REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 mai 2022)

Taberele de vară pentru copii și adolescenți vor fi redeschise

După doi ani de pandemie, copiii și adolescenții se vor bucura din nou de odihnă și recreere în taberele de vară. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Guvern. Costul orientativ al unei zile în taberele de odihnă pentru copii și adolescenți, finanțată din bugetul de stat, va fi de 310 lei, iar în taberele cu sejur de zi – 243 lei. Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa bilete pentru elevii din instituţiile de învățămînt general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate MEC, precum și pentru copiii refugiați din Ucraina.

 

Moldovenii vor putea călători cu pașapoarte expirate

Din 1 iunie, va fi prelungit termenul de valabilitate al pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova care au expirat în perioada din 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2022. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Deci, valabilitatea pașapoartele ale căror termen a expirat în perioada menționată, va fi extinsă automat pînă la 30 iunie 2023.

 

Veronica Dragalin, propusă la șefia Procuraturii Anticorupție

Veronica Dragalin a promovat etapa de preselecție și este propusă pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Decizia Comisiei speciale preselecție se remite Consiliului Superior al Procurorilor. Dragalin este procuroră adjunctă în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. Selecția urmează să fie finalizată de către CSP.

 

Procurorul General interimar solicită ridicarea imunității a doi deputați

Parlamentul va examina joi patru cereri privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a doi deputați din Fracțiunea parlamentară a Partidului politic ”Șor” – Marina Tauber și Ilan Șor. Cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a celor doi deputați în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală au fost adresate astăzi Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de către Procurorul General interimar, Dumitru Robu.

 

Este marcată Ziua mondială a medicilor de familie

În Republica Moldova este marcată joi Ziua mondială a medicilor de familie. În anul curent evenimentul se desfășoară cu sloganul „Medicii de familie - mereu pregătiți să te ajute”. Potrivit Ministerului Sănătății, Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a evidenția că, medicii de familie și echipele lor sînt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordînd asistență medicală necesară tuturor persoanelor. Datele MS arată că în prezent în instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie și 4 002 asistenți medicali de familie.

 

Benzina continuă să se scumpească, iar motorina se ieftinește

Prețul benzinei crește în continuare. Vineri, 20 mai, un litru de benzină A 95 va costa 30.22 de lei, cu 13 bani mai mult. Pe de altă parte, motorina se va ieftini cu 17 bani. Astfel, un litru de motorină va costa 27.31 de lei, potrivit datelor Agenției Naționale de Reglementare în Energetică.

 

Imunitatea deputaților ar putea fi exclusă

Parlamentul a aprobat joi, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituție. Modificările prevăd excluderea imunității deputaților. Astfel, în cazul acuzării deputaților de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani, nu va fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare, percheziționare sau trimitere în judecată a cauzei penale împotriva deputatului.

 

A demarat reabilitarea tronsonului feroviar Tighina-Basarabeasca-Giurgiuleşti

Calea Ferată din Moldova (CFM) a organizat evenimentul de lansare a lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Tighina-Basarabeasca-Giurgiuleşti. Proiectul este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiţii (BEI). „Realizarea proiectului, pe porțiunea de 233 km a tronsonului menționat, va avea ca rezultat creșterea capacității de transport, sporirea nivelului de siguranță, reducerea duratei de transportare a mărfurilor”, indică CFM. Astfel, viteza de circulație va crește pînă la 90 km/h pentru trenurile de marfă și la 120 km/h pentru trenurile de pasageri.

 

Cetățenii din localitățile unde vor avea loc alegeri locale noi pot verifica listele electorale

Cetățenii din localitățile unde vor avea loc alegeri locale noi sînt îndemnați să verifice corectitudinea întocmirii listelor electorale pînă pe data de 28 mai curent. Pentru verificarea on-line a datelor înscrise în liste, alegătorul poate accesa pagina www.cec.md, ulterior va selecta butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegătorilor” și va introduce IDNP-ul. Totodată, locul votării poate fi aflat pe pagina verifica.cec.md – accesînd butonul „Află unde să votezi”, prin selectarea localității și adresei de domiciliu/reședință. De asemenea, listele pot fi verificate și în localurile birourilor electorale.

 

Vom primi un nou împrumut de la BERD

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 300 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziționarea și stocarea gazelor naturale. Comisia legislativă politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de împrumut. Potrivit proiectului, împrumutul urmează a fi acordat țării noastre în două tranșe a cîte 150 milioane de euro. Durata de implementare a proiectului este prevăzută pînă în anul 2025.

 

Consecințele războiului din Ucraina, discutate de Maia Sandu cu Josep Borrell

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit miercuri seara cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene. Oficialii au discutat despre programele de asistență oferite de UE țării noastre, inclusiv pentru diminuarea consecințelor războiului din Ucraina, și despre sprijinul pentru recuperarea post-pandemică a economiei. S-a vorbit și despre nevoia de a susține eforturile umanitare ale Republicii Moldova adresate refugiaților din țara vecină.

 

420 mii de euro pentru susținerea antreprenorilor

Uniunea Europeană va oferi peste 420 de mii de euro pentru susținerea afacerilor competitive de pe ambele maluri ale rîului Nistru, în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Potrivit PNUD, 13 tineri selectați din rîndul celor 98 de participanți la concursul „Mentorat în afaceri - Start pentru tineri” vor beneficia de granturi de pînă la 15 mii de euro. Pe lîngă asistența financiară, antreprenorii vor beneficia de consiliere pentru extinderea activitatăţii de antreprenoriat. Concursul este la a cincea ediție.

 

Legislativul a numit un nou membru la Curtea de Conturi

Tatiana Șevciuc au fost numită astăzi de Parlament în calitate de membru al Curții de Conturi pentru un mandat de cinci ani. Candidatura Tatianei Șevciuc a fost propusă de președintele Curții de Conturi, fiind desemnată cîștigătoare a concursului public. Tot astăzi, Tatiana Șevciuc a depus jurămîntul în fața corpului de deputați. Tatiana Șevciuc este doctor în științe economice, conferențiar universitar în contabilitate, audit și analiză economică.

 

O angajată ASP și o femeie din Tighina, reținute de CNA

O funcționară din cadrul Agenției Servicii Publice și o femeie din Tighina au fost reținute de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuite de fals în acte publice și fals informațional. Acestea sînt cercetate pentru organizarea unei scheme, prin care ar fi acordat acte de identitate moldovenești false unor cetățeni străini. Femeile au fost reținute pentru 72 de ore.