REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 iulie 2020)

Un depozit din Bălți a fost cuprins de flăcări

Un depozit din Bălți a fost cuprins de flăcări în dimineața zilei de miercuri, 15 iulie. În depozit era păstrată vată minerală și polistiren. Pentru stingerea focului au intervenit 4 echipaje de salvatori și pompieri. Angajații IGSU au reușit să localizeze arderea fără ca aceasta să distrugă în totalitate depozitul. În urma incendiului a fost afectată o suprafață de 200 metri pătrați ai construcției, iar jumătate din depozit a fost salvat. În urma arderii nimeni nu a avut de suferit. Circumstanțele și cauza de producere a incendiului urmează a fi stabilite. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore, angajații IGSU au intervenit în peste 30 situații de risc.

 

346 de pacienți cu COVID-19 sînt în stare gravă

346 de persoane infectate cu noul coronavirus sînt în stare gravă. 27 dintre acestea sînt conectate la aparate de respirație asistată. Alți 998 de pacienți sînt internați în stare de gravitate medie. Pe parcursul zilei de ieri, alte 265 de persoane au fost tratate şi externate. În total, 13 298 de persoane au fost vindecate de COVID-19. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Virusul a răpit viața a doi bărbați din Cahul și Taraclia și a unei femei din Rîșcani, bilanțul morților ajungînd la 658.

 

Exporturile moldovenești de mărfuri au scăzut în luna mai din cauza pandemiei

Pandemia de coronavirus a avut efecte negative și asupra schimburilor comerciale ale Republicii Moldova. Exporturile de mărfuri realizate în luna mai 2020 sînt mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Biroul Național de Statistică a informat că exporturile de mărfuri realizate în luna mai 2020 s-au cifrat la 155,7 milioane de dolari SUA, cu 26% mai puțin comparativ cu luna mai 2019. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au totalizat 618,3 milioane de dolari SUA, deținînd o cotă de 63,0%, iar exporturile în țările CSI au o pondere de 16,5%.

 

Igor Dodon nu va promulga modificările la Codul Electoral dacă timpul de votare va fi redus

Președintele Igor Dodon susține că nu va promulga modificările la Codul Electoral, dacă timpul de votare va fi redus cu două ore. Șeful statului a îndemnat-o pe Maia Sandu, care a venit cu critici și acuze la adresa proiectului, să vină cu propuneri concrete în Parlament la această inițiativă. ”Care e sensul să reduci termenul. Ce economisim noi aici. Omul dacă poate vine la 7, dacă nu vine la 8 , să nu restricționăm în cazul acesta”, a declarat președintele.

 

Municipiul Chișinău va avea un Ghid de Design al Străzilor

Consiliul Municipal Chișinău a votat Ghidul de Design al Străzilor. Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a declarat consilierilor că proiectul are caracter de recomandare și reprezintă un instrument pe care autoritățile locale și investitorii publici ori privați îl pot folosi la construirea străzilor. „Este un proiect important, care va institui bune practici pentru restabilirea străzilor din oraș”, a scris edilul capitalei, Ion Ceban, pe rețelele de socializare. Ghidul de Design al Străzilor are caracter de recomandare și se bazează pe standarde și norme de zonare și principii de design operativ.

 

Un motociclist din Fălești a accidentat o femeie

Un motociclist de 23 de ani a pierdut controlul asupra ghidonului și a tamponat grav o femeie de 67 de ani. Impactul s-a produs pe data de 14 iulie, aproximativ la ora 21.15, în satul Sărata Veche din raionul Fălești. Atît motociclistul, cît și femeia accidentată au suferit diverse fracturi și au fost preluați de medici și transportați la spitalul raional. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală. Potrivit poliției, în ultimele 6 luni s-au înregistrat 109 de accidente cu implicarea motocicletelor, în rezultatul cărora 9 persoane au decedat, iar altele 106 au fost traumatizate.

 

Un bărbat a fost reținut în cazul omorului de la Buiucani

Un bărbat de 32 de ani, originar din capitală, a fost identificat și reținut pentru comiterea unui omor. Polițiștii au fost alertați, în seara zilei de 10 iulie, despre faptul că într-un apartament din capitală a fost depistat cadavrul unui bărbat, în stare de putrefacție. Victima s-a dovedit a fi un locuitor al capitalei, în vîrstă de 39 de ani. Forțele de ordine au stabilit că, la data de 3 iulie curent, în apartamentul victimei a avut loc un conflict în urma căruia bănuitul a aplicat mai multe lovituri pe suprafața corpului victimei. În urma plăgilor de cuțit primite și a loviturilor de ciocan, bărbatul a decedat. Individul care a comis omorul a fost plasat în arest pentru 30 de zile și riscă închisoare pe un termen de la 15 la 20 de ani.

 

SFS a lansat Programul de rambursare a TVA

Serviciul Fiscal de Stat informează că a fost lansat Programul de rambursare a TVA. Esența acestui Program constă în acordarea subiecților, înregistrați în calitate de plătitori TVA, a dreptului la rambursarea din buget a sumelor TVA înregistrate în soldul deducerii pentru perioada ulterioară. Perioada, pentru care este posibilă rambursarea, conform Programului menționat, este cuprinsă între luna ridicării stării de urgență (luna mai 2020) și luna decembrie 2020. Astfel, în perioada de criză determinată de situația epidemiologică, agenții economici au posibilitatea valorificării soldului sumei TVA deduse.

 

16 platforme industriale multifuncționale urmează să fie construite în raioanele țării

16 platforme industriale multifuncționale urmează a fi construite în raioanele din țară. Subiectul a fost discutat la o ședință convocată de Prim-ministrul Ion Chicu. Oficialul a menționat că Guvernul a alocat 50 milioane de lei pentru crearea platformelor industriale: „La etapa actuală, avem terenurile identificate. Stabiliți planuri de acțiuni pentru pregătirea tehnică a fiecărei platforme industriale, astfel încît să avansăm în lansarea acestor zone”, a declarat Ion Chicu. Totodată, șeful Executivului a solicitat urgentarea activităților legate de conectarea zonelor industriale la rețelele de infrastructură și a măsurilor de atragere a investitorilor în aceste regiuni.

 

Reexaminarea pensiilor poate fi solicitată și de moldovenii care domiciliază în alte state

Casa Naţională de Asigurări Sociale atrage atenţia beneficiarilor de pensii pentru limită de vîrstă, stabilite în baza acordurilor internaţionale de securitate sociale, dar care domiciliază pe teritoriul altui stat parte la acord, că ei la fel au dreptul la reexaminarea pensiei. Începînd cu 1 iulie 2020 se pot adresa acele persoane, care şi-au stabilit pensia pentru limită de vîrstă după 01.01.1999 şi au activat după stabilirea acestei prestaţii sociale nu mai puţin de 10 ani. Noile drepturi la pensie se acordă începînd cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul de asigurări sociale.