REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 iunie 2022)

Lucrătorii medicali au fost omagiați în Parlament

Lucrătorii medicali au fost astăzi omagiați în cadrul ședinței plenare a Parlamentului în contextul zilei lor profesionale, care va fi marcată pe 19 iunie. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a remarcat sacrificiul pe care lucrătorii medicali îl fac zi de zi prin munca lor, dar în special în aceste vremuri complicate. Potrivit datelor oficiale, în sistemul naţional de sănătate activează peste 60 mii de lucrători medicali şi farmacişti.

 

„Apă-Canal Chişinău” a redeschis cele șase cișmele din parcurile capitalei

Societatea pe Acțiuni „Apă-Canal Chişinău” a redeschis cele șase cișmele situate în mai multe parcuri din capital. Potrivit întreprinderii, este vorba de următoarele locații: parcul „Valea Morilor”, scuarul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfînt”, scuarul Catedralei şi parcul „Alunelul”. Cișmelele au fost conservate pînă acum din cauza stării de urgență declarată în țară, în legătură cu răspîndirea virusului COVID-19. Pe lîngă acestea, în preajma parcului „Valea Trandafirilor” funcționează fără întrerupere buveta, apa căreia este testată şi filtrată în permanenţă.

 

Natalia Gavrilița a avut o convorbire telefonică cu omologul său din Portugalia

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a discutat cu premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa. Oficialii au vorbit despre situația din Moldova, în contextul ultimelor evoluții din Ucraina și eforturile autorităților de consolidare a rezilienței din perspectiva provocărilor actuale. Șefa Executivului de la Chișinău a apreciat ajutorul umanitar al Portugaliei în gestionarea crizei refugiaților și a menționat că sprijinul comunității internaționale va permite soluționarea dificultăților pe fiecare sector în parte, precum și realizarea obiectivelor cheie pentru dezvoltarea Moldovei.

 

Un executor judecătoresc va ajunge pe banca acuzaților

Un executor judecătoresc din Chișinău și doi complici ai săi, vor ajunge pe banca acuzaților pentru deposedarea ilegală de apartament a unui bărbat. Potrivit Procuraturii Anticorupție, cei trei sînt acuzați de săvîrșirea infracțiunii de abuz de putere. Aceștia, activînd în circumscripția municipiului Chișinău, în aprilie 2018, au primit la executare un document prin care s-a dispus încasarea solidară de la doi debitori a datoriei în sumă de 43 495 lei, contractată de la o organizație de microfinanțare. În urma desfășurării licitației trucate bunul imobil a fost adjudecat, la preț mic de un complice. Astfel, partea vătămată a fost deposedată ilegal de dreptul de proprietate asupra apartamentului, cauzîndu-i un prejudiciu material major.

 

Va avea loc în premieră o ședință comună a Parlamentelor R. Moldova și României

O ședință comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României va avea loc sîmbătă, la Chișinău, la finalul căreia cele două legislative de pe ambele maluri ale Prutului vor adopta o declarație comună. Organizarea acestei reuniuni a fost anunțată pe 6 iunie în cadrul conferinţei de presă comune susţinute de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Chişinău.

Parlamentul de la București va fi reprezentat de președintele Senatului, Florin Cîțu, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de liderii de grup, de șefii de comisii și parlamentari de la toate partidele politice parlamentare.

 

Peste 8 mln de lei au fost ridicate de Serviciul Vamal în mai multe cauze penale

Peste 8 milioane de lei (400 mii de euro) au fost ridicate de către ofițerii Serviciului Vamal în cadrul mai multor cauze penale aflate în gestiune. Potrivit instituției, ofițerii Departamentului Antifraudă și Conformare al Serviciului Vamal, sub conducerea procurorilor, în urma acțiunilor de urmărire penală, au reușit să indisponibilizeze inclusiv 13 mii de dolari SUA și 2 mii de euro, bani proveniți din acțiuni infracționale. De asemenea, în aceleași cauze penale, au fost ridicate: un kilogram de aur și un mijloc de transport de tip autocamion, valoarea căruia se ridică la peste 30 mii de euro.

