REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (20 februarie 2019)

Opt posturi televizate au fost sancționate

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au avertizat public opt posturi de televiziune pentru că au reflectat necorespunzător începutul campaniei electorale. Posturile Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV și Televiziunea Centrală au fost sancționate în urma examinării primului raport de monitorizare al CA. Autoritatea a monitorizat în total 13 posturi de televiziune, perioada primului raport fiind 25 ianuarie – 3 februarie 2019. Moldova 1, Jurnal TV și RTR Moldova au fost atenționate pentru abateri mai mici.

 

În capitală vor circula cinci troleibuze noi dotate cu sisteme de monitorizare video și prize USB

Pînă la sfîrșitul lunii curente, în capitală vor fi puse în circulație cinci troleibuze de tip nou cu propulsie autonomă dotate cu sisteme de monitorizare video și prize USB. Mijloacele de transport sînt primele unități de acest tip asamblate la „Regia Transport Electric Chişinău" (RTEC). Potrivit primăriei Chișinău, prizele USB vor putea fi utilizate de călători pentru încărcarea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice. Totodată, sistemul de monitorizare video va permite gestionarea îmbarcării/debarcării pasagerilor din mijlocul de transport, precum și sporirea securității în trafic.

 

O moldoveancă, documentată pentru trafic de ființe umane a fost extrădată din Grecia

O femeie de 45 de ani, din raionul Ialoveni, anunțată în căutare internațională acum doi ani a fost extrădată din Grecia pentru trafic de ființe umane. Potrivit Poliției de Frontieră, în perioada anilor 2014 – 2016 persoana respectivă a recrutat şi traficat mai multe tinere în orașul Istanbul, Turcia, pentru a practica prostituţia. Totodată, doi complici ai bănuitei care figurau pe aceeași cauză penală au fost condamnaţi de către instanţa de judecată a R. Moldova la 12 şi 13 ani închisoare pentru ”trafic de ființe umane”.

 

AMDM a înregistrat în regim de urgență două preparate pentru tratamentul maladiilor respiratorii și cardiovasculare

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat, miercuri, 20 februarie, că a înregistrat în regim de urgenţă preţul de producător pentru două preparate destinate tratamentului bolilor respiratorii și cardiovasculare care vor fi oferite gratuit pacienților. Potrivit AMDM, cele două preparate (Secretide Diskus pulbere de inhalat şi Acetilsalicilic comprimate), au fost incluse recent în lista medicamentelor compensate din Fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală și au fost solicitate de mai mulți cetățeni care au apelat la Linia Verde a AMDM.

 

50 de familii din Edinețși Anenii Noi au beneficiat gratuit de detectoare de fum

Angajaţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au montat în ultima săptămînă peste 50 de detectoare de fum în gospodării din raioanele Edineț și Anenii Noi. Acţiunile au loc în cadrul campaniei de prevenire a riscurilor de incendii și intoxicațiilor cu monoxid de carbon în perioada sezonului rece cu genericul “O casă protejată – o viață salvată”. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Liliana Pușcașu, a specificat că dispozitivele au fost instalate în gospodăriile mai multor familii numeroase, ale vîrstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

 

Un contract privind procurarea a 31 de autobuze noi a fost semnat la Chișinău

Pe străzile capitalei vor circula 31 de autobuze noi. Contractul privind procurarea acestora a fost semnat miercuri, 20 februarie, la Chișinău. Noile unități de transport au costat bugetul municipal 78 mln de lei, prețul unui autobuz fiind de 130 mii euro (2,6 mln lei). Primele 25 de autobuze urmează a fi livrate în decurs de două săptămîni, iar alte șase unități vor intra în posesia „Parcului Urban de Autobuze" în următoarele două luni. Noile autobuze sînt de model „ISUZU Cityport", standard Euro 6. Acestea au 12 metri lungime și 3 uși.

 

Uniunea Europeană va oferi 9 mln de euro pentru dezvoltarea zonelor rurale

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) au semnat un memorandum de cooperare cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și partenerii acesteia, în vederea realizării unui proiect de dezvoltare rurală, finanţat de Uniunea Europeană. Programul are o valoare totală de circa nouă milioane de euro. Scopul proiectului constă în creșterea competitivității sectorului agroalimentar autohton.

 

La Chișinău a fost celebrat Festivalul Primăverii sau Anul Nou Chinezesc

O amplă manifestare consacrată Festivalului Primăverii și Anului Nou Chinezesc a avut loc la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din capitală. Evenimentul a fost organizat de Institutul Confucius din cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova în parteneriat cu Ambasada Chinei la Chişinău. Prezent la eveniment, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong, a menționat că, de-a lungul anilor, China și R. Moldova au stabilit relații solide de prietenie și cooperare reciproc avantajoasă.