REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 aprilie 2018)

Preţurile la peste 1400 de medicamente au fost micşorate

Ordinul cu privire la înregistrarea și revizuirea preţurilor de producător la medicamente, ce prevede scăderea preţurilor de producător cu 9,32% la 1440 de preparate farmaceutice, va fi publicat în Monitorul Oficial, vineri, 13 aprilie și astfel va intra în vigoare. Potrivit datelor Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Moldova, decizia de a revizui preţurile a fost luată ca urmare a aprecierii cu 3% a monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul. Printre preparatele care vor fi mai ieftine se numără antibiotice, medicamente cu acțiune asupra sistemului nervos, preparate dermatologice, vitamine, multivitamine, preparate cu acțiune asupra sistemului cardiovascular, antiinflamatoare şi antireumatice, antidiabetice, antitusive și expectorante, imunomodulatoare, antiastmatice şi analgezice. Preţurile vor scădea şi la 215 preparate incluse în lista medicamentelor sociale. În prezent, Catalogul naţional de medicamente include 4190 de preparate.

 

Zinaida Grecianîi participă la Adunarea Interparlamentară a CSI

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, efectuează o vizită, în zilele de 11-13 aprilie, la Sankt Petersburg, pentru a participa la cea de-a 47-a ședință plenară a Adunării Interparlamentare a statelor-membre CSI. Tema principală a ședinței AIP a CSI este ”Dialogul intercultural al statelor Comunitare: starea actuală, perspective și asigurarea normelor de drept”, dedicată Anului Culturii în cadrul Comunității Statelor Independente. La ședința Adunării vor participa delegațiile parlamentare ale statelor CSI, care vor discuta proiectele modelelor de documente întocmite de către membrii comisiilor permanente și experți în procesul de legiferare. Joi, 12 aprilie, Zinaida Greceanîi, participă la cel de-al șaselea forum internațional ”Perspectiva economică Eurasiatică”.

 

Legea cu privire la controlul la frontiera moldo-ucraineană a fost promulgată

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat joi, 12 aprilie, Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, în prezența prim-ministrului Pavel Filip. Șeful Executivului se află în vizită la Kiev cu ocazia participării la Forumul de securitate. Premierul a exprimat recunoștință pentru acest pas important, care va permite R. Moldova să controleze pe deplin frontiera de stat moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul transnistrean. Controlul în comun la frontieră a fost început pe 17 iulie 2017 în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei. Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost ratificată de Rada Supremă a Ucrainei la 1 martie curent.

 

Actele de violență asupra lucrătorilor medicali vor fi pedepsite

Decretul de promulgare, precum şi legea pentru modificarea și completarea Codului contravențional al R. Moldova vor fi publicate în numărul de vineri, 13 aprilie, al Monitorului Oficial și astfel vor intra în vigoare. În urma modificării legislaţiei, jignirea premeditată a onoarei, demnităţii sau reputaţiei profesionale a medicilor în exerciţiul obligaţiilor de serviciu va fi sancționată cu amendă de la 500 la 1250 de lei. De asemenea, ultragierea lucrătorului medical, însoţită de acţiuni huliganice şi vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de pînă la 7500 de lei sau cu arest contravenţional de pînă la 15 zile. Conform datelor statistice, anual sînt înregistrate circa 100-120 de cazuri de diferite forme de violență asupra cadrelor medicale, inclusiv abuz verbal, psihologic și chiar fizic.

 

Ministerul Educației a oferit 150 de computere pentru 15 instituții de învățămînt

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a transmis joi, 12 aprilie, 150 de computere și 3 laptopuri noi pentru 15 instituții de învățămînt general din raioanele Anenii Noi, Cahul, Cimișlia, Fălești, Hîncești, Taraclia, Sîngerei, Strășeni, Ungheni, mun. Chișinău și UTA Găgăuzia. Tehnica de calcul a fost oferită de către Provincia Jeju, Republica Coreea, în baza Memorandumului de colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Calculatoarele sînt de model ”Main Body Computer”, iar valoarea fiecărui set constituie 19779,7 lei. ”Trăim într-o epocă în care schimbările în toate domeniile se produc într-un ritm alert, iar cerințele societății moderne și, totodată, ale angajatorilor evoluează constant. De aceea formarea competenţelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice, integrarea eficientă a TIC în educație, introducerea modulelor de ”robotică” și ”informatică aplicată” în învățămîntul primar reprezintă priorități ale MECC”, a menționat ministrul Monica Babuc.

 

Procuratura Generală a venit cu precizări privind ostatecii moldoveni din Afganistan

Procuratura Generală a R. Moldova a difuzat joi, 12 aprilie, un comunicat de presă în care face mai multe precizări cu privire la cetățenii moldoveni luați ostatici, în Afganistan acum doi ani. Potrivit Procuraturii, autorităţile R. Moldova întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, ”în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei celor doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan”. ”Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, mult profesionalism şi responsabilitate”, precizează sursa citată. În același timp, instituția a calificat unele informații din presă la acest subiect drept ”total iresponsabile și care riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare” . ”Procuratura face apel către instituțiile mass-media să manifeste maximă prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate”, se mai spune în comunicat.

 

Trei alerte false cu bombe au avut loc în ultimele 48 de ore

Trei alerte false cu bombe au avut loc în ultimele 48 de ore în capitală. Autorul unui apel fals de alertă cu bombă riscă o amendă de pînă la 42.500 lei sau pînă la doi ani privațiune de libertate. Potrivit poliției, se întreprind măsuri de investigație pentru a identifica persoanele care au efectuat apelurile. Pînă la acest moment, a fost stabilit un cerc restrîns de suspecți. În acest context, poliția a recomandat să nu se efectueze apeluri false la serviciul unic pentru apeluri de urgență 112 și să familiarizeze copiii sau persoanele aflate în grijă despre utilitatea serviciului 112.