REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 februarie 2021)

Vremea se va încălzi semnificativ în următoarele 2 săptămîni

În următoarele 2 săptămîni vor exista diferențe mari de temperaturi, cu o încălzire considerabilă în cea de-a doua săptămînă din februarie. Potrivit prognozelor meteorologice, vremea se va încălzi în următoarele zile, cu maxime ce vor atinge 10 grade Celsius joi. În weekend se va răci ușor, cu minime de pînă la minus 3 grade Celsius duminică. Începînd de săptămîna viitoare vremea se va încălzi semnificativ, cu temperaturi mult peste mediile multianuale. Astfel, la mijlocul săptămînii vitoare, în zilele de 9, 10 și 11 februarie sînt așteptate temperaturi ce vor atinge chiar și 17 grade Celsius pe timp de zi.

 

UE salută decizia COVAX de a oferi R. Moldova vaccin anti-COVID

Uniunea Europeană salută decizia din 29 ianuarie 2021 a Facilității COVAX / GAVI de a aloca 24.570 de doze de vaccin BioNTech-Pfizer și pînă la 264.000 de doze indicative de vaccin AstraZeneca / SKBio către R. Moldova. „Uniunea Europeană sprijină R. Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Un acces echitabil și corect la vaccinuri este un element cheie pentru a pune capăt pandemiei. Uniunea Europeană și statele sale membre, acționînd împreună ca „Echipa Europei” sînt mîndri să sprijine COVAX în furnizarea de vaccinuri partenerilor noștri”, a declarat Ambasadorul Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

 

Primăria Chișinău a lansat Programul Bugetul Civil 2021

Primăria municipiului Chișinău lansează Programul Bugetul Civil, ediția 2021, care prevede inițierea de către cetățeni a proiectelor de interes public și finanțate din bugetul local, prin intermediul Bugetării Participative. Procesul de Bugetare Participativă are drept scop promovarea ideilor inovative ale cetățenilor, cu un impact benefic, pe termen mediu și lung pentru locuitorii municipiului Chișinău. Valoarea Programului este de trei milioane de lei, bani alocați din bugetul municipal pentru implementarea proiectelor de interes local.

 

Agenția de Investiții a lansat un nou program de susținere a antreprenorilor locali

„Export Mission” este genericul unui nou program lansat de Agenția de Investiții din R. Moldova în colaborare cu Banca Mondială. Programul a fost prezentat astăzi de organizatori ca „un nou proiect de export în identificarea noilor parteneri de afaceri străini pentru antreprenorii locali”. Programul prevede identificarea partenerilor de afaceri pe piețele-țintă: România, Germania, Țările Baltice, și organizarea sesiunilor bilaterale (B2B) individuale pentru contractarea livrărilor. „Scopul principal al „Export Mission” constă în sporirea şi diversificarea exporturilor din sectoarele-cheie ale Republicii Moldova”, a estimat în cadrul prezentării Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții.

 

Itinerarul rutei de troleibuz nr. 37 a fost prelungit

Primăria municipiului Chișinău informează că itinerarul rutei de troleibuz nr. 37, „satul Bubuieci - bulevardul Iurie Gagarin (Gara)", a fost prelungit cu 2 km, în raza comunei Bubuieci, pentru deservirea călătorilor pe teritoriul localității. Astfel, noul itinerar a fost stabilit după cum urmează: de pe str. Toader Bubuiog pe str. Grigore Vieru, str. Mihai Eminescu, str. 27 August 1989, str. Toader Bubuiog și în continuare pe traseul stabilit. Ruta de troleibuz nr. 37 a fost deschisă acum 2 ani, cu 3 unități cu propulsie autonomă, care circulă la un interval de 20-25 min.

 

Ofițerii CNA au descins la Inspectoratul de Poliție Cahul

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat percheziții la Inspectoratul de Poliție (IP) Cahul într-un dosar de abuz în serviciu și corupere pasivă. Potrivit CNA, șapte angajați din cadrul serviciului 112 au fost reținuți. Informația a fost confirmată de către ofițerul de presă al CNA. „ Aceștia sînt bănuiți de abuz în serviciu şi corupere pasivă. Deocamdată sînt șapte persoane reținute. Operațiunea este în desfășurare şi urmează şi alte rețineri”, a precizat purtătorul de cuvînt al CNA, Angela Starinschi.

 

Două personae au fost reținute pentru trafic de copii în scop de exploatare sexuală

În urma investigațiilor efectuate de ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane au fost reținute două persoane originare din raionul Ștefan Vodă și Ialoveni fiind suspectate de trafic de copii și persoane, în scop de exploatare sexuală comercială. Pe parcursul anului 2020, suspecții au identificat două tinere de 15 și 22 de ani, din familii nevoiașe, obligîndu-le prin diverse metode de constrîngere, să presteze servicii sexuale. Bărbatul de 42 de ani cu antecedente penale și concubina sa de 24 de ani, locuiau împreună într-un apartament închiriat din municipiul Chișinău. Conform legii penale, persoanele vinovate, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani.

 

Mai mulți angajați ANI au fost testați pozitiv la COVID-19

Accesul în instituția ANI va fi restricționat începînd cu ziua de astăzi, 2 februarie, după ce mai mulți angajați ar fi fost testați pozitiv la COVID-19. Astfel, intrarea în sediul instituției se va permite doar membrilor Consiliului de Integritate, curierilor speciali și poștașilor. Interdicția va fi în vigoare pînă la data de 15 februarie 2021.

 

În Chișinău nu se așteaptă scumpirea biletelor în transportul municipal de călători

Prețul unei călătorii în transportul public din municipiul Chișinău nu va crește deocamdată. Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat astăzi că municipalitatea subvenționează Î.M. Parcul Urban de Autobuze şi Regia Transport Electric Chişinău cu aproximativ 500 mln de lei anual. Potrivit oficialului, pentru acoperirea cheltuielilor, costul unei călătorii cu autobuzul în Chişinău ar constitui 10,51 lei, iar prețul unei călătorii cu troleibuzul ajunge la 4-5 lei. Edilul capitalei a admis majorarea prețului la călătoriile cu transportul municipal de călători, dar acest lucru nu va fi făcut în scurt timp.

 

În localitatea Gaidar va fi amenajat un centru cultural pentru dezvoltarea artei covoarelor

Un centru cultural pentru dezvoltarea artei covoarelor şi agrementul tinerilor va fi amenajat în localitatea Gaidar din UTA Gagauz-Yeri. Potrivit primarului satului, Ilia Kiosia, centrul urmează să fie amplasat în clădirea fostei școli primare, care mulţi ani a fost folosită ca filială a grădiniței de copii, după care a rămas neutilizată din cauza reducerii numărului de copii în localitate. Autorităţile satului preconizează să amenajeze în centrul proiectat un Muzeu al covorului, un Muzeu etnografic, o sală de cinema, săli pentru instruirea copiilor etc.