REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 iulie 2022)
30 de ambulanțe noi au fost transmise substațiilor de asistență medicală urgentă
Ministerul sănătății a repartizat astăzi 30 de ambulanțe noi substațiilor și punctelor de asistență medicală urgentă din țară. Totodată, pînă la finele acestui an, parcul auto al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) urmează a fi completat cu încă 170 de autovehicule noi. Ambulanțele au fost transmise de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, care a declarat că datorită noilor mașini cetățenii vor avea acces mai rapid la serviciile medicale. „Modernizarea instituțiilor de asistență medicală din țară este prioritatea noastră. Evenimentul de astăzi este un pas important în reînnoirea actualului parc de mașini. În perioada 2018-2021, au fost procurate 165 de ambulanțe noi, iar pînă la finele anului curent ne propunem să fie aduse încă 170 de mașini, astfel autovehiculele din parcul auto vor fi schimbate în proporție de 40%. Totodată, am dispus ca toate mașinile de tip vechi să fie retrase”, a spus șefa de la Sănătate.
Premierul a discutat cu Anthony Blinken
Procesele democratice din Moldova și realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă a țării noastre de Uniunea Europeană vor fi susținute în continuare de SUA. O declarație în acest sens a fost făcută la Washington de secretarul de stat american, Anthony Blinken, la întrevederea cu prim-ministrul Natalia Gavrilița. Premierul moldovean a adus în discuție provocările de natură economică, socială și de securitate cărora le face față Moldova și a enumerat prioritățile actuale majore, în special susținerea oamenilor cu venituri mici și asigurarea securității energetice. Natalia Gavrilița a mai vorbit despre acțiunile întreprinse pentru implementarea reformelor în justiție.
CFM a modificat graficul pentru unele curse internaționale și locale
Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova” (CFM) a anunțat astăzi că din 22 iulie graficul mersului trenurilor pe cursele naționale și internaționale va fi modificat. Astfel, trenul Chișinău - Iași – Chișinău va circula în continuare de două ori pe zi cu următorul grafic: Tur: 06.33 Plecarea din Gara Feroviară Chișinău, sosirea la Gara Internațională Ungheni - ora 09.51. Garnitura ajunge la Iași (Socola) la ora 11.13; 09.33 Plecarea din Gara Feroviară Chișinău, sosirea la Gara Internațională Ungheni - ora 13.00. Garnitura ajunge în Iași (Socola) la ora 14.27. Costul biletului este de 90-100-130 de lei (minim 4,5 euro), în funcție de clasa de confort.
UE și OMS au donat paturi și monitoare pentru pacienții din secțiile de terapie intensivă
Moldova a recepționat din partea Uniunii Europene şi a Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) 25 de paturi și tot atîtea monitoare portabile destinate secțiilor de terapie intensive. Potrivit Ministerului sănătății, echipamentele medicale au fost repartizate ieri în 12 spitale raionale, din Briceni, Cantemir, Cimișlia, Dondușeni, Drochia, Fălești, Leova, Nisporeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei și Ungheni, precum și în Centrul paliativ din Orhei. Datorită acestor echipamente, spitalele raionale își vor fortifica capacitățile de gestionare a fluxurilor de pacienți.
Ministerul Economiei va susţine domeniul industriei electronice din R. Moldova
Ministerul Economiei încurajează perspectivele de dezvoltare și creștere a competitivității în domeniul industriei electronice din Republica Moldova, potrivit ministrului Sergiu Gaibu, care a vizitat ADD Grup, o companie producătoare de sisteme inteligente de contorizare a energiei electrice. Scopul vizitei a constat în discutarea perspectivelor de dezvoltare și creștere a competitivității. "Prin produsele sale de contorizare inteligentă, fabricate la noi în țară - contoarele de apă și energie electrică, ADD Grup vine să sporească eficiența economică prin reducerea pierderilor de energie electrică și apă”, indică Ministerul economiei.
