REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 aprilie 2020)

450 de veterani vor primi Medalia „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”

450 de veterani de război vor fi decorați cu Medalia comemorativă „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”. Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului a avizat un proiect de lege în acest sens propus de Guvern. Potrivit proiectului, Guvernul va asigura finanțarea confecționării Medaliei comemorative. Estimativ, este vorba de circa 157,5 mii de lei.

 

171 de persoane infectate cu COVID-19 au fost vindecate

Pînă în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 1 934 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre acestea 124 sînt de import și 1 810 cu transmitere locală. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. „Marți au mai fost externați 37 pacienți, astfel numărul cazurilor tratate a ajuns la 171”, a spus Dumbrăveanu. Șeful de la Sănătate a precizat că, în total, au fost făcute 8 149 de teste în condiții de laborator, iar 135 de persoane cu forme ușoare de COVID-19 sînt tratate la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. De asemenea, conducerea ministerului anunță că alte patru decese au fost înregistrate marți, astfel numărul persoanelor răpuse de COVID-19 a ajuns la 41.

 

300 de vîrstnici din Moldova au primit pachete cu produse igienice și alimentare

300 de femei și bărbați cu vîrsta de peste 65 de ani din Republica Moldova au primit pachete cu produse igienice și alimentare de primă necesitate, dar și materiale informaționale cu privire la măsurile de protecție împotriva la COVID-19, în cadrul unei acțiuni lansate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în Moldova în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. De asemenea, aceste persoane vor beneficia de suport emoțional oferit de o echipă de 15 tineri voluntari ai Centrelor de tineret și ai Rețelei Naționale a Consiliilor Locale a Tinerilor.

 

ANRE a depistat abateri la „Moldovagaz”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a verificat activitatea „Moldovagaz” S.A. pentru anii 2016-2018. În rezultat, au fost constatate diverse abateri, inclusiv acțiuni care au adus prejudicii financiare. Astfel, s-a constatat că în anul 2018, „Moldovagaz” S.A. a majorat veniturile din vînzări a gazelor naturale cu 282,29 mln lei. Potrivit ANRE, majorarea menționată a avut loc în urma aplicării incorecte a prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii noncasnici. Totodată, specialiștii au stabilit venituri suplimentare în valoare de 109,36 mln lei, care s-au format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzută anterior de bugetul de stat.

 

Taxele pentru poluarea mediului ar putea fi achitate la bugetul local

Taxele pentru poluarea mediului ar putea fi achitate la bugetul local, corespunzător locului amplasării obiectului sau subdiviziunii care provoacă poluarea. Proiectul care prevede acest lucru a fost avizat de Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului. În prezent, toate aceste taxe se achită la bugetul de stat. Deputații propun ca legea să intre în vigoare din 1 ianuarie 2021, astfel încît să nu fie afectate procesele de achitare, raportare a acestor taxe, precum şi de planificare şi formare a bugetelor.

 

Perioada de recepționare a cererilor pentru ajutorul de șomaj a fost prelungită

Perioada pe primire a cererilor din partea persoanelor care vor să beneficieze de ajutor de șomaj a fost prelungită. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Anunțul a fost făcut de șeful statului Igor Dodon. „Potrivit datelor oficiale, acum în Moldova sînt înregistrați 21 de mii de șomeri, dintre care în ultimele zile s-au înregistrat peste 3800 de persoane”, a spus Igor Dodon.

 

Poliția ar putea fi organizată în subdiviziuni regionale

Parlamentul ar putea modifica legislația, creîndu-se posibilitatea înființării direcțiilor regionale ale Poliției. Comisia juridică, numiri și imunități a avizat, un proiect de modificare a Legii cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului. Potrivit proiectului, Poliția se va organiza în subdiviziuni teritoriale, care vor fi unități cu personalitate juridică, de competență teritorială corespunzător împărțirii administrativ-teritoriale sau grupate regional în direcții, subordonate Inspectoratului General al Poliției. Acestea vor fi amplasate și își vor desfășura activitatea pe teritoriul uneia sau mai multor unități administrativ-teritoriale.

 

Igor Dodon susține că statul nu va oferi suport pentru Biserică din banii publici

Statul nu va aloca bani din buget pentru a oferi ajutor Mitropoliei. Despre aceasta a anunțat șeful statului Igor Dodon la o emisiune televizată. „Nu poate statul să acopere astfel de cheltuieli. La noi biserica este separată de stat. Bugetul de stat, statul Republica Moldova nu poate din banii publici să vină cu suport pentru Biserică. Evident că ei sînt în situația în care sînt, agenții economici, enoriașii pot să-i ajute, nu statul”, a menționat Igor Dodon.

 

Trei bărbați au fost reținuți pentru furt în proporții deosebit de mari

Trei bărbați, cu vîrste cuprinse între 36 și 44 de ani, au fost reținuți, fiind bănuiți de furt în proporții deosebit de mari. Potrivit poliției, făptașii ar fi sustras dintr-un depozit din orașul Ialoveni bunuri în valoare de peste jumătate de million de lei. Bănuiții și-au recunoscut vinovăția și sînt reținuți pentru 72 ore. Anterior, aceștia au mai fost cercetați penal pentru diverse infracțiuni.