REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 februarie 2021)

Circulația rutieră pe drumurile publice este asigurată în condiții de iarnă

În prezent, circulația rutieră pe toate drumurile publice naționale este asigurată în condiții de iarnă. Administratorii drumurilor continuă să desfășoare pe traseele naționale lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În ultimele 24 de ore, pe întreg teritoriul țării s-au înregistrat temperaturi scăzute, pe mai multe sectoare de drum s-a format polei. În acest interval, unitățile teritoriale ale SA „Drumuri” au executat pe drumurile publice naționale din nordul și centrul țării lucrări de patrulare și combatere a lunecușului, în zona de sud – lucrări de patrulare. În procesul tehnologic au fost utilizate 46 de utilaje speciale și antrenați 82 de muncitori rutieri.

 

11 persoane au ajuns la spital săptămîna trecută cu hipotermie

Un număr de 11 persoane, cu vîrste cuprinse între 26 – 91 de ani, au fost diagnosticate săptămîna trecută cu hipotermie de gradul I și II. Cazurile de hipotermie au fost înregistrate în Chișinău și în raioanele Nisporeni, Edineț, Șoldănești, Strășeni, Soroca, Cahul, Cantemir, Ocnița. Potrivit datelor Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 8–14 februarie curent, serviciul a înregistrat 14618 solicitări. După acordarea primului ajutor, cinci mii de maturi și 809 copiii au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești. Cele mai multe urgențe au fost cele respiratorii - 3679 de solicitări, urmate de urgențele cardiovasculare – 2881 de solicitări.

 

A fost semnat un contract moldo-nipon de consultanță în domeniul agriculturii

Ministerul agriculturii și compania Japan International Cooperation System (JICS) au semnat un contract de consultanță pentru asistență în implementarea creditului japonez pentru modernizarea tehnicii și echipamentelor Agricole. Serviciile de consultanță vor fi acordate Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). Guvernul Japoniei va oferi un credit preferențial Guvernului R. Moldova în valoare de circa 18,7 milioane de dolari pentru a facilita accesul agricultorilor la achiziționarea tehnicii agricole și a echipamentului post-recoltare. Creditul va fi acordat pe o perioadă de 40 de ani, la o dobîndă de 0,1%, cu perioada de grație de 12 ani.

 

Primăria capitalei va lansa un site și un sondaj on-line pentru locuitorii suburbiilor

Administrația publică locală a municipiului Chișinău va lansa în această săptămînă site-ul „suburbii.chisinau.md” și un sondaj online. Site-ul „suburbii.chisinau.md” va fi un mijloc oficial de informare a locuitorilor din suburbii, unde vor fi prezentate proiectele propuse de primarii sau consilierii locali ai acestor localități, vor fi prezentate proiectele municipalității și se va consulta opinia locuitorilor. „Apreciez și respect opinia fiecărui primar, însă sînt numeroase cazuri cînd locuitorii din suburbii nici nu cunosc cum au fost utilizați banii din bugetul municipal, ori ce se va realiza în localitățile lor în continuare și nu știu care este aportul municipalității în acest sens”, a specificat Ceban.

 

Bunuri în valoare de 10 milioane de lei au fost sechestrate de ARBI, într-o săptămînă

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI) anunţă că a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de peste 10 milioane de lei, pe parcursul săptămînii precedente. Este vorba despre bunuri de provenienţă ilicită care au fost indisponibilizate în cadrul a patru cauze penale. Astfel, în cadrul investigaţiilor financiare paralele, ARBI a aplicat sechestre pe acţiuni în valoare de peste 4 milioane de lei, 2 capitaluri sociale în valoare de 5,6 mii de lei, patru construcţii nelocative, evaluate la preţul de aproximativ 5 milioane de lei, patru conturi bancare - 166 de mii de lei, un automobil de circa 378 de mii de lei şi cinci terenuri agricole în valoare de 250 de mii de lei. Suma totală a bunurilor indisponibilizate depăşeşte 10 milioane de lei.