 

S-au produs peste 60 de accidente rutiere în care șoferii circulau fără centura de siguranță

De la începutul anului curent, s-au produs peste 60 de accidente rutiere în care șoferii nu aveau cuplată centura de siguranță. În urma acestora, 11 persoane au decedat, iar alte 53 au suferit diverse traumatisme. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, în aceeași perioadă, polițiștii de patrulare au depistat și sancționat peste 15 mii de conducători auto pentru că nu aveau cuplată centura de siguranță. Conform Regulamentului circulației rutiere, fiecare conducător auto, înainte de a porni la drum, este obligat să cupleze centura de siguranță.

 

O expoziție de filatelie a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost inaugurată o expoziție de filatelie, cartofilie și medalistică cu participare internațională – ,,Naționala 2022,” constituită din două secțiuni – Salonul Filatelic ”Eminesciana” și ”Salonul filatelic Chișinău – Sibiu”, în ambele fiind prezentate exponate ale colecționarilor din Republica Moldova și din România. Directorul instituției, Petru Vicol a subliniat importanța și amploarea expoziției, ca fiind un eveniment deosebit.

 

La Trebujeni a fost inaugurată o nouă destinaţie turistică

O nouă destinație turistică a fost inaugurată în satul Trebujeni, raionul Orhei. Pensiunea „Casa Rîndunicii” este amplasată într-o zona cu peisaje, între malurile stîncoase din localitate şi a devenit un punct de atracție al Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Pensiunea este construită de familia Buzilă în apropierea casei părinteşti şi a fost proiectată în conformitate cu tradiţiile arhitecturale locale, cu finisaje autentice, dar infrastructură modernă și o capacitate de cazare de patru camere.

 

Motorina a trecut pragul de 32 de lei

Motorina a ajuns la un preț record. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, mîine benzina va fi la preț de 33,80 lei pentru un litru, iar motorina va fi la preț de 32,24 lei pentru un litru. Astfel, șoferii vor plati cu 10 bani mai puțin pentru un litru de benzină, iar pentru un litru de motorină - cu 30 bani mai mult.

 

Debitul de apă va crește pe rîul Prut

Debitul de apă în rîul Prut va crește în următoarele zile, anunță Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Acest lucru se va întîmpla în legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca de a mări volumul de apă deversat din Lacul de acumulare Costeşti-Stînca. Astfel, volumul se va mări pînă la 335 m3/s pe o durată de 30 de minute. În legătură cu acest lucru, Centrul hidrologic prognozează, în intervalul 16-20 iunie, creşterea de scurtă durată a nivelului apei față de nivelul din 15 iunie, pe sectorul or. Costeşti – or. Ungheni, cu 1-2 m.

 

Va fi instalată prima staţie automată de monitorizare a calităţii aerului atmosferic

Germania a oferit Republicii Moldova o stație automată de monitorizare a aerului atmosferic de tip trafic, care va fi capabilă să înregistreze un nivel de poluare preponderent influențat de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse, a anunțat astăzi Agenția de Mediu. Lansarea acestei stații reprezintă o primă acțiune implementată de către Republica Moldova odată cu aprobarea legii privind calitatea aerului atmosferic, conform unei directive a Parlamentului European.

 

ANSA a avertizat despre necesitatea combaterii ambroziei

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a atenţionat astăzi asupra necesităţii combaterii buruienii ambrozia și riscului asociat neglijării acesteia. „În această perioadă este necesar să conștientizăm importanța unei atitudini responsabile în vederea diminuării pericolului cauzat de apariția buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), dat fiind faptul că aceasta este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, extrem de adaptabilă chiar și în condiții de secetă și arșiță”, indică ANSA.

 

Autoritățile atestă o fluidizare a traficului la posturile vamale moldo-române

Autoritățile atestă o fluidizare a traficului la posturile vamale moldo-române. La cele mai multe puncte de trecere nu există cozi de camioane ce staționează în așteptare pentru a fi procesate. Potrivit MAI, către ora 11:00, la punctul de trecere Leușeni camioane în rînd spre procesare nu sînt, staționează doar șoferii ce se odihnesc. Totodată, la punctul de trecere Costești sînt 90 de camioane, din cauză că podul limitează capacitatea maximă de 9,5 tone și lipsesc reprezentanții Agenției Securitate Alimente din România.