REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 decembrie 2021)

Dumitru Robu a depus 9 cereri la Parlament privind ridicarea imunității lui Șor

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus joi la Parlament nouă cereri privind solicitarea acordului de ridicarea a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia fiind învinuit în baza mai multor articole din Codul Penel al R. Moldova. Igor Grosu, președintele Parlamentului, a dat citire, în plenul Parlamentului, la toate cererile înainte de procurorul general interimar Dumitru Robu. Fiind peste zece cereri la număr, în principiu, procurorul general interimar a solicitat acordul deputaților privind ridicarea imunității deputatului fugar.

 

Cetățenii care vor merge în România vor completa un formular digital de intrare

Din data de 20 decembrie curent, persoanele care intră în România vor trebui să completeze un formular digital de intrare. Potrivit Ambasadei României la Chișinău, formularul este un document pe care sînt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România. Formularul este necesar pentru eficientizarea anchetelor epidemiologice, iar pe baza datelor din el, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

 

În capitală are loc o conferință științifică dedicată dezvoltării orașului

În perioada 16-17 decembrie, la Centrul Industriilor Creative Artcor, are loc o conferință științifică dedicată urbanismului în cadrul căreia se vor discuta posibile modalități de dezvoltare a municipiului Chișinău. Conferința „Vision of Chișinău" este un forum dedicat dezvoltării capitalei, la care participă arhitecți, urbaniști, artiști, istorici, reprezentanți ai societății civile și ai autorităților locale. Aceștia vor susține scurte prezentări în care își vor prezenta viziunea asupra viitorului Chișinăului.

 

La Cahul a fost deschisă o expoziţie de fotografie dedicată egalităţii de gen

La Cahul a fost lansată o expoziție de fotografie care reunește lucrările celor 13 participanți ai taberei de fotografie „Egalitatea în Obiectiv”, susţinută de Uniunea Europeană. În cadrul taberei, aceştia au învățat cum să devină promotorii egalității de gen și ai drepturilor omului în societate, prin intermediul artei fotografice, și să experimenteze tehnici de creare a portretelor, eseurilor foto și a expozițiilor fotografice. „ Tinerii sînt agenți ai schimbării. Voi sînteți cei care le veți spune politicienilor, precum și semenilor voștri, ce nu e bine, ce nu funcționează”, a estimat Jānis Mažeiks, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova.

 

Transportatorii au organizat un nou protest în PMAN

Zeci de de unități de transport, care circulă pe rute regulate din toată țara și-au suspendat activitatea și s-au adunat astăzi, 16 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale la un nou protest organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Șoferii au cerut repetat majorarea tarifelor pentru serviciile regulate de transport. Din cauza protestului, traficul pe bulevardul Ștefan cel Mare, pe tronsonul dintre străzile Mitropolit Bănulescu Bodoni și Aleksandr Pușkin, a fost redus la cîte o bandă pe ambele sensuri de deplasare.

 

Serviciul Vamal anunță regulile de introducere a ajutorului umanitar

Serviciul Vamal a emis joi, 16 decembrie, o notă informativă prin care anunță regulile de introducere în R. Moldova a ajutorului umanitar, în contextul sărbătorilor de iarnă. Potrivit Serviciului Vamal, un lot de marfă poate fi introdus în Moldova în calitate de ajutor umanitar în condițiile cînd acesta formează obiectul unei donații și va fi declarat ca ajutor umanitar potrivit prevederilor Legii cu privire la ajutoarele umanitare. Atribuirea statutului de ajutor umanitar se face de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

 

Procurorii au descins în casa unui deputat PSRM din Găgăuzia

Procurorii au descins la domiciliul deputatului PSRM din cadrul Adunării Populare din Găgăuzia, Stepan Sarioglo. Acesta este percheziționat în legătură cu un dosar penal, pornit de procurorii din UTA Găgăuzia. Alesul regional este suspectat de corupere pasivă și trafic de influență. Deputatul activează în calitate de felcer-narcolog în cadrul Spitalului raional din Comrat. Acesta este suspectat că a eliberat rețete medicale și alte certificate în schimbul unor sume de bani pentru mai multe persoane care ar fi consumat droguri.

 

A fost lansată o Campanie de informare dedicată oportunităţilor Programului Uniunii Europene Erasmus +

O Campanie de informare dedicată oportunităţilor Programului Uniunii Europene Erasmus + în contextul Apelului de proiecte 2022 a fost lansată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în comun cu Oficiul Naţional Erasmus +. În cadrul Campaniei de informare se vor desfăşura o serie de evenimente, atît online, cît şi off-line, la care vor fi prezentate proiectele şi acţiunile Erasmus+, eligibile pentru instituţiile de învăţămînt superior şi profesional tehnic, precum şi pentru tinerii din Moldova. Sesiunile de informare vor avea loc în perioada decembrie 2021- februarie 2022.

 

Liliana Vițu-Eșanu este noul președinte al Consiliului Audiovizualului

Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă președinte al Consiliului Audiovizualului (CA), iar vicepreședinte al autorității a devenit Aneta Gonța. Alegerea conducerii CA a avut loc prin vot secret, în cadrul ședinței din 16 decembrie. Candidura Lilianei Vițu-Eșanu a fost propusă de patru membri CA (minimul necesar este trei), primul fiind Eugeniu Rîbca. Tot el a propus-o pe Aneta Gonța pentru funcția de vicepreședinte al instituției. Aneta Gonța a dorit să-l propună pe Eugeniu Rîbca în calitate de vicepreședinte al CA, însă ultimul a refuzat.

 

Andrei Spînu întreprinde o vizită de lucru la Bucureşti

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, se află, în perioada 16-17 decembrie, într-o vizită de lucru în România. Pentru astăzi, Spînu are programate întrevederi cu István-Loránt Antal, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României; Ciprian-Constantin Șerban, președintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaților; Dan Vîlceanu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene; Virgil-Daniel Popescu, ministrului Energiei.

 

Serviciului Hidrometeorologic de Stat va obține statutul de autoritate publică

Deputații au aprobat astăzi în lectură finală modificări la legea cu privire la activitatea hidrometeorologică. Documentul prevede excluderea dublării competențelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat și ale Agenției de Mediu la capitolul monitoring-ului stării, calității și poluării mediului. Astfel, Agenția de Mediu își va realiza funcția de bază de monitoring al calității de mediu, va gestiona infrastructura de monitoring și va face publică informația despre starea mediului. Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat va asigura monitorizarea stării și evoluției vremii, a condițiilor meteorologice.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31