REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 septembrie 2020)

Trei echipaje de pompieri au stins un incendiu din centrul capitalei

Etajul unei clădiri în construcție din centrul capitalei a fost cuprins astăzi de flăcări. Focul ar fi izbucnit la etajul 10, iar la fața locului au intervenit trei autospeciale cu pompieri. În urma intervenției operative focul nu a obținut răspîndire, nici o persoană nu a avut de suiferit, iar flăcările au distrus 10 m de polisterol.

 

Cetățenii din patru localități își vor alege primarul la 1 noiembrie

La 1 noiembrie curent, cetățenii a 4 localități își vor alege primarii. În context, Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale noi pentru funcţia de primar din data de 1 noiembrie 2020. Astfel, pentru circumscripția electorală comunală Chetriș, raionul Fălești, în mărime de 8012,25 lei; pentru circumscripția electorală comunală Piatra, raionul Orhei, în mărime de 14647,50 lei; pentru circumscripția electorală sătească Dubna, raionul Soroca, în mărime de 3989,25 lei; pentru circumscripția electorală sătească Corlăteni, raionul Rîșcani, în mărime de 30537,00 lei.

 

Două cele mai importate parcuri din centrul capitalei intră în reparație de anul viitor

Parcul Catedralei şi Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt” vor fi reabilitate în anul 2021. În acest sens, Primăria Chişinău a încheiat un acord cu o asociație de profil, ce înglobează mai multe companii şi experţi din domeniul arhitecturii şi designului, care vor veni cu suport şi soluţii de modernizare a acestor parcuri, cu păstrarea valorii lor istorice. Potrivit primarului general Ion Ceban, vor fi alocaţi bani din bugetul municipal, dar vor fi indentificați şi surse din afara ţării.

 

Cinci întreprinderi de stat vor fi lichidate din cauza unor datorii de zece milioane

Un proiect de hotărîre de Guvern prevede lichidarea prin dizolvare a cinci întreprinderi de stat din domeniul irigaţiei. Potrivit documentului elaborat de Agenţia Proprietăţii Publice (APP), e vorba de întreprinderile de stat: Stațiunea Tehnologică pentru Irigare (STI) Hîncești; Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Briceni; Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Vulcănești; Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Drochia şi Stațiunea Tehnologică pentru Irigare Orhei. Un studiu de diagnostic al infrastructurii de irigare elaborat de Intexnauca, a arătat că în majoritatea stațiunilor de irigare utilajul tehnic este distrus în totalitate sau este nefuncțional.

 

În Piața Centrală vor fi un nou tip de gherete

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul săptămînii curente va fi prezentat un nou model de gherete, care urmează a fi instalate pe teritoriul Î.M. „Piața Centrală" în contextul Conceptului de modernizare a întreprinderii. Un anunț în acest sens a fost făcut de viceprimarul de ramură, Inga Ionesii, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipal. Pe teritoriul Î.M. „Piața Centrală" sînt amplasate 711 gherete, dintre care 541 sînt situate în blocuri staționare (pentru care urmează a fi reparate doar frontoanele acestora).

 

Activitatea mijloacelor de transport a întreprinderilor municipale va putea fi urmărit în regim live

Primăria municipiului Chișinău a creat o hartă online de monitorizare a unităților de tehnică din dotarea parcurilor auto ale regiilor municipal. Astfel, pe autospecialele din cadrul Î.M. Regia „Exdrupo", Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi", Î.M. Regia „Autosalubritate" şi S.A. "Apă-Canal Chişinău", au fost instalate sisteme GPS, iar adresele de intervenție pot fi vizualitate, în timp real, de pe orice dispozitiv conectat la internet.

 

17 și 15 ani închisoare pentru trei inculpați pentru comiterea traficului de copii în scop de exploatare prin muncă forțată

După 10 ani de ședințe, achitări, contestații și rejudecări, procurorii au reușit să obțină condamnarea la 17 ani și, respectiv, cîte 15 ani închisoare pentru trei inculpați, recunoscuți vinovați de comiterea traficului de copii în scop de exploatare prin muncă forțată. Procurorii au demonstrat că, în iunie 2010, inculpații, aflînd-se în or.Bender, au recrutat 3 minore la munci agricole în localitatea Hîrbovăț, Anenii Noi.

 

Universitățile din Chișinău își vor începe activitatea treptat

În instituțiile superioare de învățămînt nu se înregistrează focare de coronavirus. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că universitățile din municipiul Chișinău își vor începe activitatea treptat. „Pentru a se evita aglomerația și transmiterea infecției de coronavirus, universitățile din municipiul Chișinău au acceptat să își înceapă treptat activitatea”, a explicat Șarov. De asemenea, ca măsură preventivă, Șarov a spus că nouă universități își vor desfășura activitatea în regim mixt, prin cursuri on-line și prezență fizică doar la examene și colocvii.

 

Din cauza pandemiei, sistemul educațional moldovenesc se transformă, susține ministrul Educației

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că pandemia de coronavirus va transforma sistemul de educație din R. Moldova în unul mixt, cu accent pe educație on-line și prezență fizică mai redusă în instituțiile de învățămînt. „Cele 32 mii de computere care există în acest moment în sistemul de educație din R. Moldova va transforma sistemul cu care ne-am obișnuit în unul mixt”, a spus Șarov.

 

Peste 1800 de familii aflate la evidența Poliției și peste 2600 de copii aflaţi în situaţii de risc, vizitați de polițiști

Timp de 3 luni, Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP a desfășurat operațiunea „Grija”. Acțiunile au avut scopul de a preveni şi combate delincvenţa juvenilă, de a descoperi infracțiunile comise de către minori și împotriva acestora, de a diminua situaţiile de risc la care sînt expuşi copiii. În această perioadă au fost vizitaţi la domiciliu peste 2 600 de copii aflaţi în situaţii de risc și peste 1800 de familii aflate la evidența Poliției.