REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 iulie 2022)
Noul val de infectări cu coronavirus conține tulpina variantei Omicron
Noul val de infectări cu coronavirus conține tulpina variantei Omicron, care este foarte contagioasă, în special în rîndul copiilor. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcției generale asistență medicală și socială din capitală, Boris Gîlca. Potrivit lui Gîlca, numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, iar ponderea acestora se încadrează în Cod galben de coronavirus. „În prezent există peste 90 de copii suspectați sau confirmați cu COVID-19. La Spitalul de boli contagioase pentru copii sînt activate două secții. Totodată, 21 de gravide au fost confirmate cu coronavirus. Conform probelor, este vorba de varianta Omicron, care este foarte contagioasă”, a spus sursa citată.
La Valletta s-au desfășurat consultările interministeriale moldo-malteze
La Valletta s-au desfășurat consultările politice interministeriale moldo-malteze conduse de secretarul de stat Veaceslav Dobîndă și Claude Bonello, directorul pentru relații externe și afaceri mediteraneene al Ministerului maltez al Afacerilor Externe, Europene și Comerț. Reuniunea a prilejuit o trecere în revistă detailată a stadiului actual al cooperării și a perspectivelor de dinamizare și diversificare a relațiilor bilaterale în plan politic, economic și social. Părțile au reafirmat angajamentul pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic, inclusiv prin organizarea pe viitor a vizitelor la nivel înalt.
Serviciul Vamal a încasat peste 650 mln de lei
În perioada 4 - 10 iulie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 650,19 milioane de lei (32,5 mln de euro), mai mult cu 13,1% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit Serviciului Vamal, persoane fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 7,2 milioane lei, ceea ce reprezintă 3,4% din totalul sumei încasate. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.
Primăria Capitalei a scos la licitație 11 terenuri în valoare de peste 100 de milioane de lei
Unsprezece terenuri din intravilanul municipiului Chișinău vor fi licitate de Primăria capitalei în data de 27 iulie. Loturile de pămînt expuse la licitație au suprafețe cuprinse între 0,0049 ha și 6 ha, iar prețul inițial variază de la 400 000 lei pînă la 100 000 000 lei. Cele 11 terenuri expuse au diverse destinații: construcții locativ-individuale zona R2, ansamblu rezidențial zona C2-R6, obiectiv compatibil cu zona C7, bază de producție și depozitare, zona C7, precum și spații pentru deținătorii de terenuri adiacente.
Zeci de localităţi din ţară vor participa la Expediţia muzicală „LaLaPlay”
Peste 30 de localităţi din Republica Moldova vor participa la Expediţia muzicală „LaLaPlay”, desfăşurată în perioada 8-17 iulie, cu susţinerea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Ieri, Expediția muzicală „LaLaPlay” a vizitat satul Palanca, Ştefan Vodă. Muzicienii Moldovan National Youth Orchestra au ajuns duminică la pensiunile „Curtea Porumbeilor”, „Casa Mierii”, „Casa Veche” și seara, la „Casa cu Flori”, au susţinut un concert în aer liber. PNUD Moldova s-a alăturat celei de-a șasea ediții a expediției muzicale „La La Play”, organizată anual de Moldovan National Youth Orchestra.
CEC reamintește partidelor să prezinte rapoartele financiare
Comisia Electorală Centrală (CEC) reamintește că termenul limită de prezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru semestrul întîi al anului 2022 este data de 15 iulie curent. Raportul privind gestiunea financiară a partidului politic se prezintă Comisiei atît în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”, cît și pe suport de hîrtie, iar ulterior acestea vor fi făcute publice. CEC atenționează că neprezentarea de către partidele politice a raportului privind gestiunea financiară se consideră contravenție și este pasibilă de răspundere contravențională.
Motorina coboară sub 30 de lei
După o lungă perioadă cu scumpiri zilnice, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, anunță noi ieftiniri a carburanților. În premieră, în a patra săptămînă consecutivă, după o lungă perioadă de timp, se ieftinește prețul la carburanți. În această ordine de idei, pentru ziua de marți, 12 iulie 2022, cetățenii vor achita cu 40 bănuți mai puțin pentru un litru de motorină și cu 20 pentru un litru de benzină. Potrivit anunțului, un litru de benzină la pompă se va putea comercializa cu maxim 31.93 lei, iar motorina – 29.61 lei.
234 de consumatori au rămas fără gaz după ce nu și-au achitat facturile
Moldovagaz a început deconectările pentru datorii la consumul de gaze. În luna iunie, 234 de consumatori au rămas fără gaz după ce nu și-au achitat facturile. Aceștia au acumulat datorii de în valoare totală de circa 11,3 milioane de lei. Potrivit Moldovagaz, volumul consumului de gaze naturale în luna iunie curent a constituit 25,7 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 23 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, fața de luna mai 2022 acest indicator a scăzut cu 2,4 milioane de metri cubi sau cu 8,5%.
Copii din clasele primare vor putea folosi abonamentele gratuite la transport public și pe durata vacanței
Începînd cu ziua de luni, 11 iulie, a început distribuirea către Direcția educație, tineret și sport a abonamentelor pentru elevii din clasele primare, care vor circula gratuit cu transportul public din municipiul Chișinău. Primăria capitalei anunță că școlarii vor putea folosi aceste abonamente și pe durata vacanței de vară. „A fost luată decizia de a distribui aceste abonamente pentru anul școlar, inclusiv în perioada de vară. Copiii vor avea ocazia să călătorească gratuit în perioada vacanței, pentru a frecventa cursurile și cercurile pe care le au vara”, a declarat șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache.
Lituania va continua să ofere expertiza de care R. Moldova are nevoie în avansarea pe calea integrării europene
Agenda de reforme a R. Moldova, după acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, și provocările de securitate cu care se confruntă țara noastră au fost principalele subiecte discutate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu o delegație de parlamentari lituanieni, membri ai Comitetului pentru afaceri externe. Parlamentarii lituanieni au anunțat că Lituania va continua să ofere sprijin țării noastre și expertiza de care are nevoie în avansarea pe calea integrării europene. Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat aspecte legate de asigurarea securității energetice a R. Moldova, provocările economice și de Securitate.