REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 noiembrie 2020)

CEC a făcut precizări privind modalitățile de vot în condițiile de pandemie

Comisia Electorală Centrală anunță că alegătorii pot solicita votarea la locul aflării și pentru turul II al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui comunicat de presă al CEC, alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19 pot vota la locul aflări, pînă la ora 15.00, fără obligația de a prezenta certificatul medical. De asemenea, autoritatea electorală a precizat că alegătorii care au simptome respiratorii asemănătoare celor de coronavirus, nu sînt obligați să prezinte testul negativ la infecția COVID-19 pentru a putea beneficia de votarea la locul aflării.

 

Pe străzile Chișinăului vor apărea mai mulți gardieni publici

Autoritățile municipale vor intensifica acțiunile de control pentru asigurarea salubrizării și curățeniei în municipiul Chișinău. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat pe rețelele de socializare că a solicitat instituțiilor care asigură menținerea ordinii publice să intensifice raziile în parcuri și în zonele unde s-au acumulat gunoiști ilegale pentru a sancționa persoanele care nu respectă Regulamentul privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău.

 

Peste 100 de bombe au fost depistate si neutralizate de geniști la Căușeni

Peste 100 de bombe de la aruncător şi grenade de mînă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial au fost depistate si neutralizate lîngă satul Plop-Știubei, raionul Căușeni. Comandantului Batalionului Geniu, Gheorghe Racu, a menționat că obiectele explozive au fost depistate pe un lan, în urma lucrărilor agricole. La faţa locului s-a deplasat echipa de geniști și în urma cercetării solului au descoperit 110 de bombe de la aruncător, calibrul 82 mm, mine antitanc, precum şi grenade de mînă, toate de fabricație germană.

 

Un copil de 11 ani a fost internat la reanimare în comă alcoolică

Un copil de 11 ani din Șoldănești a ajuns la spital în comă, după ce ar fi consumat alcool. Acesta a fost găsit în stare de inconștiență acasă, de către sora sa, după care acesta a fost preluat de urgență de o echipă de medici, fiind internat în secția de reanimare. Ofițera de presă a IP Șoldănești a precizat că minorul face parte dintr-o familie completă, adecvată, care nu a mai nimerit în vizorul poliției.

 

Unele secții de votare și-au schimbat adresa

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) spun că, după o evaluare a logisticii electorale, secțiile de votare care au înregistrat un număr mare de votanți în primul tur vor fi dotate suplimentar cu urne și cabine de vot. Totodată, pentru o mai bună organizare a votării și asigurarea accesului pentru alegători, unele secții de votare și-au schimbat adresa. În același timp, Ministerul precizează că toate cele 139 de secții de vot din străinătate vor fi deschise pe parcursul zilei votării între orele 7:00 – 21:00 (ora locală din fiecare stat) cu excepția la Baku (07:00 – 18:00) și Strasbourg (07:00 – 20:00).

 

Persoanele cu bronșită acută vor beneficia de medicamente compensate

Persoanele care au bronșită acută vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Afecțiunea a fost inclusă recent în lista maladiilor prioritare frecvent întîlnite în practica medicului de familie. Potrivit Ministerului sănătății, preparatele destinate bronșitei acute vor fi prescrise de către medicii de familie pentru tratamentul episodic în condiții de ambulatoriu în sala de tratamente sau staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu. Aceste medicamente vor fi compensate în proporție de 100% pentru minorii cu vîrsta de pînă la 18 ani şi de 70% în cazul adulților.

 

Primăria Chișinău a alocat jumătate de milion de lei pentru copiii aflați în dificultate

Primăria municipiului Chișinău a alocat circa 556 mii de lei în calitate de ajutoare materiale pentru necesitățile copiilor aflați în dificultate, care cuprind alimente, haine, rechizite școlare, produse de igienă. Decizia a fost luată la ședința Comisiei pentru protecția copilului aflat în dificultate, prezidată de viceprimarul Angela Cutasevici, unde au fost examinate 131 de cazuri problematice cu implicarea minorilor.

 

Agenția de Guvernare Electronică a prezentat serviciul MPay

Agenția de Guvernare Electronică a prezentat astăzi Serviciul guvernamental de plăți electronice MPay. Acțiunea se înscrie într-un ciclu de evenimente organizate de agenție cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate a instituției. „Serviciul MPay își propune să asigure, de asemenea, promovarea plăților electronice, care, conform așteptărilor îndreptățite ale cetățenilor, trebuie să asigure optimizarea costurilor, transparența plăților, eliminarea evaziunii fiscale și corupției”, a spus Dumitru Postu, manager de proiect la Agenția de Guvernare Electronică.

 

La FMF activează patru femei arbitri

Federația Moldovenească de Fotbal /FMF/ are patru femei arbitri acreditați de FIFA. În premieră, la meciul între echipele Sheriff Tiraspol și Dacia Buiucani (0-0), un frate și o soră au făcut parte din brigada de arbitri într-o partidă din cadrul primei ligi valorice a fotbalului moldovenesc. Este vorba despre Andrei și Natalia Ceban, care au oficiat meciul de la Tiraspol la centru, respectiv la tușă. Potrivit Federației Moldovenești de Fotbal, în R. Moldova activează patru arbitrii de sex feminin, omologați FIFA: doi arbitri centrali, Oxana Cruc și Natalia Clipca, și doi arbitrii de tușă, Natalia Ceban și Maria Bucliș-Posmac.

 

Dosarul de învinuire a ex-președintelui Comitetului de Direcție al Victoriabank este blocat de Judecătoria Chișinău

Procuratura Generală a anunțat că Judecătoria Chișinău a anulat ordonanța Procuraturii Anticorupție de disjungere a cauzei penale în privința fostului președinte al Comitetului de Direcție al Victoriabank, care încă acum două luni urma să ajungă în instanța de judecată. Potrivit Serviciului de presă al PG, acesta este primul caz din R. Moldova cînd un magistrat anulează ordonanța de disjungere a unui dosar în care procurorii au acumulat suficiente probe pentru a fi deferit justiției.

 

Camera de Comerț a inițiat noi măsuri de susținere a businessului în condiții de pandemie

Camera de Comerț şi Industrie (CCI) a semnat astăzi un Memorandum de înțelegere cu Proiectul Reforme structurale în Moldova al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Acesta prevede sprijin şi asistență informațională în condiții de pandemie pentru instituția camerală şi mediul de afaceri din țara noastră. Programul de Reforme Structurale în Moldova a fost lansat în ianuarie 2017 de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și contribuie la realizarea reformelor structurale de reglementare și stimulare a afacerilor și comerțului în Moldova.