REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 iunie 2021)

Un arbitru moldovean va oficia partidele de taekwondo de la JO

Federația Internațională de Taekwondo WT (World Taekwondo) l-a desemnat pe arbitrul moldovean Ștefan Răileanu să oficieze partidele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Ştefan Răileanu a devenit astfel primul arbitru moldovean de taekwondo care a fost selectat pentru a activa la o ediție a Jocurilor Olimpice, el fiind și unicul referee care va reprezenta țara noastră la Olimpiada de la Tokyo 2020. Sportivul a cîștigat în 2019 titlul Cel mai bun arbitru la Campionatul Mondial de taekwondo, desfășurat la Manchester, Marea Britanie.

 

Absolvenții au susținut cel de-al patrulea examen de Bacalaureat

Peste 16 mii de absolvenți au susținut astăzi cea de-a patra probă de examen din sesiunea de Bacalaureat. Astfel, 6 863 de candidați de la profilul real au susținut proba de examen la Matematică, 8 639 de la profilul umanist – la Istoria românilor și universală, 260 de elevi de la profilul sport și 399 de candidați de la profilul arte au susținut probele corespunzătoare domeniului. Conform orarului sesiunii de Bacalaureat din acest an, pe 18 iunie se va desfășura proba de examen la alegere, în cadrul căreia vor participa 15 990 de candidați, dintre care 9 950 vor susține proba la Geografie, 2 663 – la Chimie, 1 374 – Istoria românilor și universală, 496 – la Informatică, 745 – la Biologie, 534 – la Matematică și 228 – la Fizică.

 

O minoră de 13 ani găsită inconștientă într-o clădire părăsită din Chișinău

Trei tineri au fost reținuți de oamenii legii, după ce o minoră a fost găsită în stare de inconștiență într-o clădire părăsită din parcul „Valea Trandafirilor” din sectorul Botanica al capitalei. Fata a fost transportată la spital în stare gravă, iar în acest caz au fost reținuți trei tineri. Victima, o minoră în vîrstă de 13 ani, a fost găsită luni, 14 iunie, în jurul orei 12:30, zăcînd în clădirea părăsită a fostului club de noapte „MALS”, unde anterior s-a aflat Centrul de Tineret „Iuri Gagarin”, din parcul „Valea Trandafirilor”, de către o persoană care a alertat poliția. Fata a fost preluată de o ambulanță și transportată la spital în stare gravă fiind internată în secția de reanimare.

 

Salvatorii au evacuat o mașină căzută în rîul Nistru

Scafandrierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit ieri în localitatea Coșnița, raionul Dubăsari, pentru a evacua un autovehicul căzut în rîul Nistru. Potrivit instituției, misiunea salvatorilor a fost necesară după ce proprietarul mașinii a uitat să tragă frîna de mînă, iar vehiculul a căzut de pe malul abrupt și s-a scufundat în rîu la adîncimea de opt metri. La fața locului pentru realizarea operațiunii a intervenit o echipă de scafandrieri care au găsit mașina la adîncime și au depus eforturi pentru a o scoate din apă la suprafață, indică IGSU. În ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în 24 situații de risc.

 

Meteorologii au anunțat Cod Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pe parcursul zilei de astăzi Cod Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată, se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-35 litri pe metru pătrat) însoțite de vijelie de pînă la 15-20 metri pe secundă și grindină. Miercuri, 16 iunie, vremea se va răci, iar mercurul termometrelor va indica, în toată țara, valori medii de pînă la 25 de grade Celsius, ziua, şi pînă la 16 grade - noaptea. În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sînt potențial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sînt obișnuite pentru teritoriul țării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități socio-economice.

 

În R. Moldova sînt peste 8000 de funcții vacante

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunță că la ziua de 14 iunie erau 8 175 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre acestea se află la Chișinău, Bălți, Orhei și Florești. Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1 938 de locuri de muncă vacante. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 6 237 de locuri de muncă.

 

Un fotograf moldovean a fost inclus în lista celor mai buni ai lumii

Fotograful moldovean Alex Iordache a ajuns în lista 100 cei mai buni fotografi ai lumii, în urma participării la concursul internațional ”35Awards – International Photography Awards”. O creație de a sa va fi tipărită în catalogul celor 100 cele mai bune lucrări ale anului 2020. Despre asta a anunțat însuși fotograful pe contul său de Facebook. „Sînt extrem de bucuros să vă spun că din toate cele 444 000 de fotografii care au fost acceptate în concurs, din cei 123 418 de participanți din 173 de țări, una din fotografiile mele va fi tipărită în catalogul celor 100 Best of Photos ale anului 2020”, a scris Alex Iordache.

 

Peste 11% din populația țării a fost imunizată împotriva COVID-19

Pînă la etapa actuală, în R. Moldova au fost recepționate peste 1,03 milioane de doze de vaccin. Prima doză a fost administrată pentru circa 386 de mii de persoane, iar rapelul pentru aproximativ 153 de mii, în total fiind administrate cca 539 de mii de doze de vaccin antiCOVID-19. Datele au fost enunțate astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de Angela Paraschiv, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. “În prezent, acoperirea cu vaccinare constituie 11% - cu o doză și circa 5% cu două. În acest context, îndemnăm populația să se vaccineze pentru a ajunge la rata de acoperire de 70%, ce ar asigura securizarea la nivel național”, a spus Angela Paraschiv.

 

Concursul pentru funcția de judecător la CC a fost anulat

Concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) a fost anulat, din motiv că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru desemnarea în funcția de judecător la CC. Decizia a fost luată marți, 15 iunie, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „În urma deliberărilor și a consultărilor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis că niciun candidat nu a întrunit condițiile necesare pentru a exercita funcția de judecător la Curtea Constituțională”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

 

Un viceprimar al capitalei și-a dat demisia

Viceprimarul municipiului Chișinău, Inga Ionesii, a demisionat din funcție, în baza unei cereri personale. În context, într-o intervenție live, primarul general, Ion Ceban, i-a mulțumit Ingăi Ionesii pentru munca depusă și i-a urat succes, fără să precizeze care sînt motivele pentru care aceasta și-a dat demisia, menționînd că Ionesii „ar prefera ca subiectul să rămînă discret”. Interimatul funcției de viceprimar pe domeniul economie și investiții va fi asigurat de Olga Ursu, șefa Cabinetului primarului, specialistă în domeniul finanțelor.