REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 septembrie 2020)

Ambasada R. Moldova la Kiev a actualizat informațiile ce țin de alerta de călătorie

Ucraina a modificat condițiile de acces pentru cetățenii străini. Noile reguli vor fi valabile pînă pe 28 septembrie. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, recent autoritățile de la Kiev au decis să extindă lista rudelor cetățenilor ucraineni care pot intra pe teritoriul acestei țări. Astfel, în listă au fost incluși și bunicii. De asemenea, în următoarea perioadă va fi permisă intrarea pe teritoriul Ucrainei a studenților.

 

Moldovean, arestat după ce s-a dat drept procuror și a cerut 15.000 de euro

Un moldovean s-a dat drept procuror din cadrul Procuraturii Generale și a estorcat de la un figurant al unui dosar penal de 15.000 de euro, pentru a-i întoarce în posesie mai multe automobile sechestrate. Suspectul a fost reținut în flagrant în timp ce primea un plic cu bani de la victimă. Potrivit Poliției, suspectul ar face parte dintr-un grup infracțional, format din trei persoane cu vîrsta cuprinse între 30 și 40 ani, specializat în escrocherii, iar organizatorul acestui grup este condamnat într-un dosar penal al organizației criminale Borman.

 

CEC: Sondajele de opinie pot fi organizate doar cu informarea prealabilă a Comisiei

Comisia Electorală Centrală informează că în perioada electorală, orice sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor poate fi efectuat exclusiv respectînd condiția de informare prealabilă a Comisiei. Înștiințarea va conține date despre instituția ce va desfășura sondajul de opinie, perioada de efectuare a acestuia, eșantionul propus și comanditarul sondajului. Potrivit prevederilor Codului electoral, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel tîrziu cu 5 zile înainte de ziua alegerilor.

 

Comisia parlamentară a avizat candidatura lui Emil Druc la funcția de Ambasador în Canada

Emil Druc va fi Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Canada. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de ieri, candidatura sa pentru această funcție. Potrivit Legii cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sînt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului.

 

Absolvenții instituțiilor de învățămînt în domeniul educației vor beneficia de indemnizații

Toți tinerii care au absolvit instituțiile de învățămînt din țară și de peste hotare în domeniul educației vor beneficia, în primii ani de activitate didactică, de indemnizații. În acest sens, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune la următoarea ședință a Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a Codului educației.

 

43 de contribuabili au primit certificate de credibilitate de la Fisc

Un număr de 43 de contribuabili vor fi premiați de Serviciul Fiscal de Stat cu Certificate de credibilitate. Potrivit Serviciului de presă al SFS, cei 43 au fost remarcați pentru aportul lor în promovarea civismului fiscal și conformarea la onorarea obligațiilor fiscale. „Într-un an destul de dificil, cu care se confruntă întreaga societate, contribuția semnificativă de care au dat dovadă este vitală și necesară pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul SFS.

 

Șapte din cei opt foști angajați ai companiei „Glorinal”, în arest pentru 30 de zile

Urmare a solicitării Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a șase din cei opt foști angajați ai unei companii de construcții, reținuți în cadrul efectuării perchezițiilor, în ziua de 7 septembrie 2020, precum și plasarea în arest la domiciliu a altui figurant. În cazul celui de-al optulea reținut, procurorii au dispus eliberarea acestuia, după înaintarea învinuirii formulate.

 

Ambasada UE a oferit echipamente de protecție pentru copiii cu surditate tardivă din Capitală

Instituția municipală de învățămînt, cu profil special nr. 12 din Capitală, a beneficiat de o donație sub formă de echipamente de protecție, din partea diplomaților. Potrivit Primăriei Chișinău, donarea a avut loc în cadrul instituției educaționale, iar lotul conține 150 de măști destinate copiilor cu probleme de auz din clasele gimnaziale și cadrelor didactice. Măștile de protecție sînt reutilizabile și facilitează comunicarea dintre profesor și copil sau alte persoane, datorită faptului că sînt transparente în zona cavitații bucale.

 

Pandemia de coronavirus a afectat forța de muncă din țară

În trimestrul doi al anului 2020, forța de muncă din R. Moldova este în descreștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Biroul Național de Statistică /BNS/ a informat că, potrivit rezultatelor Anchetei forței de muncă, în trimestrul doi al acestui an, forța de muncă (populația activă), care include populația ocupată plus șomerii, a constituit 857,7 mii de persoane, fiind în descreștere cu 9% față de trimestrul doi al anului 2019, cînd aceasta a constituit 943,0 mii. Potrivit BNS, populaţia ocupată a constituit 821,5 mii de persoane, fiind mai mică cu 8,8% față de trimestrul doi al anului 2019, cînd aceasta constituia 901,1 mii.

 

Șeful diplomației moldovenești a avut o întrevedere cu comisarul european pentru vecinătate și extindere

Dialogul politic și sectorial cu Uniunea Europeană, perspectivele Parteneriatului Estic, gestionarea situației epidemiologice, precum și pregătirile pentru alegerile prezidențiale au fost subiectele pe agenda discuțiilor ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, și Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere. Șeful diplomației moldovene a exprimat recunoștința autorităților față de UE pentru sprijinul acordat fortificării sistemului național de sănătate în contracararea consecințelor pandemiei COVID-19.

 

Serviciul de Informații și Securitate nu se va antrena în dispute politice

Serviciul de Informații și Securitate este o instituție prin excelență apolitică și nu se va lăsa antrenat în dispute politice. Directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat în cadrul unui interviu că deși există tendinţe de implicare a SIS în diverse dispute, acest lucru nu se va întîmpla. “Cei care vor să ne facă să încălcăm principiul de instituție apolitică, se vor dezamăgi cu siguranță”, a spus Esaulenco.

 

Moldova va mai achiziționa 100.000 de teste pentru diagnosticarea COVID-19 și opt ambulanțe reanimobile

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat, printr-un comunicat de presă, că, în următoarea perioadă, urmează să fie achiziționate 100 000 de teste pentru diagnosticarea infecției COVID-19, opt ambulanțe reanimobile pentru noi născuți și adulți, infuzomate, monitoare pacienți, ventilatoare, aparate mobile pentru radiografie, electrocardiografe și consumabile pentru asigurarea diagnosticului de laborator al infecției COVID-19.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:27
03.05.24 - 00:16