REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 martie 2020)

38 de procese-verbale pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19

Cinci persoane fizice și 33 de agenți economici s-au ales cu procese-verbale și au fost amendați pentru că nu au respectat măsurile de prevenire a COVID-19. Suma amenzilor aplicate este în jur de 800 de mii de lei. Din 16 martie au intrat în vigoare implementarea prevederilor hotărîrilor Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.

 

Peste 3000 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimile 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 5 206 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova - 3 041 traversări persoane, dintre care 2 257 treceri la frontiera moldo-română, 782 treceri la frontiera cu Ucraina și două treceri a frontierei aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare/ieșire) au fost PTF Leușeni – 1 730 traversări personae și PTF Sculeni – 887 traversări personae.

 

Procurorul capitalei a demisionat

Procurorul municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefraț, a fost eliberat din organele Procuraturii, după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo i-a acceptat cererea de demisie. Potrivit Procuraturii Generale, pe durata vacanței funcției de procuror-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, interimatul va fi exercitat de Oleg Afanasii – procurorul-șef al Secției control al activității speciale de investigații și asigurarea regimului secret al Procuraturii Generale.

 

MAEIE a vinit cu precizări referitor la situația moldovenilor de la frontiera ruso-ucraineană

Cu referire la situația automobilelor moldovenești blocate la frontiera dintre Federația Rusă și Ucraina, MAEIE informează că, urmare a convorbirii telefonice între miniștrii de Externe ai R. Moldova și Ucrainei și demersului Ambasadei noastre de la Kiev, automobilele cu peste 70 de cetățeni moldoveni au traversat hotarul Ucrainei și se îndreaptă spre Moldova.

 

Cadavrul unei femei cu semne de moarte violentă, găsit în propira casă

Cadavrul unei femei de 82 de ani, cu semne de moarte violentă a fost găsit la podea, în casa victimei. Crima a avut loc în satul Hlina din raionul Briceni. Svetlana Talpă, ofițer de presă, a declarat că grupa operativă al IP Briceni au stabilit un cadavru cu semne de moarte violentă al unei persoane de gen feminin în vîrstă de 82 de ani, locuitoare al raionului Briceni, la podea în casa proprie. Preliminar ar fi vorba de asfixie mecanică. Pe cazul dat a fost pornit un proces penal întru stabilirea tuturor circumstanțelor.

 

Șeful statului a avut o întrevedere de lucru cu primarul Chișinăului

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Părțile au abordat mai multe subiecte de actualitate. În special, Igor Dodon a solicitat informația despre măsurile de prevenire și combatere a răspîndirii coronavirusului în capitală. Ion Ceban a dat asigurări că autoritățile întreprind toate măsurile necesare de a preveni infectările în masă cu Covid-19. Potrivit lui, sînt realizate lucrări de dezinfectare a parcurilor, a terenurilor de joacă, curților blocurilor, încăperilor sanitare, dar și ușilor și scărilor clădirilor. Sînt închise localurile publice. Oamenii sînt îndemnați să stea acasă.

 

Un bărbat din capitală a ajuns la spital în urma unui incendiu

Un bărbat de 70 de ani din capitală a ajuns la spital după ce în apartamentul său a izbucnit un incendiu. Potrivit IGSU, incendiul a izbucnit în seara zilei de 17 martie într-un apartament din sectorul Ciocana al capitalei. Apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 18:45. Potrivit primelor informații, focul a izbucnit într-o odaie a apartamentului, în interiorul căreia se afla un bărbat în vîrstă de 70 de ani. În urma incendiului, au fost afectate bunurile materiale din interiorul unei odăi. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite.

 

Studenții și elevii vor sta încă o săptămînă acasă

Vacanța tehnică a elevilor și studenților se prelungește cu încă o săptămînă. Despre aceasta a anunțat prim-ministrul Ion Chicu. Noul ministru al Educației, Igor Șarov, a declarat că „va fi extinsă perioada aflării elevilor/studenților și a cadrelor didactice la domiciliu prin asigurarea continuității procesului educațional la distanță”. Potrivit lui Chicu va fi extinsă vacanța elevilor pentru încă o săptămînă, dar este mare probabilitatea, că ulterior vor mai fi extinderi.

 

ANOFM a restricționat procesul de accesare a serviciilor oferite

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează despre restricţionarea accesului persoanelor în incinta subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pînă la 15 mai curent. ANOFM a publicat pe pagina web a instituției un anunț prin care anunță aceste restricţii. Vor fi deserviţi doar cetăţenii care depun cereri de înregistrare cu statut de șomer pentru asigurarea protecției sociale.

 

Conducerea țării a îndemnat populația să se conformeze cerințelor stabilite de autorități

Conducerea țării a îndemnat miercuri, 18 martie, populația să manifeste maximă responsabilitate și să se conformeze cerințelor stabilite de către autorități și au anunțat că orice încălcare a legislației va fi sancționată. Șeful statului Igor Dodon a specificat că dacă pînă vineri, 20 martie, se va constata o diminuare a numărului de cazuri înregistrate cu COVID-19 în R. Moldova, unele decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică vor fi revăzute, în special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

 

A fost lansat al II-lea apel de granturi pentru proiecte de dezvoltare a societăţii civile locale

Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în R. Moldova" a lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte. Termenul limită de prezentare a dosarelor de participare este 15 aprilie. Programul de grant include trei categorii de finanțări: granturi pentru inițiative civice (1.000 - 10.000 de euro); granturi pentru proiecte regionale (10.001 - 30.000 de euro) și granturi pentru proiecte naționale (30.001 - 60.000 de euro). Suma totală disponibilă pentru cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte este de un milion de euro.

 

Un grup criminal specializat în trafic de droguri a fost anihilat

Mai mulți indivizi care făceau parte dintr-o grupare criminală specializată în comercializarea drogurilor pe teritoriul R. Moldova dar și peste hotarele țării, au fost reținuți. Forțele de ordine au sechestrat în urma perchezițiilor și 4 kilograme de hașiș care urmau să fie realizate de indivizi. Patru membri ai grupării se află în stare de arest, alți doi, care cooperează cu autoritățile de investigație, sînt cercetați în libertate; iar alți doi – la moment se eschivează de la organul de urmărire penală. În cazul în care le va fi demonstrată vinovăția, membrii grupării criminale riscă o pedeapsă penală sub formă de închisoare de pînă la 15 ani.