REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 martie 2020)

Gara feroviară din Chișinău, închisă pe timp de noapte începînd de astăzi

Î.S Calea Ferată din Moldova anunță că Gara Feroviară Chișinău va fi închisă pe timp de noapte începînd de marți, 17 martie, în contextul măsurilor și restricțiilor luate de autorități în vederea combaterii și prevenirii pandemiei de coronavirus. „Î.S. Calea Ferată din Moldova” informează călătorii din transportul feroviar că începînd cu 17 martie 2020 Gara Feroviară Chișinău pe timp de noapte ora 20:00 - 08:00 va fi închisă”, se arată scris într-un comunicat emis de întreprindere.

 

Poliția a aplicat primele sancțiuni celor care nu respectă regulile de răspîndire a COVID-19

Poliţia a înregistrat două astfel de cazuri, în ultimele 24 de ore. Unul din ele a avut loc în oraşul Briceni. Un bărbat de 43 de ani a efectuat intenţionat, o chemare falsă a serviciului de ajutor medical urgent, anunţînd că este infectat cu Coronavirus. Cel de-al doilea caz a fost înregistrat, în Drochia. Un tînăr de 27 de ani a format numărul unic 112, anunţînd că recent s-a întors din Italia şi că este infectat cu COVID-19; fapte care s-au dovedit a fi false. Pe numele bărbaţilor au fost întocmite procese verbale şi vor fi pedepsiţi cu o amendă de pînă la trei mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

 

Autoritățile transnistrene au decretat stare de urgență

Documentul prevede, printre altele, să fie instalată carantina și să fie desfășurate ample măsuri de dezinfectare. Va fi interzisă intrarea cetățenilor străini pe teritoriul regiunii, cu excepția diplomaților, membrilor organizațiilor internaționale. Cetățenii sînt obligați să îndeplinească formulare speciale la ieșirea din regiune, iar cei reveniți, să stea în regim de autoizolare timp de 14 zile, sub monitorizarea medicilor. Se interzic manifestațiile publice și se închid instituțiile din domeniul serviciilor, cum ar fi restaurantele, saloanele de frumusețe, centre de distracții, cinematografe, teatre.

 

CNAS restricţionează parţial accesul persoanelor în incinta subdivizunilor teritoriale

Pînă la sfîrşitul lunii martie, Casa Națională de Asigurări Sociale restricţionează parţial accesul persoanelor în incinta subdivizunilor sale teritoriale. În perioada indicată, în casele teritoriale de asigurări sociale vor fi deserviţi doar cetăţenii care depun cereri pentru stabilirea pensiilor şi prestaţiilor sociale. Potrivit unui comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale, noul program de activitate este elaborat în temeiul hotărîrii privind constatarea gradului de alertă „cod roşu” la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică a infecţiei cu COVID-19.

 

Un bărbat a fost reținut pentru că și-a înjunghiat colegul de serviciu

Un bărbat a fost reținut de oamenii legii, după ce și-a înjunghiat colegul de muncă. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 22:25, pe teritoriul unei ferme de animale din localitatea Mărculești, din raionul Florești. Eugenia Molceanov, ofițerul de presă al IP Florești, a declarat că oamenii legii au fost anunțați despre crimă de către proprietarul fermei. Reprezentantul IP Florești a ținut să menționeze că bărbatul era în stare de ebrietate cînd a comis crima, iar oamenii legii urnmează să stabilească toate circusmtanțele.

 

Trei aeronave au încălcat interdicția de a efectua zboruri din și spre Chișinău

Cel puțin trei aeronave au efectuat zboruri prin Aeroportul Internațional Chișinău de la miezul nopții și pînă în prezent. Două dintre zboruri aparțin companiei IsrAir, efectuînd zboruri Tel Aviv - Chișinău - Tel Aviv, iar o aeronavă a companiei Ukraine International Airlines a zburat în această dimineață din Chișinău spre Kiev. Cele trei zboruri însă nu figurează pe site-ul aeroportului. Cu toate acestea, pe site-ul Aeroportului Internațional Chișinău, zborurile celor trei aeronave nu figurează nici la compartimentul „decolări”, nici la cel de „aterizări”.

