REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 mai 2022)

Aproape 15 mii de pacienți au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

Pe parcursul săptămînii trecute, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical pentru 14 970 de personae. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească /CNAMUP/, echipele de asistență medicală au intervenit la 3297 de pacienți cu maladii cardiovasculare, dintre care 58 de pacienți cu Sindrom coronarian acut; 2155 de cetățeni cu urgențe respiratorii și 2071 de persoane cu patologii neurologice, inclusiv 257 de pacienți cu accidente vasculare cerebrale. Totodată, ambulanța a fost solicitată pentru 1495 de persoane cu diverse traumatisme, inclusiv pentru 424 copii.

 

A fost inaugurat expo-tîrgul „Primăvara la Bălți”

Expo-tîrgul universal cu genericul „Primăvara la Bălţi”, prilejuit de Hramul oraşului a fost lansat astăzi la Bălți. Evenimentul, aflat la cea de-a XIV-a ediţie, este organizat de Filiala Bălţi a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) și are loc sub patronajul primăriei municipiului. Expo-tîrgul se desfășoară în perioada 17-19 mai, în Piaţa "Vasile Alecsandri", și îşi propune promovarea producătorului autohton, extinderea piețelor interne şi externe, stabilirea noilor contacte de afaceri, consolidarea dialogului public-privat ş.a.

 

Aproape un sfert din incendiile produse în anul curent au avut loc din cauza sobelor defecte

Aproape un sfert din incendiile produse în anul curent au avut loc din cauza sobelor defecte, iar 11 la sută din cauza imprudenței în timpul fumatului, arată datele unui studiu realizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Potrivit IGSU, în primele patru luni ale anului 2022 în R. Moldova s-au produs 684 incendii, dintre care 508 incendii ce constituie 74% au avut loc în sectorul locativ, 57 incendii (8%) s-au produs în mijloacele de transport și 17 incendii (2%) au izbucnit în clădiri cu destinație industrială. Conform datelor colectate, din incendii au fost salvate 58 persoane, dar și bunuri materiale în valoare de peste 147 milioane lei (7407295,43 euro).

 

Peste 600 de mii de persoane suferă de hipertensiune arterială

În Republica Moldova, peste 600 de mii de adulți suferă de hipertensiune arterială și bolile cerebrovasculare asociate cu hipertensiunea arterială. Datele au fost făcute publice de Ministerul sănătății în contextul marcării Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale. Potrivit sursei citate, în anul trecut, în țara noastră 29 853 de persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială și boli cardiovasculare concomitente (boala cardiacă ischemică, boli cerebrovasculare). Practic, fiecare a treia persoană din Moldova suferă de hipertensiune arterială. Specialiștii susțin că tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este principala cauză a deceselor la nivel global, inclusiv în țara noastră.

 

Stoianoglo a primit calificativul „nesatisfăcător”

Comisia specială care a evaluat activitatea lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a publicat un raport și, conform rezultatelor evaluării, Stoianoglo a obținut 2,19 puncte. Rezultatul este considerat „nesatisfăcător”, iar, potrivit legii „cu privire la Procuratură”, asupra căreia, din nou, au fost operate modificări de acutala majoritate parlamentară, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare. În replică, apărătorii procurorului general suspendat contestat în instanță raportul Comisiei de evaluare. Comisia specială care a evaluat activitatea lui Stoianoglo a înaintat un raport Consiliului Suprem al Procurorilor. Consiliul intenționează să examineze raportul în ședința de mîine.

 

Șefa statului s-a întîlnit cu o delegație a Senatului Franței

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit astăzi cu delegația Grupului parlamentar de prietenie Franța-Moldova din Senatul Republicii Franceze, care efectuează o vizită de lucru la Chișinău. Președintele Maia Sandu a mulțumit Franței pentru sprijinul acordat țării noastre de-a lungul anilor, dar și pentru asistența oferită ca răspuns la actuala criză a refugiaților. De asemenea, șefa statului a menționat că mizăm pe sprijinul Franței în drumul nostru european.

