REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 iulie 2022)

Procurorii au început percheziții la „Termoelectrica”

Procurorii anticorupție efectuează percheziții la Societatea de Acțiuni „Termoelectrica” în cadrul unui dosar penal pornit pentru abuz în serviciu. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec. „În total sînt efectuate 13 percheziții. Este vorba de un dosar penal de abuz în serviciu admis de către angajații „Termoelectrica” prin trucarea unor licitații”, a spus sursa citată.

 

Contingentul KFOR-17 şi-a început misiunea în Kosovo

Militarii din cel de-al 17-lea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în misiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-au început activitatea în Kosovo. Potrivit Ministerului Apărării, militarii au preluat atribuţiile pacificatorilor din cel de-al 16-lea contingent moldovenesc, în cadrul unei ceremonii de transfer de autoritate, desfășurată în Baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia” din localitatea Pech. În prezenţa comandantului Comandamentului Regional Vest (RC-W), colonel Marco Javarone, locotenent-colonelul Vladimir Covalenco, comandant KFOR-16, a predat drapelul și responsabilitățile funcției locotenent-colonelului Vadim Bîrcă, care urmează să ocupe acest post în următoarele șase luni.

 

A fost lansată o platformă pentru vînzarea produselor ecologice

Prima platformă de vînzare online a produselor agroalimentare ecologice din țară a fost lansată de către Asociaţia Patronală „Alianţa Lanţului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA). Platforma a fost creată cu susţinerea Programului „Farmer-to-Farmer”, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și implementat de CNFA (Cultivating New Frontiers in Agriculture) Moldova. Pe platformă au fost prezentate pentru comercializare peste o sută de produse - cereale, fructe, legume, miere, semințe, făină, uleiuri terapeutice și alimentare, ceaiuri din ierburi ş.a.

 

Sistemul de canalizare din oraşul Cimişlia va fi extins

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și Primăria Cimișlia au semnat un contract de antrepriză în cadrul proiectului de infrastructură vizînd extinderea sistemului de canalizare în acest oraș, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Valoarea contractului de antrepriză constituie circa 36 de milioane de lei (aproximativ 1,8 mln de euro), dintre care în jur de 32,4 mln lei vor fi alocați din sursele Fondului nominalizat, iar suma de circa 3,6 mln lei (10%) va fi acoperită din bugetul orașului Cimișlia.

 

Parchetul European va susține instituțiile din R. Moldova

Parchetul European va susține instituțiile din Republica Moldova în lupta împotriva corupției. Declarația a fost făcută astăzi de către Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, în cadrul unei întrevederi la Chișinău cu directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu. În cadrul discuţiilor, șeful CNA, Iulian Rusu, a menţionat că „în luptă împotriva corupţiei este esenţială unificarea eforturilor tuturor autorităților care asigură supremaţia legii, iar pentru a avansa în investigarea cazurilor de corupție și recuperarea activelor transferate peste hotare, este nevoie de colaborarea cu procurorii din alte jurisdicții”.

 

Va fi instalat un sistem de măsurare a traficului

Întreprinderea de Stat "Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) a demarat un proiect pentru implementarea sistemului de măsurare a intensității traficului pe drumurile naționale. Durata de execuție a lucrărilor contractate este pînă la data de 31 iulie current. “Proiectul cuprinde 15 unități de analiză video pentru monitorizarea obiectelor (unităților de transport) și evaluarea traiectoriilor acestora în timp real, pe mai multe categorii”, a anunţat astăzi ASD. Conform sursei citate, este vorba de bicicletă, motocicletă; autoturisme; camioane; autobuze; autovehicule articulate (semiremorci, remorci).

 

Parlamentul a ratificat Memorandumul privind asistența macrofinanciară din partea UE

Parlamentul a ratificat astăzi Memorandumul de înțelegere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în sumă de 150 de milioane de euro pentru țara noastră. Asistența macrofinanciară din partea UE are două componente: 30 mln de euro – grant și 120 mln de euro – împrumut. Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale R. Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării. Domeniile cheie ale reformelor finanțate sînt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri.

 

Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției își încheie mandatul

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit cu Caroline Tissot, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în țara noastră, cu prilejul încheierii mandatului său la Chișinău. Discuția s-a referit la situația curentă din țară și din regiune, precum și la cooperarea bilaterală dintre Moldova și Elveția. Șeful statului a mulțumit Confederației Elvețiene pentru susținerea de care Moldova a beneficiat de-a lungul anilor, menționînd că ne bucurăm de parteneriat puternic în special la realizarea proiectelor sociale și de dezvoltare locală, precum și a inițiativelor culturale.

 

Contractul de credit cu Agenția Franceză pentru Dezvoltare a fost ratificat de Legislativ

Proiectul Contractului de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare a fost ratificat astăzi de Legislativ. Potrivit documentului, țara noastră va beneficia de asistență în mărime de 15 milioane de euro pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, inclusiv pentru servicii de sănătate, educație sau transferuri sociale. Conform proiectului, împrumutul va fi acordat la o rată fixă a dobînzii de 1,38% anual, pe o durată de 15 ani și o perioadă de grație de cinci ani. Banii vor fi debursați într-o singură tranșă pînă la 30 noiembrie curent.

 

Judecarea cauzelor penale va putea fi făcută în lipsa persoanei

Judecarea cauzelor penale va putea fi făcută în lipsa persoanei vizate, dacă aceasta se eschivează de la urmărirea penală sau de la procesul de judecată. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege adoptat astăzi în lectură finală de către Parlament. Documentul vizează procedura de punere sub învinuire în lipsa persoanei, precum și judecarea cauzei în lipsa inculpatului, pentru cazurile în care acesta se sustrage de la urmărirea penală sau se eschivează de la participarea la procesul de judecată. Totodată, proiectul prevede și confiscarea bunurilor vizate în cauzele respective, dacă acest lucru va fi prevăzut în sentința de condamnare.

 

Premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită de lucru în SUA

În perioada 14-17 iulie, prim-ministrul Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde va avea loc o reuniune a liderilor guvernamentali, oamenilor de afaceri și de știință, care vor pune în discuție unele dintre cele mai complexe schimbări cu care se confruntă omenirea în present. Experți de talie mondială vor facilita discuțiile despre provocările critice și consecințele crizelor din ultima perioadă la nivel regional și internațional, inclusiv războiul din Ucraina, creșterea prețurilor și perturbarea lanțurilor logistice.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31