REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 februarie 2021)

Piața Centrală activează în regim obișnuit

Piața Centrală activează conform programului obișnuit, adică în fiecare zi, cu excepția zilei de luni. Administrația spune că Piața Centrală este o piață mixtă. Or, hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, care imune restricții de activitate, se referă la „piețe comerciale”. Directorul interimar al pieței, Ion Pîntea, a declarat că, atâta timp cât nu există o hotărâre la nivel municipal, nu poate adopta măsuri de sine stătător.

 

Un fost executor judecătoresc a fost condamnat la 7 ani de închisoare

Un fost executor judecătoresc în circumscripția Camerei Teritoriale Nord a fost condamnat la 7 ani de închisoare, după ce a fost judecat pentru 12 capete de acuzare. Potrivit Procuraturii Generale, în perioada anilor 2014 – 2017, deținând funcția de executor judecătoresc, acesta ar fi extras și însușit sumele plasate de debitori pe contul special, ce urmau a fi transmise creditorilor. De asemenea, procurorii au mai stabilit că în aceeași perioadă, având în procedură un act executoriu de încasare a datoriei de la debitor în beneficiul creditorului, inculpatul ar fi înstrăinat ilegal opt bunuri imobile ale debitorului, știind cu certitudine că acestea erau sechestrate într-o cauză penală.

 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă marchează 30 ani de activitate

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă marchează astăzi 30 de ani de la înființare. În 30 de ani de activitate, circa 1 mln 516 mii de șomeri au fost înregistrați de către agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a beneficia de servicii de ocupare şi protecție socială în caz de șomaj. În anul 1991, în primul an de activitate, au fost înregistrate în calitate de șomeri 79 de persoane. În funcție de fluctuațiile de pe piața forței de muncă, pe parcursul următorilor ani, numărul șomerilor a înregistrat tendințe de creştere: 1998 - 63,3 mii, 2010 - 81,5 mii, 2015 - 50,6 mii de șomeri.

 

Cinci persoane au ajuns pe banca acuzaților după ce au prejudiciat statul cu 19 mln de lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat astăzi că a expediat în judecată dosarul penal inițiat în privința a cinci persoane acuzate de prejudicierea statului cu circa 19,4 milioane de lei. Potrivit sursei citate, cei cinci, în anul 2010, sub pretextul contractării de la Banca de Economii a unui credit în sumă de un milion două sute mii de euro, au prezentat un plan de afaceri fals. Potrivit planului de afaceri, inculpații au indicat ca scop al contractării unui credit - cumpărarea unui tomograf, utilaj medical a cărui folosire nu era necesară în segmentul de activitate al companiei și care, pe piață, era comercializat la prețul de circa trei sute mii euro. Dacă vor fi găsiți vinovați cei cinci riscă până la 15 ani închisoare.

 

Monitorul Oficial va publica decizia privind dezvoltarea profesională a funcționarilor publici în anul 2021

Decizia cu privire la comanda de stat privind dezvoltarea profesională a funcționarilor publici în anul 2021 urmează să fie publicată în Monitorul Oficial de vineri, 19 februarie. Conform hotărârii Guvernului, Academia de Administrare Publică va asigura în coordonare cu Cancelaria de Stat: elaborarea, aprobarea și distribuirea Planului de realizare a comenzii de stat autorităților publice; elaborarea și aprobarea programelor de instruire în conformitate cu necesitățile practice, prevederile cadrului normativ și relevanța tematicilor pentru dezvoltarea profesională a funcționarilor publici; organizarea activităților de logistică didactică și tehnică conexe Planului de realizare a comenzii de stat.

 

Primarul capitalei optează pentru revizuirea anumitor rstricții epidemeologice

În cazul în care șoferii de maxi-taxi vor fi amendați pentru că nu asigură capacitatea de 50% a numărului de pasageri, probabil că agenții economici își vor sista activitatea, iar asta va pune presiune suplimentară pe transportul public din Chișinău. Despre aceasta a declarat edilul Capitalei Ion Ceban în cadrul unui conferințe de presă la Primăria Chișinău, pe 18 februarie curent. Primarul a spus că astăzi a avut o ședință cu reprezentanții din domeniul sănătății, și a ajuns la concluzia că sunt unele decizii care ar trebui reevaluate. Acestea se referă la sectorul HORECA, la activitatea piețelor, transportului și centrelor comerciale.

 

Decizia Guvernului privind candidații la postul de judecător la CEDO va fi publicată în Monitorul Oficial

Monitorul Oficial de vineri, 19 februarie, va publica decizia Guvernului, prin care au fost aprobați trei candidați la funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea R. Moldova. Conform hotărârii, este vorba despre Diana Scobioală, Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. Aceștia au acumulat cel mai mare punctaj în cadrul celei de-a doua etape a Concursului național pentru desemnarea candidaților pentru suplinirea postului de judecător la CEDO, desfășurat la 27 ianuarie curent.

 

În anul 2020, vinurile Moldovei au obținut un număr record de medalii

În anul 2020, vinurile Moldovei au obținut 956 de medalii la 32 de concursuri internaționale de profil, cel mai mare număr de distincții acumulate până în prezent. 624 dintre aceste medalii au fost câștigate de vinificatorii locali prezența cărora la competiții a fost susținută de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Din numărul total de medalii, cele mai multe dintre ele, adică 417 la număr sunt de aur, clasamentul este continuat cu 277 medaliile de argint și 169 distincții de bronz. Pentru aprecierea și recunoașterea calității, 65 de companii vinicole din țară și-au expediat mostrele de vinuri, spumante și divinuri și au luat calificative excelente din partea juraților străini.

 

CC va examina sesizarea ce ţine de atribuţiile Guvernului interimar la 4 martie

Sesizarea depusă la Curtea Constituţională, cu privire la atribuţiile Guvernului a cărui mandat urmează să înceteze, va fi examinată de Înalta Curte la 4 martie. Anunţul a fost făcut pe pagina Curţii. Şedinţa în care va fi examinată sesizarea ce ţine de atribuţiile Guvernului interimar va începe la ora 10:00. În sala de şedinţe a Curţii Constituţionale vor avea acces doar persoanele invitate. Persoanele interesate vor putea urmări şedinţa în direct.

 

În anul 2020 s-a înregistrat o scădere istorică a natalității

Datele statistice oficiale arată, că anul trecut în R. Moldova s-au născut doar 27 de mii de copii. Este cel mai mic indice înregistrat în ultimii 30 de ani. Demografii afirma, că ţara rămâne fără cetăţeni din cauza valului uriaş de emigrări şi a căsătoriilor târzii, din care se nasc mai puţini copii. Potrivit experţilor, ţara pierde anual populaţia a 7 sate medii, iar balanţa înclină tot mai greu spre mortalitate.