REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 mai 2022)

Suedia va aloca 4 milioane de euro pentru a sprijini Moldova în criza refugiaților

Ministerul Afacerilor Externe al Suediei a adoptat decizia de a aloca patru milioane de euro pentru Fondul de Urgență al Republicii Moldova, ca sprijin în abordarea crizei refugiaților. Anterior, la cererea autorităților moldovenești, Suedia a trimis 10 corturi de 48 m2, un generator de electricitate, sisteme de iluminat și încălzire, iar doi experți suedezi în intervenții de urgență au evaluat situația. Suedia are un parteneriat de lungă durată cu Moldova, cu o asistență estimată la 15 milioane de euro în 2022, pentru proiecte de cooperare bilaterală în domeniul reformelor.

 

A fost deschis Centrul de excelență Tekwill

Centrul de excelență TIC „Tekwill Comrat” a fost deschis la Universitatea de Stat din Comrat. Centrul este creat după modelul Centrului de instruire și inovații din Chișinău și este parte a dezvoltării rețelei centrelor TEKWILL în R. Moldova, un proiect susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia. „Acesta este un pas înainte în dezvoltarea educației digitale în țară. Îmi doresc ca noul Centru de excelență să dea un impuls pentru schimbări pozitive în municipiul Comrat, să facă viața comunitară diversă și interesantă”, a declarat la eveniment ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală.

 

Doi inspectori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au ajuns pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul în instanța de judecată în privința a doi inspectori ai Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței (APCSP), bănuiți de luare de mită. Potrivit procuraturii, bănuiții ar fi gestionat o schemă de corupție, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială. La demersul procurorilor anticorupție a fost aplicat sechestru pe 1.0 cotă-parte dintr-o încăpere ce îi aparține unuia dintre învinuiți și respectiv 1/2 cotă-parte din altă încăpere ce îi aparține celui de-al doilea învinuit.

 

Relațiile moldo-belgiene au fost discutate de Maia Sandu și Alexander De Croo

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit, în cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, cu prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, discuția s-a referit la relațiile dintre Moldova și Belgia, evoluțiile de securitate din regiune și agenda europeană a țării noastre. Șefa statului i-a mulțumit lui Alexander De Croo pentru vizita sa recentă de solidaritate în Moldova și pentru ajutorul acordat în contextul războiului din Ucraina. De asemenea, ea a apreciat intensificarea dialogului bilateral moldo-belgian, care este în beneficiul cetățenilor ambelor țări.

 

Cocaină de un milion de lei a fost ridicată de oamenii legii de la un bărbat din capitală

Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală din cadrul Poliției au reținut ieri un bărbat de 24 ani, în timp ce transporta spre casă un colet primit din Spania, în care erau camuflate droguri de circa un milion de lei. Potrivit PCCOCS, inițial, bărbatul declarase că transporta un televizor în interiorul coletului. Însă, urmare a verificărilor, oamenii legii au depistat în televizor o cantitate de circa 300 grame de cocaină.

 

Circa 30% din troleibuzele din capitală sînt dotate cu sistem de aer condiționat

Peste 100 de troleibuze din totalul de 330 emise zilnic pe liniile din capitală sînt dotate cu sistem de aer condiționat, ceea ce constituie circa 30%. Datele au fost oferite de către șeful Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Dorin Ciornîi. Conducerea RTEC a subliniat că, începînd cu anul 2019, instituția a procurat doar troleibuze ce sînt dotate cu sistem de aer condiționat pentru a asigura confortul călătorilor. „Toate troleibuzele sînt procurate din Belarus. Prețul unui autovehicul dotat cu aer condiționat este cu 15 mii de euro mai mare decît al unui troleibuz fără aer condiționat”, a spus Dorin Ciornîi.

 

Societățile cu răspundere limitată vor putea emite obligațiuni

Societățile cu răspundere limitată (SRL) vor putea emite obligațiuni în vederea atragerii de împrumuturi, atît pe plan intern, cît și extern. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat și aprobat astăzi de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului. Proiectul pentru completarea Legii privind societățile cu răspundere limitată și Legii privind piața de capital a fost elaborat de Guvern în colaborare cu mediul de afaceri, instituțiile de reglementare a pieței financiare, USAID. Acesta prevede că emisiunea obligațiunilor se va decide prin hotărîrea adunării generale a asociaților, iar procedura de emitere se va efectua în baza și conform prevederilor statutului societății.

 

A fost semnat un acord de cooperare parlamentară moldo-română

Comisiile administrație publică ale Parlamentului Republicii Moldova și României au semnat astăzi un acord de cooperare. Semnarea a avut loc în cadrul ședinței comune a membrilor Comisiei administrație publică a Parlamentului Republicii Moldova și Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a Legislativului României. Documentul prevede cooperarea în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare, vizînd organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională.

 

O carte despre protocolul de stat și interstatal a apărut la Chișinău

Un volum intitulat ”Protocolul de stat și interstatal – istorie și actualitate”, semnat de doctorul în politologie Oreste Tărîță, conferențiar universitar, expert în protocol, ceremonial și etichetă, a apărut la o editură din capital. Autorul a menționat că lucrarea conține 424 de pagini, a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare și este destinată demnitarilor oficiali de toate rangurile, serviciilor de protocol, direcțiilor relații externe din structurile administrației publice centrale și locale.

 

Opt moldoveni sînt cercetați pentru estorcarea banilor de la șoferii de pe rute internaționale

Opt moldoveni sînt cercetați pentru estorcarea banilor de la șoferii de autocare și microbuze, care circulă pe rutele internaționale și sînt destinate transportării pasagerilor și coletelor. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, suspecții pretindeau taxe săptămînale de protecție. Într-un episod investigat, în timp ce se aflau la Paris, Franța, aceștia l-au șantajat prin aplicarea armei și violenței pe un cetățean moldovean – șofer de microbuz și au dobîndit de la acesta 5000 de euro. În urma perchezițiilor, oamenii legii au depistat și ridicat sume de pînă la un milion de lei (circa 50 mii de euro), bijuterii și alte obiecte de preț.

 

Pentru 19 mai preţul benzinei 95 va fi de 30,09 lei per litru, iar a motorinei - 27,48 lei/litru

Pentru ziua de 19 mai 2022 au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: benzina COR 95 – 30,09 lei/litru; motorină – 27,48 lei/litru, transmite Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). ANRE a explicat în acest context că, în ultima perioadă, se atestă o creștere considerabilă a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei, care urmează o ușoară descreștere.

 

Doi bărbați au fost salvați de pompieri după ce au rămas prinși sub un mal de pămînt

Doi bărbați de 39 și 40 de ani au fost salvați ieri de pompieri, după ce au rămași prinși sub un mal de pămînt. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, incidentul a avut loc în seara zilei de ieri pe un șantier de pe o stradă din orașul Sîngera, municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 18:47. Cei doi efectuau săpături a unui tranșeu pentru canalizare. La un moment dat, pămîntul s-a surpat și i-a acoperit. La fața locului au intervenit patru echipe de intervenție. Pompierii au efectuat lucrări de deblocare, reușind să-i recupereze în viață și fără traumatisme.