REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 mai 2021)

În R. Moldova a fost lansată etapa a treia de vaccinare anti-COVID

Membrii Comitetului Național de Coordonare a Imunizării au aprobat astăzi contigentele de persoane din etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19, care urmează să fie imunizate începînd cu ziua de astăzi. Potrivit Ministerului sănătății, etapa a treia de vaccinare a populației generale va începe cu imunizarea persoanelor care își desfășoară activitatea în următoarele domenii: procesare, distribuire și comercializare a alimentelor de bază; uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă; centrale electrice, producție și transport curent electric; unități de producție, transport și distribuție gaze; unități de producție, transport și distribuție medicamente și dispozitive medicale; transport de persoane și mărfuri.

 

Elevii au revenit la ore

Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale au revenit astăzi la ore, după ce au avut o vacanța de Paști de zece zile. Tot de astăzi, în municipiul Chişinău, precum şi în alte localități ale țării, Comisiile teritoriale de sănătate publică au dispus începerea cu prezența fizică a procesului educațional pentru toţi elevii din clasele I-XII din instituțiile de învățămînt primar, secundar şi special. La fel, învăţămîntul în Centrele extrașcolare, Școlile sportive şi activitatea extrașcolară în instituțiile de învățămînt primar şi secundar din municipiul Chişinău se organizează cu prezență fizică.

 

Circa 30 de mii de chișinăuieni au fost la cimitir de Paștele Blajinilor

Sărbătorile de Paște au trecut în capitală fără incidente. În cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipalității Chișinău, reprezentantul MAI, Tudor Borș, a declarat că, în perioada Sărbătorilor Pascale, nu au fost înregistrate incidente majore. Potrivit lui Borș, de Paștele Blajinilor, circa 30 de mii de locuitori au fost la cimitirele din municipiu, iar 300 de angajați ai poliției capitalei au monitorizat cimitirele, precum și traficul rutier pe drumurile de acces. În aceeași perioadă au fost înregistrate 1023 de contravenții, dintre care 244 de procese verbale au fost încheiate pentru nerespectarea regulilor anti-epidemice, 32 pentru cazuri privind nerespectarea curățeniei, iar 31 pentru comerț ilicit.

 

Mîine începe procedura de înregistrare a candidaților la alegerile parlamentare anticipate

Potrivit legislației electorale, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. În perioada 12-14 mai, Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să ia o decizie în privința locului și timpului recepționării documentelor necesare pentru înregistrarea candidaților. Candidații pot fi desemnați de către partide politice și blocuri electorale. Totodată, la scrutin pot participa și candidați independenți, însă aceștia trebuie să prezinte la CEC liste cu semnături în susținerea lor. 11 iunie este ultima zi în care partidele, blocurile și candidații independenți pot depune actele necesare la CEC în vederea înregistrării în calitate de concurenți electorali la scrutinul din 11 iulie 2021.

 

Troleibuzele destinate pentru transportarea copiilor și pedagogilor revin pe linie în Capitală

Troleibuzele destinate pentru transportarea copiilor și pedagogilor spre școli și grădinițe revin pe linie în Capitală începînd cu astăzi. Anunțul a fost făcut de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din Chişinău. Accesul va fi permis doar la prezentarea legitimației de serviciu sau a unui act confirmativ. În intervalul orelor 06:50 – 09:00 , fiecare al patrulea troleibuz de pe rutele nr. 2, 8, 10, 12, 22, 25, si ruta suplimentara „D” este destinat exclusiv pentru transportarea copiilor spre școli și grădinițe.

 

Ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană va efectua o vizită oficială în R. Moldova

Ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton, va veni la Chișinău pentru o vizită oficială de două zile, în perioada 11-13 mai. Potrivit unui comunicat al Ambasadei britanice la Chișinău, Wendy Morton se va întîlni cu președintele Maia Sandu, premierul interimar și ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, și cu ministrul Apărării, Victor Gaiciuc. Totodată, oficialul britanic va avea întrevederi și cu unii reprezentanți ai proiectelor finanțate de Regatul Unit în Moldova, inclusiv cele din domeniile combaterii violenței de gen, libertății mass-media și promovării industriilor creative.

 

Oamenii legii au reținut încă un complice la răpirea ex-judecătorului ucrainean Mykola Chaus

Oamenii legii au mai reținut un complice în cazul răpirii fostului judecător din Ucraina, Mykola Chaus. Bărbatul are vîrsta de 30 de ani și a fost reținut la intrarea în țară. Potrivit poliției, ieri, procurorii l-au pus sub învinuire pentru asigurarea și organizarea activității grupului de persoane care nemijlocit au realizat răpirea cetățeanului ucrainean. Astăzi, procurorii PCCOCS urmează să solicite în instanța de judecată aplicarea arestului preventiv. Potrivit legislației în vigoare, bărbatul riscă închisoare pentru un termen de la 6 la 10 ani. Mykola Chaus a fost răpit de către un grup de persoane înarmate din centrul Chișinăului la data de 3 aprilie curent.

 

Primarul general cere cadrelor didactice din capitală să se vaccineze

Primarul general Ion Ceban a venit cu un apel în adresa cadrelor didactice din capitală să se vaccineze, pentru ca la 1 septembrie toți elevii să revină în forţă în instituţiile educaţionale. Potrivit edilului, în acest an a fost o mare presiune pe copii, profesori, părinți și conducătorii instituțiilor. „Am trecut și mai trecem printr-o situație neobișnuită pentru toată lumea. Este valabil nu doar pentru Moldova sau Chișinău, dar pentru toată lumea”, a declarat Ceban. Totodată, primarul a cerut să fie revăzut mecanismul de înscriere a copiilor în şcoli şi grădiniţe, astfel ca să fie eliminate taxele percepute ilegal la înmatricularea copiilor în instituţiile de învăţămînt.

 

Banca Națională insistă asupra recuperării cît mai rapide a banilor de pe urma fraudei bancare

Banca Națională a Moldovei (BNM) constată că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare se transformă într-un instrument de scoatere în evidență a imaginii unor politicieni și reflectă o acțiune de dezorientare a publicului. În acest sens, BNM încurajează faptele și contribuțiile reale care să aducă o finalizare de succes cît mai rapidă a anchetei și recuperarea mijloacelor financiare sustrase. În acest sens, demersul avocaților cetățeanului Ilan Șor adresat inclusiv BNM poate fi înaintat în cadrul procedurilor judiciare deja demarate, se spune în comunicatul BNM.

 

Trei sectoare de drum din Telenești şi Rezina vor fi renovate

Pe trei sectoare de drum din raioanele Telenești și Rezina, parte a Coridorului 10, în această primăvară au demarat lucrări de îmbunătățire şi renovare. Proiectul privind reabilitarea segmentelor de drum, cu o lungime totală de 36,5 km, prevede reconstrucția și ranforsarea îmbrăcămintei rutiere existente, construcția a 21 de pavilioane auto de așteptare a transportului public şi a peste 1600 m de trotuar, supralărgirea terasamentului pe unele sectoare de drum, instalarea a peste 1700 de indicatoare rutiere noi, reparația și construcția a 36 de podețe. Potrivit lui Veaceslav Potop, director general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), organizarea șantierului de construcție și lucrările executate pentru moment sînt conforme planului.