Grupul de prieteni ai Moldovei din Congresul SUA susține agenda de reforme a Executivului
Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întîlnit, la Washington, cu congresmenii David Price și August Pfluger, copreședinții Grupului de prieteni ai Moldovei din Congresul SUA. Oficialii au vorbit despre situația din Republica Moldova, în contextul crizelor complexe și costisitoare din punct de vedere financiar, subliniind că, pentru a răspunde provocărilor existente, Guvernul are nevoie în continuare de susținerea comunității internaționale. Șefa Executivului de la Chișinău a menționat că războiul din Ucraina a lăsat amprente pe termen lung asupra economiei Moldovei și altor sectoare importante pentru dezvoltarea țării.
Măsura preventivă aplicată ex-deputatei Violeta Ivanov a fost schimbată de magistrați
Magistrații Curții de Apel Chișinău au aplicat astăzi ex-deputatei Violeta Ivanov măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 60 zile. Potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul deputat Violeta Ivanov era cercetată în arest la domiciliu. Măsura a fost modificată de magistrați, după ce avocații acesteia au depus un recurs în acest sens. Decizia Curții de Apel Chișinău este irevocabilă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Violeta Ivanov a fost reținută în februarie anul curent și este cercetată într-un dosar de îmbogățire ilicită.
Orchestra Națională de Tineret va prezenta cinci concerte, un manifest muzical împotriva războiului și violenței
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” (ICR) sprijină inițiativa tinerilor de la Moldovan National Youth Orchestra și a maestrului Gabriel Bebeșelea de a organiza un proiect ce unește 110 muzicieni din România, Republica Moldova, Ucraina și UE, sub sloganul „Stand with Ukraine”. Inițiativa muzicienilor din România și R. Moldova este un manifest muzical împotriva războiului și a violenței și are drept scop susținerea tinerilor artiști refugiați din Ucraina și promovarea Anului Tineretului în Europa. Potrivit ICR, în cadrul proiectului vor fi organizate 5 concerte de muzică clasică în spații publice din Republica Moldova și România.
Oleg Serebrian s-a întîlnit cu oficiali europeni
În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o serie de întrevederi la Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Directoratul General pentru Vecinătate și Extindere (DG NEAR) al Comisiei Europene. De asemenea, a participat la reuniunea Comitetului Politic și de Securitate al Consiliului UE (COPS). În discuție cu Secretarul General SEAE Stefano Sannino a fost analizată detaliat situația în procesul de reglementare transnistreană și impactul războiului din Ucraina asupra acestuia. Vicepremierul Oleg Serebrian a remarcat importanța sporirii treptate a rolului UE în procesul de soluționare.
R. Moldova și Irlanda vor crea un prim grup parlamentar de prietenie
Moldova și Irlanda vor crea un prim grup parlamentar de prietenie, care va întări relațiile diplomatice bilaterale. Declarația a fost făcută astăzi de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, într-o conferință de presă susținută în comun cu omologul său din Irlanda, Simon Coveney, care se află în vizită oficială la Chișinău. În cadrul întrevederii, oficialii s-au referit la inițierea discuțiilor privind semnarea mai multor acorduri care vor avea beneficii pentru cetățenii ambelor țări. „Este vorba de domeniul protecției sociale, conversiunea permiselor de conducere, semnarea unui acord pentru liberalizarea roaming-ului cu Irlanda, recunoașterea diplomelor”, a menționat Popescu.
Săptămîna viitoare începe administrarea celei de-a doua doze Booster
Săptămîna viitoare va începe administrarea celei de-a doua doză Booster de vaccin împotriva COVID-19, pentru persoanele cu vîrsta mai mare de 60 de ani și cele care suferă de maladii cronice. Informația a fost confirmată de ministrul sănătății, Ala Nemerenco. Ea mai spune că în ultima săptămînă a crescut numărul celor care și-au administrat abia prima doză de vaccin. Mai exact, este vorba de aproximativ 420 de oameni. În prezent, cazurile noi de infectare cu coronavirus sînt raportate odată pe săptămînă. Astfel, în perioada 11-17 iulie, din aproximativ 24 de mii de teste efectuate, peste 3.300 au arătat un rezultat pozitiv. Este aproape de două ori mai mult decît în perioada precedentă.