectuat lucrări de tractare a autocisternei, pentru evitarea unei situații de risc. În urma incidentului înregistrat nu au fost raportate victime.

 

De Ziua mondială a albinei apicultorii au lansat un mesaj de susţinere a domeniului

R. Moldova trebuie să conștientizeze rolul apiculturii în economia țării, în asigurarea echilibrului în mediu ambiant, lansînd campanii și acțiuni de protejare a albinelor, se spune într-un mesaj al Asociației Naționale a Apicultorilor din R. Moldova (ANARM), făcut public cu ocazia Zilei mondiale a albinelor. Potrivit ANARM, este necesară responsabilizarea fermierilor, prin aplicarea bunelor practici agricole, pentru a evita otrăvirea albinelor, lansarea programelor de susținere a plantării plantelor melifere, crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea afacerilor apicole și multiplicarea familiilor de albini.

 

Ministerul Educaţiei a lansat etapa a doua a Campaniei #STOPviolența

Etapa a doua a Campaniei #STOPviolența în spațiul online și offline, care va aborda fenomenul de bullying în mediul școlar din R. Moldova, a fost lansată de Ministerul educației, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), în colaborare cu Centrul de Arte Coliseum și Teatrul ”Mihai Eminescu”. Scopul campaniei este de a promova utilizarea mai sigură și mai responsabilă a tehnologiilor digitale și a telefoanelor mobile de către copii și tinerii, de a informa și sensibiliza elevii, cadrele didactice și părinții despre pericolele din mediul online.

 

Irina Vlah a participat la o ședință cu șefii instituțiilor medicale ale autonomiei

Specialiștii au informat Bașcanul depre situația epidemiologică actuală în autonome și au discutat planul de acțiuni, menit să îmbunătățească controlul epidemiei, precum și evoluția campaniei de vaccinare. În ultimele două săptămîni, Găgăuzia a înregistrat o scădere a numărului de pacienți internați diagnosticați cu COVID-19. În același timp, a fost înregistrată o creștere a numărului de pacienți cu o formă severă a bolii. Experții prezic o posibilă agravare a situației epidemiologice în republica, ca urmare a desfășurării campaniei pentru alegerile anticipate în Parlamentul R. Moldova.

 

Olga Cebotari a avut o întrevedere cu Ambasadorul Suediei

Viceprim-ministrul în exercițiu Olga Cebotari s-a întîlnit astăzi cu Ambasadorul Regatului Suediei în R. Moldova, Anna Lyberg. Potrivit Biroului politici de reintegrare, în cadrul întrevederii s-a discutat un spectru larg de subiecte, inclusiv temele actuale ce figurează pe agenda procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană, dar și evoluția situației în dosarul transnistrean. Viceprim-ministrul a menționat necesitatea continuării proiectelor lansate întru soluționarea celor mai acute probleme în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, mizînd totodată, pe obținerea unor rezultate tangibile în cadrul negocierilor.

 

A fost inaugurat expo-tîrgul universal „Primăvara la Bălți”

La Bălți a fost inaugurat ieri expo-tîrgul universal „Primăvara la Bălţi”, prilejuit de Hramul oraşului și aniversarea a 600-a de la fondarea localităţii. Evenimentul, aflat la cea de-a XIII-a ediţie, este organizat de Filiala Bălţi a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) și se petrece sub patronajul primăriei municipiului. Expo-tîrgul se desfășoară în perioada 19-21 mai în Piaţa "Vasile Alecsandri" și îşi propune promovarea producătorului autohton, extinderea piețelor interne şi externe, stabilirea noilor contacte de afaceri, consolidarea dialogului public-privat ş.a.

 

Petrocub Hîncești a învins la Suruceni și ocupă locul secund în campionatul de fotbal

Într-un meci în care arbitrul a acordat trei cartonașe roșii, echipa Sfîntul Gheorghe Suruceni a fost înfrîntă ieri, pe teren propriu, cu trei la zero, de echipa Petrocub Hîncești. În finalul meciului, desfășurat pe stadionul din Suruceni, jucătorii echipei gazde au avut un comportament violent, arbitrul Andrei Breguța eliminînd de pe teren pe jucătorii Sagna, de la Sfîntul Gheorghe, și Gulceac, de la Perocub. Un alt jucător al echipei din Suruceni, Crăciun, a fost eliminat de pe teren pentru acumularea unui al doilea cartonaș galben. După victoria din deplasare, echipa Petrocub Hîncești se plasează pe locul secund în campionatul național, cu 82 de puncte, iar Sfîntul Gheorghe Suruceni a acumulat 64 de puncte și ocupă locul patru în clasament.

 

Au crescut activitățile industriale

Biroul Național de Statistică informează că, în luna martie 2021, producția industrială s-a majorat față de luna corespunzătoare a anului precedent cu 17,1%. Statisticienii moldoveni au constatat că majorarea producției a fost cauzată de creșteri în industria extractivă (+25,2%), în industria prelucrătoare (+10,1%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+46,4%), generînd creșterea producției pe total industrie cu respectiv 0,6%, 8,0% și 8,5%. În același timp, au fost înregistrate creșteri ale producției în industria extractivă (+14,3%), în industria prelucrătoare (+7,0%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+27,5%).

 

Un moldovean, dat în căutare din 2015, extrădat din Spania

Un bărbat, în vîrstă de 47 de ani, originar din raionul Orhei, anunțat în căutare internațională a fost extrădat în țară din Spania. Acesta se afla din 2015 în Spania. Acesta era anunțat în căutare la solicitarea Inspectoratului de Poliție Ciocana al Direcției de Poliție a mun. Chișinău, în baza unei cauze penale pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Bărbatul a fost adus în țară pe cale aeriană și a fost plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

 

Lucrările de betonare a albiei rîului Bîc continuă

Lucrările de amenajare a albiei rîului Bîc, care prevăd fortificarea malurilor prin betonare, continuă. Într-o lună de zile au fost executați circa 100 de metri liniar, pe ambele maluri, de la podul din strada Petru Rareș pînă la rîulețul Bolbocica, informează primăria Chișinău. În paralel cu betonarea, are loc și restaurarea dalelor instalate anterior, care au fost deteriorate în urma inundațiilor. De asemenea, sînt amenajate joncțiunile, care vor asigura rigiditatea construcției în contextul variațiilor de temperaturi/sezon. Costul lucrărilor de betonare este de circa 18 milioane de lei.