 

Au scăzut exporturile spre Federația Rusă

Exporturile de mărfuri realizate în luna martie 2022 au avut o valoare de 395,8 milioane dolari SUA, cu 17,6% mai mult în raport cu luna februarie 2022 și cu 52,7% mai mult comparativ cu luna martie 2021. Cele mai multe mărfuri au ajuns în România. Exporturile spre Federația Rusă înregistrează o tendință de scădere în perioada ianuarie-martie 2022. Potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie-martie 2022, cele mai multe mărfuri au ajuns în România, fiind urmată de Turcia și Italia. Tabloul exporturilor este: România (31,7% din total exporturi); Turcia (11,5%); Italia (11,1%); Germania (5,9%); Federația Rusă (5,4%).

 

Summitul afacerilor locale va fi inaugurat la Cahul

În perioada 20 – 25 mai la Cahul se va desfășura EU Tech Days în Cahul la care vor participa experți internaționali în educație, summitul afacerilor locale și expoziție de roboți și tehnologii. Școlarii sînt invitați să participe la traininguri de robotică, mecanică, matematică interactivă și STEM, alături de Tekwill Academy Kids. Studenții de la colegii și școli profesionale sînt așteptați să descopere opțiunile pe care le au în alegerea unei cariere în IT, să participe la discuții în aer liber cu profesioniști în domeniul TIC sau antreprenori, precum și să se înscrie la atelierele de modelare și imprimare 3D susținute de Youth Maker Club.

 

Taberele de odihnă vor fi verificate minuțios de către specialiști

Taberele de odihnă din capitală nu vor fi deschise pînă nu vor fi verificate minuțios de către specialiști. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei Ion Ceban. Primarul a anunțat că a solicitat responsabililor din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport ca toate taberele de odihnă aflate în gestiunea municipiului Chişinău să fie verificate, astfel ca aceste spaţii să nu prezinte pericol pentru copii. Controlul va fi efectuat timp de 10 zile, după care va fi prezentat un raport privind gradul de pregătire a taberelor de odihnă pentru sezonul estival.

 

Scăldatul în lacurile din capitală este interzis

Scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chişinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerinţelor sanitaro-epidemiologice. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), cercetările de laborator efectuate de către specialişti pe parcursul lunii mai, arată că în lacurile din capitală și din alte regiuni ale ţării sînt prezente bacteriile coliforme şi E. Coli, fapt ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea populaţiei. Astfel, calitatea apei din izvoarele din parcurile ,,La izvor’’ și ,,Valea Morilor” nu corespunde cerinţelor igienice după conţinutul de nitraţi, ceea ce poate duce la acutizarea maladiilor tractului gastro-intestinal.

 

Ambasada SUA va susţine reparaţia unui liceu din Vulcăneşti

Guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, s-a întîlnit astăzi, la Comrat, cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent Doyle Logsdon. Părţile au examinat și proiectul de reparaţie a unui liceu din Vulcăneşti ce va fi susţinut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). În cadrul întrevederii, părţile au făcut un schimb de opinii privind situația actuală din R. Moldova, precum și impactul asupra economiei naționale al fenomenelor de criză cu care se confruntă țara noastră.

 

Circa 7500 de străini au solicitat azil

Biroul migrație și azil a preluat circa 7500 de cereri de azil, în perioada 24 februarie - 17 mai current. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, de la începutul războiului din Ucraina, în țara noastră au intrat peste 425 mii de cetățeni ucraineni, alți aproximativ 331 de mii au ieșit, iar în jur de 82 de mii de cetățeni ucraineni au rămas. În total, pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 86 de mii de cetățeni străini, dintre care circa 45 de mii sînt minori.

 

Benzina va costa 29,78 lei per litru şi motorina - 27,56 lei/l

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat astăzi prețurile la benzină și motorină pentru miercuri, 18 mai, care vor constitui 29,78 lei per litru de benzină 95 şi 27,56 lei/l pentru motorină. Conform ANRE, mîine prețul benzinei va crește cu 19 bani, iar cel al motorinei se va reduce cu un ban.