REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (19 iulie 2021)

Nunțile şi cumetriile se vor desfășura cu un număr limitat de participanți

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a permis desfășurarea evenimentelor festive cu caracter unic în cadrul unităților de alimentație publică, cu ocuparea a cel mult 50% din numărul de locuri în spațiile închise, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19 și obligația organizatorilor de a întocmi lista participanților, cu evidența epidemiologică, conform modelului stabilit. De asemenea, CNESP recomandă desfășurarea evenimentelor în spații deschise. În interiorul unităților de alimentație publică de orice tip se va admite un număr limitat de persoane, astfel încît să fie asigurată o suprafață de minim 4 m2 pentru fiecare persoană.

 

Persoanele care vin din Zona roşie, dar sînt vaccinate, nu vor sta în autoizolare

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în R. Moldova şi vin din țările clasificate ca zonă roșie vor respecta regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile. Persoanele respective vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, precum şi vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile declarate, conform hotărîrii din 17 iulie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Conform CNESP, se stabilesc excepții pentru anumite categorii de persoane, în cazul în care acestea nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

 

Aproape 14 mii de oameni s-au vaccinat în acest weekend

Circa 14 mii de oameni s-au imunizat sîmbătă, 17 iulie, în urma mai multor acțiuni de promovare și intensificare a procesului de vaccinare care s-au desfășurat în toată țara. Potrivit Ministerului sănătății, la sfîrșitul săptămînii trecute au fost organizate mai multe echipe mobile care au mers din casă în casă pentru a informa cetățenii despre beneficiile vaccinării și pentru a imuniza doritorii de a se proteja de virus. O activitate de acest gen s-a desfășurat la Otaci cu sprijinul rezidenților de la Asociația Studenților și Rezidenților din cadrul USMF și medicilor de familie din Ocnița. Timp de cîteva ore, peste 300 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19.

 

MSMPS a anunțat lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul sănătății a aprobat vineri lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul R. Moldova. Lista conține 52 de țări și va intra în vigoare de astăzi, 19 iulie. Potrivit MSMPS, lista a fost elaborată în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va fi valabilă șapte zile. În noua listă au fost incluse și țări unde muncesc conaționali de-ai noștri, printre care Spania, Portugalia, Olanda, Rusia, Irlanda și Marea Britanie. Lista se actualizează o dată la șapte zile.

 

În bugetul asigurărilor sociale au fost acumulate venituri în sumă totală de 14478,7 mln de lei

În primele șase luni ale anului 2021, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 14478,7 mln de lei sau 54,8% din planul anual stabilit de 26400,5 mln de lei. Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale /CNAS/, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii s-au acumulat în sumă de 7745,1 mln de lei sau 51,4% din suma anuală prevăzută de 15080,1 mln de lei, cu 14,6% mai mult decît în perioada similară a anului trecut. Alte venituri au fost încasate în bugetul asigurărilor sociale de stat în sumă de 135,3 mln de lei.

 

CNESP a dispus instituţiilor de stat şi private să încurajeze vaccinarea angajaţilor

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a dispus instituțiilor de diferită formă de proprietate, autorităților publice centrale şi locale, să supravegheze respectarea prevederilor aprobate pe 17 iulie, asigurînd toată asistența posibilă pentru sporirea procesului de vaccinare. Potrivit CNESP, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor asigura intensificarea măsurilor de control al infecției COVID-19 în piețele agricole, centrele comerciale, zonele de agrement, unitățile HoReCa, întreprinderile de alimentație publică și comerț etc.

 

Universitățile din țară au demarat campania de admitere

Universitățile din R. Moldova au dat astăzi startul campaniei de admitere, pentru anul de studii 2021-2022. În acest an, Ministerul educației a stabilit termene comune de organizare şi desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere, iar dosarele de concurs vor putea fi depuse online. În contextul măsurilor sanitare întreprinse de autorități pentru prevenirea răspîndirii COVID-19, Ministerul educației a aprobat noi prevederi la Regulamentul-cadru privind organizarea admiterii în ciclul I – studii superioare de licență pentru anul universitar 2021–2022.

 

Primăria capitalei repară șase instituții municipale de învățămînt

Primăria municipiului Chișinău a alocat 130 de milioane de lei pentru reparația a șase instituții de învățămînt. Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat astăzi că au fost alocate resurse financiare pentru reparația a șase instituții de învățămînt - trei instituții de învățămînt din sectorul Botanica, una din sectorul Ciocana și două din sectorul Rîșcani. ”Pentru reparația acestor instituții am alocat în acest an 130 de milioane de lei”, a declarat Ceban. În același timp, oficialul a spus că sînt alocate fonduri pentru redeschiderea a 26 grupe în cadrul instituțiilor de educație timpurie din Chișinău.

 

În Chișinău a fost suplimentat numărul de locații a tîrgurilor de produse agricole autohtone

Primăria municipiului Chișinău a suplimentat numărul de locații pentru tîrgurile de produse agricole. Astfel, producătorii autohtoni vor avea la dispoziție 26 de locuri pentru comercializarea produselor lor. Viceprimarul municipiului Chișinău, Olga Ursu, a declarat astăzi că a suplimentat, cu nouă locuri, numărul de locații dedicate comercializării produselor autohtone, atît permanente, cît și sezoniere. „Începînd de astăzi, 19 iulie, am suplimentat cu nouă locații numărul de tîrguri permanente pentru comercializarea produselor agricole autohtone”, a spus viceprimarul Olga Ursu.

 

La Șoldănești au început lucrările de eficientizare energetică a unui liceu

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a lansat proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici" din oraşul Șoldănești", finanțat de Uniunea Europeană. La începutul lunii curente, a fost semnat contractul de antrepriză, care constituie circa 44 de milioane de lei /peste două mln de euro/, cu durata de executare a lucrărilor contractate de 12 luni. Reprezentantul antreprenorului a dat asigurări că în perioada imediat următoare vor fi inițiate lucrările propriu-zise de eficientizare energetică a Liceului Teoretic „Alexei Mateevici".

 

Proprietarii terenurilor din capitală pe care crește ambrozie vor fi sancționați

Primăria municipiului Chișinău va aplica amenzi tuturor proprietarilor pe ale căror terenuri crește ambrozie. Primarul capitalei, Ion Ceban, a solicitat astăzi aplicarea de amenzi persoanelor pe ale căror terenuri crește ambrozia. “Este inadmisibil ca pe terenurile aflate în gestiunea unor instituții școlare să crească ambrozie. Solicit ca instituțiile în drept să aplice sancțiuni tuturor persoanelor fizice ori juridice, pe ale căror terenuri crește ambrozie. Probabil, în acest mod, se va conștientiza că această plantă reprezintă un real pericol pentru persoanele alergice”, a spus edilul.

 

În Chișinău apare o nouă rută de troleibuz

Pe strada Columna din municipiul Chișinău va circula o nouă rută de troleibuz. Șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a declarat astăzi că „au fost întreprinse acțiuni de pozare a indicatoarelor rutiere pentru a avea posibilitate de acces a troleibuzelor pe strada Columna”. Oficialul a spus că toți conducătorii de autovehicule care parcau pe această stradă, au fost atenționați să nu mai facă acest lucru, pentru a nu se crea ambuteiaje.