 

Un echipaj SMURD a adus acasă o moldoveancă implicată într-un accident rutier în România

În după amiaza zilei de ieri, un echipaj al Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare din cadrul IGSU a efectuat o operațiune transfrontalieră terestră pentru a transporta și a aduce în țară o pacientă în vîrstă de 38 de ani din orașul Bîrlad, România. Potrivit datelor IGSU, echipa de medici și paramedici cu o ambulanță de terapie intensivă mobilă a preluat femeia din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Elena Beldiman din Bîrlad și a adus-o la Chișinău. Pe parcursul drumului, pacienta a fost monitorizată de medicii și paramedicii SMURD. Conform IGSU, de la începutul anului 2021, aceasta este a treia intervenție transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii R. Moldova.

 

Patru tineri au fost reţinuţi, după ce poliţiştii au depistat asupra lor droguri în valoare de 200 de mii de lei

În urma măsurilor întreprinse de către ofițerii de investigație și urmărire penală a IP Botanica, indivizii care au încercat să comercializeze droguri, au fost reținuți în flagrant pe o stradă din sectorul Rîșcani a capitalei. Aceștia s-au dovedit a fi cu vîrstele cuprinse între 25 și 40 de ani, anterior judecați pentru infracțiuni analogice. În cazul în care aceștia ar fi reușit comercializarea drogurilor, erau să obțină un profit de circa 200 000 de lei. Actualmente ei este cercetați pentru ,, Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, iar conform legislaţiei penale în vigoare ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 de închisoare.

 

Un apicultor a creat o stupină model cu locuri de cazare pentru turiști

Un apicultor din satul Hulboaca, municipiul Chișinău, a creat o stupină model, cu elemente de cazare, apiterapie și relaxare. „Așteptăm să ne viziteze cei care au afecțiuni respiratorii, ale coloanei vertebrale, sistemului nervos pentru că apiterapia de mult timp este cunoscută ca un remediu naturist de tratament. În cadrul stupinei, avem spații special amenajate unde toți doritorii pot să încerce acest tip de terapie”, afirmă apicultorul Vitalie Popa, directorul companiei Casa Albinei.

 

Președintele în exercițiu al OSCE va efectua o vizită în R. Moldova

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Ann Linde, va efectua mîine, 17 februarie, o vizită în R. Moldova. Potrivit reprezentanței OSCE în R. Moldova, Ann Linde va purta discuții cu președintele Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, precum și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, împreună cu membrii delegației Parlamentului R. Moldova la Adunarea Parlamentară a OSCE. De asemenea, oficialul OSCE se va întîlni la Bender cu liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski și cu reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

 

Serviciul Vamal atenționează asupra noilor reglementări privind mașinile cu numere străine

Serviciul Vamal al R. Moldova a atenționat persoanele fizice rezidente și cele nerezidente, care au introdus în R. Moldova un mijloc de transport declarat prin acțiune, despre obligativitatea respectării reglementărilor legale. Acestea prevăd că, din 1 ianuarie 2021, pe teritoriul țării este interzisă vînzarea mijlocului de transport declarat prin acțiune, donarea acestuia, transmiterea prin moștenire, oferirea spre închiriere/subînchiriere, darea în comodat, gajarea sau punerea la dispoziția unei alte personae. Aceste acțiuni pot fi realizate pe teritoriul R. Moldova doar cu acordul organului vamal, după achitarea drepturilor de import. Nerespectarea acestor condiții se sancționează conform legislației în vigoare.

 

Un bărbat de 62 de ani din raionul Anenii-Noi şi-ar fi omorît din gelozie soţia

Un bărbat de 62 de ani din satul Cobusca – Veche raionul Anenii-Noi şi-a omorît cu sînge rece soţia. Crima s-a produs astăzi dimineață, în jurul orei 7:00. Potrivit oamenilor legii, tragedia a avut la bază gelozia. Înfuriat, bărbatul şi-a înjunghiat soţia de 54 de ani care a murit pe loc. Cuplul are împreună un băiat și o fată, care locuiesc separat. Oamenii legii au pornit o cauză penală pentru omor intenționat, iar suspectul a fost reținut pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la 20 de ani de închisoare.