REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 2 (17 decembrie 2020)

Artur Gumeniuc a fost eliberat din funcția de director adjunct al SIS

Artur Gumeniuc a fost eliberat din funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al R. Moldova. Decretul șefului statului în acest sens va fi publicat mîine în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, în temeiul art. 13 alin. (4) din Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova, președintele R. Moldova decretează: Artur Gumeniuc se eliberează din funcția de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

 

Anastasia Nichita a cîştigat medalia de aur la Cupa Mondială de lupte greco-romane

Luptătoarea Anastasia Nichita a cîștigat medalia de aur la Cupa Mondială de lupte greco-romane, care se desfășoară în aceste zile în Belgrad, Serbia. Sportiva moldoveană a cîștigat finala cu italianca Arianna Carieri (scor 10-0), după ce a trecut de turcoaica Mehlika Ozturk (15-5) și indianca Anshu (5-1). În vîrstă de 21 de ani, Anastasia Nichita a ajuns la 16 medalii în carieră, dintre care 7 de aur.

 

„Piața Centrală” va activa în regim special

Întreprinderea municipală „Piața Centrală” va activa conform unui program special în perioada sărbătorilor de iarnă. În perioada 25 decembrie 2020 - 8 ianuarie întreprinderea va avea două zile libere. În ziua de 25 decembrie 2020 Piața Centrală va activa în program obișnuit. Zilele de luni 28 decembrie 2020 și 4 ianuarie 2021 Piața Centrală va activa în program obișnuit. Iar zilele de 1 ianuarie 2021 și 7 ianuarie 2021 Piața Centrală nu va activa.

 

Bărbatul care a tras în adolescentul de 17 ani a fost reținut pentru 72 de ore

Un bărbat de 32 de ani, a fost reținut pentru 72 de ore în Izolatorul de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, după ce ar fi împușcat un adolescent de 17 ani în dimineața de joi, 17 decembrie, pe o stradă din sectorul Botanica al Capitalei. Acesta este cercetat penal pentru tentativă de omor. Polițiștii au stabilit că un adolescent în vîrstă de 17 ani a fost împușcat, acesta fiind preluat imediat de un echipaj medical și transportat la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

 

Cursele charter Chișinău-Moscova vor fi operate începînd cu 25 decembrie

Compania aeriană Aeroflot va lansa zboruri charter de la Chișinău la Moscova pe 25 decembrie. Acest lucru a fost raportat de Ambasada Rusiei în Moldova. Avioanele vor decola de pe Aeroportul Internațional Chișinău, iar destinația va fi Aeroportul Șeremetievo din capitala Rusiei. Cursele charter vor fi operate de două ori pe săptămînă - în zilele vineri și duminică.

 

Pe traseele publice nu sînt sectoare de drum blocate

Pe traseele publice nu sînt sectoare de drum blocate, după ce pe parcursul nopții, în nordul și centrul țării au fost înregistrate precipitații sub formă de ploaie și ceață. Potrivit drumarilor, în municipiul Chișinău, raioanele Criuleni, Dubăsari, Rezina și Ungheni au fost efectuate lucrări de patrulare și de combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost utilizate opt utilaje speciale cu participarea a 29 muncitori rutieri.

 

Moldovenii vor putea opta pentru pensii facultative

Decretul de promulgare și Legea privind fondurile de pensii facultative vor fi publicate mîine în Monitorul Oficial. Documentul stabilește cadrul legal privind constituirea și funcționarea fondurilor de pensii facultative pe baza economiilor capitalizate individuale, cerințele față de organizarea, licențierea și activitățile desfășurate de administratori, normele privind depozitarii fondurilor de pensii facultative, precum și competențele de supraveghere a acestor entități.

 

Fata din Comrat care și-a ucis mama refuză să coopereze cu anchetatorii

Fata din Comrat acuzată că și-a ucis mama refuză să coopereze cu anchetatorii. Despre aceasta anunță reprezentanții Procuraturii Generale. Potrivit purtătorului de cuvînt al Procuraturii Generale, Maria Vieru, tînăra de 21 de ani care și-a înjunghiat mama „refuză să coopereze cu anchetatorii”. Totodată, sursa citată a menționat că în timpul apropiat acuzata va fi supusă unui examen narcologic și psihiatric.

 

O familie cu trei copii din Bălți a ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

O familie cu trei copii din Bălți a ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, incidentul a avut loc în data de 15 decembrie. La fața locului au fost direcționate două echipe de asistență medicală urgentă specializate, una de terapie intensivă pentru adulți și una pediatrică. Medicii au acordat primul ajutor pentru trei minori de 1, 4 și respectiv 5 ani și pentru părinții acestora în vîrstă de 26 de ani. Ulterior, întreaga familie a fost transportată la spital.

 

Municipiul Chișinău a obținut finanțare pentru modernizarea sistemului de management al deșeurilor

Primăria municipiului Chișinău și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au semnat un acord pentru finanțarea activităților de modernizare a sistemului de management al deșeurilor în valoare de 9 mln de euro. Evenimentul face parte din implementarea Proiectului „Deșeuri solide Chișinău". Planul general de finanțare al proiectului prevede: împrumut BERD - 9 mln de euro; împrumut BEI - 9 mln de euro, ce urmează să vină la Primărie drept credit nerambursabil prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

 

Termenul de introducere a produselor petroliere prin frontiera de Est a fost prelungit cu 6 luni

Hotărîrea Executivului cu privire la introducerea produselor petroliere prin frontiera de Est va fi publicată în Monitorul Oficial de vineri, 18 decembrie. Hotărîrea cu privire la unele aspecte de introducere a produselor petroliere prin frontiera de stat, stabilește prelungirea termenului de introducere a produselor petroliere prin frontiera de stat „Novosavițkaia-Cuciurgan” pentru şase luni, pînă la 30 iunie 2021. În lipsa controlului comun la acest sector al frontierei de stat moldo-ucraineană, prelungirea acestui termen are loc o dată la jumătate de an.

 

Mai multe companii certificate GLOBAL.G.A.P. își vor extinde vînzările pe piața europeană

Certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP le-au permis producătorilor din țara noastră să extindă prezența fructelor și strugurilor moldovenești pe rafturile rețelelor de magazine din diverse state membre ale Uniunii Europene. Aceste rezultate i-au încurajat în acest an pe alți 26 de producători să implementeze standardele GLOBALG.A.P. cu suportul unui proiect susținut de SUA.

 

Instituțiile municipale de învățămînt vor beneficia de o donație de computere

Consiliul Municipal Chișinău a acceptat în cadrul ședinței de astăzi o donație de 678 de calculatoare și 300 de termometre pentru instituțiile de învățămînt din capitală. Donația de tehnică de calcul și termometre este oferită din partea UNICEF, China și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Valoarea tehnicii de calcul este de 4,1 milioane de lei. Computerele vor fi distribuite școlilor din capitală în funcție de numărul de elevi înmatriculați.