REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 iulie 2020)

Mai mulți angajați ai BNM cu funcții de conducere au ajuns în vizorul CNA

CNA desfășoară joi, 16 iulie, acțiuni de urmărire penală într-un dosar de abuz în serviciu în care sînt vizați mai mulți angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți. Potrivit CNA, funcționarii sînt bănuiți că, acționînd concertat, ar fi încercat sa favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzînd-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.

 

În legislativ a fost depusă o moțiune de cenzură împotriva cabinetului de miniștri

Fracțiunea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a înaintat joi, 16 iulie, în plenul Parlamentului moțiunea de cenzură împotriva cabinetului de miniștri condus de premierul Ion Chicu. Textul moțiuni a fost citit în plen de  deputatul Alexandru Slusari. El a specificat că, în condițiile stării de urgență, executivul și-a depășit vădit competențele constituționale, subminînd Parlamentul, astfel încît să fie înlăturat controlul parlamentar. Deputații PAS au anunțat că vor susține moțiunea.

 

Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria medicilor decedați de COVID-19

Deputații au ținut, în debutul ședinței de joi, un minut de reculegere în memoria lucrătorilor medicali decedați în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu pentru tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi a menționat că lucrătorii medicali merită toată aprecierea și admirația pentru deplina lor disponibilitate de a fi pe prima linie în lupta cu pandemia și de a salva vieți omenești. Pînă la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 20 040 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, 662 persoane au decedat printre care și 28 angajați ai sistemului medical.

 

Peste 400 de gherete din capitală au fost evacuate

În prima jumătate de an, de pe teritoriul municipiului Chișinău au fost evacuate 415 gherete. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a afirmat că, din luna noiembrie 2109 și pînă în prezent, au fost evacuate 591 de gherete de pe teritoriul municipiului Chișinău. 415 în ultima jumătate de an. Ceban a specificat că este vorba de “gheretele care erau amplasate ilegal pe teritoriul Chișinăului”. Edilul a specificat că, potrivit Registrului electronic de evidență, pe străzile din Chișinău activează 1663 de unități de comerț ambulant. Paralel, este efectuată pașaportizarea tuturor gheretelor pentru a vedea specificul de activitate al acestora.

 

Primăria sectorului 6 București a alocat bani pentru reconstrucția Parcului Alunelul din Chișinău

Primăria sectorului 6 din București a alocat 846 mii de euro pentru reconstrucția Parcului „Alunelul". Potrivit informațiilor prezentate de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, care a fost prezent la demararea lucrărilor, a doua etapă de recontrucție a Parcului „Alunelul" va dura 90 de zile. În această perioadă vor fi efectuate lucrări de infrastructură: construcția a două fîntîni arteziene, amenajarea spațiilor verzi, instalarea sistemului de irigare, a iluminatului public și celui decorativ, precum și a mobilierului urban.

 

Incendiu în capitală: Un automobil a fost distrus de flăcări

Un autovehicul a fost cuprins de flăcări în capitală. Incendiul care s-a produs pe strada Calea Orheiului a distrus mașina în totalitate. La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri din cadrul Detașamentului salvatori și pompieri sectorul Rîșcani. În urma incendiului nu au fost raportate victime. Pompierii au efectuat și lucrări de spălare a traseului de combustibil și urmele arderii. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite de specialiști.

 

Moldovenii nu vor putea intra în Bulgaria pînă la 31 iulie

Intrarea în Bulgaria este restricționată pentru cetățenii Republicii Moldova pînă pe 31 iulie 2020, inclusiv cu scop de tranzit. Despre aceasta informează Ambasada Republicii Moldova în Bulgaria. Cu titlu de excepție, autoritățile bulgare examinează solicitările de intrare și tranzitare a Bulgariei pentru persoanele aflate în situație umanitară dificilă. Informația respectivă urmează a fi comunicată ambasadei la adresa de e-mail: sofia@mfa.gov.md pentru a fi transmisă pentru examinare autorităților bulgare.

 

Organizatorii incendierilor în serie a autocarelor au fost trimiși în judecată

Organizatorii incendierilor în serie a autocarelor ce aparțineau unei companii concurente de transport din Ceadîr-Lunga, vor compărea pe banca acuzaților. Potrivit probatoriului, organizatorii crimelor sînt doi chișinăuieni, de 35 și 39 de ani, care administrau activitatea unei firme concurente de transport internațional de pasageri. Incendierile au avut loc în intervalul lunilor ianuarie - aprilie 2019, în timp ce autocarele firmei concurente staționau în parcările din 3 state: Cehia - 2 autocare, Rusia - un autocar, iar alte 3 autocare - în Republica Moldova. Potrivit estimărilor, suma prejudiciului cauzat părţilor vătămate prin acțiunile criminale ale inculpaților, se cifrează la peste 2,9 milioane de lei.

 

Peste 700 kg de substanțe toxice au fost depistate în camioneta unui moldovean

Peste 700 de kg de substanțe toxice, valoarea cărora este estimată la 150 mii lei, au fost depistate de angajații Serviciului Vamal într-o camionetă la postul vamal intern de control Hîrbovăț. Bunurile, fără acte de proveniență, erau transportate clandestin din regiunea de est a țării. În baza analizei de risc, autocamioneta a fost supusă unor verificări amănunțite, fiind depistată o nișă în peretele din față a acesteia, acoperită cu lemn. Ca rezultat, vameșii au extras 142 pachete de fungicide, cu masa totală de 710 kg. Atît produsele, cît și autovehiculul au fost ridicate, iar cercetările continuă.

 

Militarii care au participat la parada de la Moscova au fost decorați de șeful statului

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a participat la Ceremonia de decorare a contingentului Armatei Naţionale care a participat la parada militară de la Moscova, prilejuită de aniversarea a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. „Prezența contingentului din Republica Moldova, format din 75 de militari, a reprezentat un omagiu adus conaționalilor noștri care și-au jertfit viața pentru Marea Victorie. Am adus mulțumiri militarilor companiei Gărzii de Onoare pentru faptul că au prezentat destoinic Republica Moldova alături de militarii din multe alte țări, au demonstrat o pregătire militară excelentă și au avut o prestație impecabilă. Am înmînat fiecărui militar Diploma de Onoare a Președintelui”, a comunicat șeful statului.