REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 martie 2020)

Costul produselor petroliere s-a redus în medie cu 5,5%

Prețul benzinei Ai-95 a fost micșorat cu 1 leu, pînă la 17,40-17,50 lei pentru un litru; prețul motorinei – cu 0,9 lei, pînă la 15,30-15,40 lei pentru un litru; gazul lichefiat s-a ieftinit cu 0,3 lei, pînă la 10,15-10,20 lei pentru un litru. Actuala ieftinire este determinată de scăderea prețurilor petrolului și a produselor petroliere la bursele mondiale. Luni prețul pentru contracte futers a scăzut în lume pînă la un nivel minim din ultimii 30 de ani, pînă la 36 de dolari pentru un baril de petrol.

 

Manifestările în masă din R. Moldova vor fi anulate

Festivalul Mărțișor, expozițiile, competițiile sportive și celelalte manifestări în masa vor fi anulate. Decizia a fost anunțată marți, 10 martie, de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, la finele ședinței Punctului Focal și a fost luată pentru prevenirea și controlul COVID-19. Șeful de la sănătate a menționat că s-a decis interzicerea tuturor manifestărilor în masă, indiferent de tipul lor. Ea a specificat că a fost deja inițiat un dialog cu reprezentanții cultelor pentru a fortifica măsurile de prevenire și profilaxie a COVID-19 în biserici. Oficialul a precizat că în prezent sînt examinate 10 cazuri suspecte de COVID-19 la adulți și două la copii.

 

Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu au vizitat Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”

Premierul Ion Chicu împreună cu ministrul Viorica Dumbrăveanu au vizitat marți, 10 martie, Spitalul Clinic de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Conducerea spitalului a informat prim-ministrul despre nivelul de pregătire și dotare a instituției pentru a primi și trata persoanele infectate cu virusul de tip nou. Spitalul are pregătite 100 de locuri pentru potențialii pacienți și este echipat cu toate dispozitivele medicale și medicamentele necesare. Echipa medicilor este bine instruită.

 

În Chișinău începe campania de salubrizare de primăvară

În perioada 9 martie - 17 aprilie, primăria Chișinău va desfășura campania de salubrizare de primăvară a municipiului. Primarul Ion Ceban a cerut marți, 10 martie, la ședința serviciilor municipalității, începerea campaniei de salubrizare de primăvară și combaterea dăunătorilor și ambroziei. ”De asemenea, solicit definitivarea Regulamentului privind sancționarea celor care nu păstrează curățenia în parcuri”, a declarat edilul.

 

Viceprim-ministrul Alexandru Flenchea s-a întîlnit cu un comisar european

Încălcările constante ale drepturilor omului în regiunea transnistreană, dar și evoluțiile în formatul „5+2”, au constituit subiectul discuțiilor dintre viceprim-ministrul pentru reintegrare Alexandru Flenchea și Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliul Europei, Dunja Mijatović. În cursul dialogului, vicepremierul a acordat o atenție sporită încălcării permanente a drepturilor omului de către partea transnistreană, inclusiv cazuri individuale, ilustrative în acest sens, precum cele ale cetățenilor R. Moldova Oleg Horjan și Alexandr Rjavitin, reținuți de către structurile de forță transnistrene și aflați în continuare în detenție ilegală.

 

Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova” anunţă lansarea liniei „Anticorupţie"

Î.S. ,,Calea Ferată din Moldova” anunţă lansarea începînd de marți, 10 martie, a liniei „Anticorupţie", declarînd drept obiective de bază ale întreprinderii sporirea calităţii serviciilor prestate şi asigurarea respectării legislaţiei în vigoare. Linia unică „Anticorupţie" este creată în scopul conlucrării mai eficiente cu cetăţenii şi societatea civilă și totodată, în scopul prevenirii cazurilor de abuz în serviciu, combaterii şi prevenirii corupţiei, furturilor, delapidărilor şi altor tipuri de fraudă.

 

În fața pericolului de infecție cu coronavirus, primăria Chișinău se află în alertă permanentă

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a solicitat șefilor de direcții municipale și angajaților din structurile municipale să dea dovadă de maximă responsabilitate în fața pericolului de infecție cu coronavirus. În şedinţa operativă de marți, 10 martie, a serviciilor primăriei, edilul a cerut spitalelor din municipiu ca, pentru limitarea accesului vizitatorilor, să se anunțe regim de carantină, iar instituțiilor de învățămînt să amîne organizarea deplasărilor în străinătate și a evenimentelor culturale.

 

Parlamentul a operat modificări în Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii

Președintele CSM ar putea fi ales inclusiv din partea membrilor care nu sînt judecători. Un proiect de lege pentru modificarea articolului 5 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii a fost votat marți, 10 martie, de Parlament în prima lectură. Inițiativa legislativă aparține Președintelui R. Moldova, Igor Dodon. Potrivit proiectului, condițiile ce au impus elaborarea modificărilor au fost opinia urgentă a Comisiei de la Veneția și a Directoratului Drepturile Omului al Directoratului general pentru drepturile omului și statul de drept al Consiliului Europei.

 

În R. Moldova au fost înregistrate patru cazuri suspecte de rujeolă

Patru copii cu vîrstele cuprinse între 5 luni și 7 ani din capitală sînt suspectați că s-au îmbolnăvit de rujeolă. Cazurile sînt cercetate de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP). Șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a menţionat că toți cei patru minori au contactat cu copilul confirmat recent în mun. Chișinău, toți fiind nevaccinați. Cazurile se află în proces de investigare. În perioada 1 ianuarie-9 martie, în R. Moldova s-au înregistrat 3 cazuri confirmate de rujeolă în mun. Chișinău, dintre care două sînt de import.

 

Deputații au modificat legea privind grupurile de producători agricoli

Parlamentul a adoptat marți, 10 martie, în prima lectură, modificări la Legea privind grupurile de producători agricoli și asociațiile acestora. Potrivit proiectului, un aspect important al modificărilor ține de excluderea unor prevederi nejustificate referitor la actele de constituire a grupurilor de producători, cum ar fi autentificarea notarială a acestora. De asemenea, se propune excluderea situațiilor în care un singur producător agricol putea fi membru al mai multor grupuri de producători.

 

Vînzarea biletelor pentru meciul Moldova – Rusia se amînă

Vînzarea biletelor pentru meciul Moldova – Rusia se amînă. Anunțul a fost făcut de către Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) în contextul deciziei autorităților moldovene de a interzice desfășurarea manifestațiilor în masă. Despre ziua în care biletele vor fi scoase la vînzare FMF va anunța suplimentar. Federația va emite ulterior un comunicat oficial referitor la competițiile organizate de Federația de fotbal.

 

Doi poliţişti au fost reţinuţi de CNA după ce au extorcat 300 euro de la un șofer

Doi agenţi de patrulare au fost reţinuţi de ofiţerii CNA după ce au extorcat 300 de euro de la un șofer. Potrivit CNA, pe 8 martie, doi agenţi de circulaţie au stopat un automobil cu numere de înmatriculare străine, depistînd şoferul în stare de ebrietate şi fără permis de conducere. Pentru a nu-l trage la răspundere, aceştia au pretins de la şofer 300 de euro, dintre care 1 000 de lei i-ar fi primit pe loc. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pînă la 10 ani de detenție, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de pînă la 15 ani.