REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 decembrie 2019)

Serghei Gavajuc este noul şef interimar al Procuraturii Anticorupție

Serghei Gavajuc a fost delegat pentru exercitarea interimatului funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Informaţia a fost confirmată de către ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Emil Gaitur. Conform sursei citate, Gavajuc a exercitat anterior funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, șef al Oficiului Nord. Şeful PA, Viorel Morari, a fost delegat la începutul săptămînii curente într-o altă subdiviziune a Procuraturii Generale.

 

La Chișinău va avea loc Forumul Anual al Femeilor din Moldova

Directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii /ODIMM/, Iulia Costin, a anunțat că, sîmbătă, 14 decembrie 2019, va avea loc cea de a V-a ediție a Forumului Anual al Femeilor din Moldova. "Forumul Anual al Femeilor este cea mai mare platformă de socializare și de susținere dedicată femeilor din Republica Moldova și are ca scop facilitarea schimbului de experiențe și a bunelor practici în domeniul afacerilor mici și mijlocii", a spus Iulia Costin.

 

În R. Moldova au fost înregistrate primele cazuri de gripă

Specialiştii Agenției Națională pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat primele patru cazuri de gripă. Conform datelor ANSP, primul caz confirmat în laborator a fost înregistrat în capitală la o femeie de 60 de ani din sectorul Rîșcani. Alte patru cazuri au fost înregistrate pe teritoriul ţării. Specialiştii susţin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu 13,9% decît în perioada similară a anului trecut.

 

Banca Mondială va oferi R. Moldova 61 de milioane de euro

R. Moldova va primi un sprijin financiar de circa 61 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru dezvoltarea sistemului electroenergetic. Comisia politică externă şi integrare europeană va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului de finanţare dintre R. Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare. Acordul de finanţare are drept scop asistarea ţării noastre în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre R. Moldova şi România.

 

Premierul Ion Chicu a avut o întrevedere cu reprezentantul regional al Agenției ONU pentru Refugiați

Primi-ministrul Ion Chicu a avut miercuri, 11 ianuarie o discuție cu Montserrat Feixas Vihé, reprezentantul regional al Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) pentru Europa Centrală, care se află într-o vizită de lucru în R. Moldova. Montserrat Feixas Vihé a vorbit cu șeful Executivului despre procedura de azil aplicată în R. Moldova față de cetățenii altor state și apatrizi, și despre accesul solicitanților de azil la servicii medicale pe teritoriul țării noastre. Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că Guvernul acordă și va acorda sprijinul necesar pentru îmbunătățirea funcționalității instituţiilor responsabile de protecţia şi integrarea persoanelor care solicită azil într-o manieră legală.

 

Peste 300 de microbuze au fost parcate în PMAN

Șoferii a peste trei sute de microbuze de pe rutele interurbane au parcat în Piața Marii Adunări Naționale, nemulțumiți de faptul că autoritățile tergiversează majorarea tarifelor de călătorie, pe care o cer de mai multa vreme. În centrul orașului s-au format ambuteiaje. Transportatorii au anunțat că între 1000 și 1500 de rute vor fi suspendate pe parcursul zilei.

 

Tarifele la transportul public trebuie să fie reglementate de o autoritate independentă, consideră un expert

Tarifele la transport trebuie scoase de sub influența politicului, acestea trebuie să fie reglementate de o autoritate independentă. Pentru a nu crea alte structuri, este necesar ca reglementatorilor existenți să le fie delegată această funcție așa cum s-a procedat și în cazul altor servicii publice. Însă, pentru a evita creșterea bruscă a tarifelor este necesar ca reglementatorii să aibă o perioadă de 5-7 ani de ajustare a tarifelor, în paralel cu soluționarea problemelor din domeniu, care și provoacă creșteri nejustificate de tarife, consideră economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță.

 

Proiectul bugetului municipal Chișinău, propus spre consultare publică

Direcția generală finanțe a Consiliului Municipal Chișinău a propus spre consultare publică proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2020. Potrivit responsabililor de la Primăria Chișinău, proiectul de buget pentru anul viitor prevede venituri în sumă de 4,3 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat – 2,4 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 4,6 miliarde de lei. Deficitul preconizat este de 291,6 milioane de lei.

 

BNM a mișcorat rata de bază cu 2 puncte procentuale

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, să fie diminuată rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2 puncte procentuale, pînă la 5,5 la sută anual. „Hotărîrea are drept scop de a menține inflația în intervalul de variație al țintei de 5 la sută, ceea ce constituie o situație optimă pentru dezvoltarea economiei naționale”, se spune într-un comunicat al BNM.

 

Președintele Parlamentului efectuează o vizită în Ungaria

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi efectuează o vizită oficială în Ungaria, la invitația omologului său Laszlo Kover, în perioada 11-14 decembrie curent. Programul vizitei include întrevederi cu președintele Adunării Naționale a Ungariei, Președintele Ungariei Jonos Ader, precum și o serie de întîlniri cu oficiali din Guvern pentru discutarea unor teme bilaterale de dezvoltare în spiritul bunei colaborări dintre cele două țări.

 

La Teatrul Național „Eugene Ionesco” va avea loc un spectacol aniversar al actorului Andrei Sochircă

Un spectacol aniversar cu genericul „În seara asta plătesc eu” al actorului Andrei Sochircă va avea loc vineri, la ora 18.30, la Teatrul Național „Eugene Ionesco” din capitală. Spectacolul, organizat de instituția-gazdă în parteneriat cu Centrul Cultural „Vatra”, va fi o serată-recital, în care actorul Andrei Sochircă va „plăti” cu amintiri din viața lui de creație.