REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 mai 2021)

Un centru de vaccinare va fi deschis pe teritoriul Pieței Centrale din capitală

Întreprinderea Municipală ”Piața Centrală” a anunțat că un agent comercial a oferit spațiile unui magazin pentru a fi utilizate gratuit la organizarea unui centru de vaccinare. Potrivit Î.M.” Piața Centrală”, procesul de vaccinare va fi realizat de cadrele medicale de la Centrul Consultativ Diagnostic a Asociației Medicale Teritoriale sectorul Centru (Policlinica nr.1). Noul centru de vaccinare va fi amplasat la primul etaj al Centrului Comercial ”Central”, situat pe Aleea Centrală din piață la intersecție cu aleea Bulgară. Aici vor fi imunizați angajații pieței, dar și toți doritorii. Centrul de vaccinare va activa începînd cu ziua de 19 mai de la orele 10.00 pînă la 18.00.

 

Portul de mască rămîne obligatoriu și pentru cei care s-au vaccinat

Portul de mască rămîne obligatoriu atît pentru cei care nu s-au vaccinat, cît și pentru cei care s-au vaccinat. Nu se revine deocamdată la viața dinaintea pandemiei, fără restricții. Precizările sînt făcute de șeful adjunct al Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă, în contextul informațiilor că municipiul Chișinău ar putea trece în zilele apropiate de la Codul Roșu la Codul Portocaliu de COVID-19. Gîlcă a menționat că în capitală se înregistrează 70 de cazuri de COVID-19 la 100 de mii de populație, ceea ce permite atribuirea Codului Portocaliu. În timpul apropiat Comisia de Sănătate Publică a municipiului Chișinău urmează să se întrunească pentru a decide asupra restricțiilor ce urmează a fi scoase, dar și a celor care vor rămîne în vigoare.

 

În primele 4 luni, BASS a acumulat 37,4% din planul annual

În primele patru luni ale anului curent, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 9873,3 milioane de lei sau 37,4% din planul anual de 26400,5 milioane de lei. Datele se regăsesc în raportului operativ prezentat de Casa Națională de Asigurări Sociale. Contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii s-au acumulat în sumă de 4933,6 milioane de lei sau 32,7% din suma anuală prevăzută de 15080,1 milioane de lei. Față de indicatorul respectiv, realizat în perioada similară a anului 2020, suma contribuțiilor de asigurări sociale de stat acumulate în perioada raportată a înregistrat o creștere cu 480,2 milioane de lei sau cu 10,8%.

 

R. Moldova a semnat Declarația de la Viena privind tranziția către o mobilitate durabilă

Ministerul agriculturii a semnat Declarația de la Viena privind tranziția către o mobilitate durabilă. Aceasta a avut loc în cadrul celei de-a V-a Reuniuni de nivel înalt privind transportul, sănătatea și mediul a Programului Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite, desfășurată în perioada 17-18 mai. Principalul rezultat al reuniunii ministeriale desfășurată online a constat în semnarea „Declarației de la Viena: Dezvoltare mai eficientă datorită tranziției către mobilitate și transport nou, ecologic, sigur, sănătos și incluziv” și a primului master-plan paneuropean pentru promovarea ciclismului. Părțile semnatare s-au angajat să respecte recomandările pentru un transport durabil ecologic și sănătos, să inițieze politici pentru domeniul protecției mediului.

 

A fost elaborată prima strategie pentru dezvoltarea sectorului de tineret

Primăria municipiului Chișinău a elaborat Proiectul Strategiei municipale pentru dezvoltarea sectorului de tineret 2021-2026, primul document de acest fel realizat în capitală. Scopul documentului este dezvoltarea și consolidarea sectorului de tineret pe parcursul următorilor șase ani; crearea unui mediu adecvat pentru asigurarea evoluției fiecărui tînăr în plan personal şi profesional, inclusiv a celor din grupurile cu oportunități reduse; oferirea oportunităților de participare în procesele decizionale; accesul tinerilor la o gamă largă și diversă de servicii de tineret. Potrivit oficialităților, documentul este supus examinării de către departamentele și direcțiile Primăriei Chișinău pentru completare și modificări.

 

Șase la sută din populație a fost vaccinată anti COVID-19

Pînă în prezent, în R. Moldova au fost imunizate împotriva COVID-19 253.310 persoane, ceea ce constituie 6,03 la sută din populația țării. Astăzi s-a decis declanșarea totală a etapei trei de vaccinare a populației împotriva COVID-19. Potrivit conducerii Agenției Naționale de Sănătate Publică, pînă în prezent, în țară au ajuns 785.770 de doze de vaccin, dintre care 24570 Pfizer/BioNTech, 152 mii de Sinopharm, 367200 Astra Zeneca, 142 de mii de Sputnik V și 100 de mii de doze Sinovac. Mai mult de 60% din vaccinuri au fost deja repartizate în teritoriu. Conform sursei citate, țara noastră este asigurată cu ser împotriva COVID-19 pentru o lună și jumătate. De asemenea, din totalul persoanelor imunizate împotriva COVID-19, aproape 1300 au prezentat reacții adverse moderate.

 

Motorina donată de România va fi livrată în alte patru tranșe

Motorina donată de România va fi livrată în alte patru tranșe. În total, 6.000 de tone de combustibil urmează să ajungă la Chișinău în timpul apropiat. Despre asta au discutat în cadrul unei întrevederi secretarul de stat al MAI, Mariana Grama, cu o delegație de la București. Oficialii au stabilit și mecanismele prin care motorina va fi distribuită beneficiarilor. Ei au făcut apel la asigurarea transparenței pe întreaga perioada de gestionare a stocurilor ajutorului umanitar. Cele 6.000 tone de motorină vor ajunge la aproape 3.500 de agricultori care au depus cereri. Aceştia vor primi aproximativ 18 litri de motorină pentru un hectar. Cei mai mulţi beneficiari sînt din Cahul, Comrat, Căușeni, Orhei şi Ștefan-Vodă

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de intensificare a vîntului

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă mîine Cod Galben de intensificări ale vîntului. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În acest context, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscați sau fire electrice de înaltă tensiune. Conform datelor SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul țării, valorile termice se vor menține reci, ajungînd joi, 20 mai, pînă la 18 grade Celsius, şi pînă la 5 grade, noaptea. De asemenea, în toată țara se prevăd precipitații sub formă de ploi de diferită intensitate.

 

Construcția drumului către podul peste Nistru - discutată în cadrul unei ședințe

În cadrul unei ședințe a conducerii Administrației de Stat a Drumurilor cu reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării regionale și Mediului și companiei de proiectare SRL Universinj s-a discutat pe marginea variantelor tehnice de amplasare a drumurilor de acces către podul peste rîul Nistru din preajma localității Cosăuţi (Moldova) și orașul Yampil (Ucraina) ce urmează să fie construit. În prezent, se elaborează studiul de fezabilitate în vederea stabilirii poziției amplasării podului rutier transfrontalier peste rîul Nistru, inclusiv a drumurilor de acces către acesta. Drumul de acces cu o lungime de circa 5 km este preconizat în preajma localităților Cosăuți și Iorjnița, ajungînd spre drumul de ocolire al municipiului Soroca.