 

Două femei din Moldova au născut în ambulanță

Aproape 18.000 de persoane au soliictat, în perioada 9-15 martie, ajutorul echipei Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (AMU). Potrivit AMU, în perioada vizată, medicii de pe ambulanță au acordat primul ajutor medical calificat la 17.828 persoane din țară. De asemenea, din numărul total al solicitărilor, la instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 6.464 pacienți, dintre care 4.705 adulți și 1.759 copii. În intervalul menționat, echipele de asistență medicală urgentă au asistat două nașteri, care au decurs fără complicații. Ulterior mamele și nou-născuții au fost transportați la maternitate pentru îngrijiri medicale.

 

A fost deschis un cont bancar pentru donații în susținerea medicilor care luptă cu pandemia de Covid-19

În contextul luptei cu pandemia de coronavirus, Primăria Capitalei salută gesturile de solidaritate a cetățenilor Chișinăului, a unor companii și agenți economici, care contribuie în vederea depășirii situației de criză. În aceste condiții, municipalitatea a deschis un cont bancar, destinat atît persoanelor fizice, cît și celor juridice, prin intermediul căruia se pot face donații, pentru cei care doresc să contribuie cu surse financiare. Rechizitele pentru efectuarea donațiilor: Beneficiar: MF – TR Centru – Chișinău Primăria mun. Chișinău

Codul IBAN: MD88TRPDAK144114B07229AC Codul fiscal: 1007601009484 Prestatorul beneficiar: Ministerul Finanțelor – Trezoreria de Stat.

 

ANSA a emis o dispoziție pentru prevenirea evoluţiei situației epidemiologice a infecției COVID-19

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a emis marţi, 17 martie, o dispoziţie privind executarea prevederilor hotărîrilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Documentul prevede un şir de măsuri pentru prevenirea evoluției situației epidemiologice a infecției COVID-19. Conform dispoziţiei ANSA, „administratorii piețelor agroalimentare, unităților de alimentație publică, la fel și administratorii sălilor de agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, muzeelor și a altor unități vor asigura sistarea activității acestora pînă la data de 1 aprilie”.

 

Șeful statului a semnat decretul de numire în funcție a Ambasadorului R. Moldova în SUA

 

În baza Hotărîrii de Guvern din 11 martie 2020, Igor Dodon a semnat decretul de numire a lui Eugen Caras în funcția de Ambasador al R. Moldova în Statele Unite ale Americii. Candidatura Ambasadorului a fost acceptată de partea americană. Potrivit Serviciului de presă al instituției prezidențiale, șeful statului i-a mulțumit lui Eugen Caras pentru activitatea prodigioasă desfășurată în funcția de consilier al Președintelui R. Moldova în domeniul politicii externe.

 

Au fost numiți trei consilieri ai Președintelui

Șeful statului, Igor Dodon, a semnat marți, 17 martie, Decretele privind numirea a trei consilieri ai Președintelui R. Moldova. Este vorba despre Corneliu Popovici, consilier în domeniul educației, culturii și cercetării; Aureliu Ciocoi, consilier în domeniul politicii externe, și Victor Gaiciuc, consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

 

MADRM a dispus mai multe măsuri pentru asigurarea sănătăţii angajaţilor din agricultură

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) vine cu mai multe recomandări în contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul R. Moldova. Potrivit recomandărilor MADRM, „conducătorii trebuie să limiteze la nivelul gospodăriilor agricole interacțiunea directă a personalului în activitățile specifice, în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire, cu menținerea nivelului activității curente prin stabilirea unui program de lucru diferențiat; limitarea, pe cît posibil, a deplasărilor personalului în afara întreprinderii, cu excepția categoriilor de personal ale căror activități cere prezența în cîmp; dispunerea unor măsuri de igienizare a spațiilor etc.”.

 

Parlamentul a numit cei patru membri ai CSM din rîndul profesorilor cu drept titulari

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare de mar’I, 17 martie, Hotărîrea cu privire la numirea în calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru un mandat de patru ani a următorilor profesori de drept titulari: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț, Ion Crețu. Cei patru candidați au acumulat cele mai multe puncte în cadrul concursului public cu privire la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea Parlamentului.

 

Poșta Moldovei informează despre sistarea temporară a trimitelor poștale internaționale

"Î.S. “Poșta Moldovei” aduce la cunoștință că în legătură cu sistarea tuturor zborurilor internaționale, a fost sistată, totodată, și recepționarea tuturor trimiterilor poștale. Cu toate acestea stocul acumulat pînă în prezent de pe întreg teritoriul R. Moldova nu poate fi prelucrat. De aceea, a fost luată decizia de a stoca tot volumul de poștă parvenit, în cadrul depozitelor Centrului de Prelucrare și Transportare Poștă pe o perioadă nedeterminată.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06