REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (10 iunie 2020)

În vara anului 2020 toate taberele de odihnă vor fi închise

Vara aceasta toate taberele din țară vor rămîne închise. Cu un anunț în acest sens a venit Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ministrul Igor Șarov a emis astăzi, 10 iunie, o scrisoare către toate Direcțiile de Educație raionale prin care explică de ce a fost luată o astfel de decizie. „Din punct de vedere epidemiologic, taberele constituie o colectivitate organizată cu un număr mare de copii, stabilindu-se contacte directe şi indirecte între ei. Ca rezultat al contactării frecvente în timpul aflării copiilor în tabere se enumeră mai multe pericole din punct de vedere epidemiologic.

 

Consilierii municipali din capitală și-au dat acordul pentru reînnoirea parcului de troleibuze

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat contractarea de către primărie a unui credit în valoare de 130 milioane de lei, pentru continuarea proiectului de asamblare a troleibuzelor în capitală. Potrivit deciziei, în baza acestui credit, pe parcursul anului curent se prevede asamblarea a 35 de troleibuze, inclusiv 30 de unități clasice și 5 articulate. Costul total al troleibuzelor ce urmează a fi asamblate în anul 2020 constituie 131,5 milioane de lei, avînd în vedere următoarele calcule: costul unui troleibuz clasic - 165 mii euro, costul unui troleibuz articulat - 315 mii euro.

 

Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina situația în agricultură

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina situația în agricultură, în contextul secetei hidrologice înregistrate în ultimii ani. Ministrul agriculturii, Ion Perju a informat despre faptul că ploile din ultima perioadă au ameliorat situația pe terenurile însămînțate și necesitățile alimentare ale statului vor fi asigurate. Seceta hidrologică a afectat semănăturile pe tot teritoriul țării și a scos în evidență necesitatea investițiilor în sisteme de irigare. Conform aprecierilor MADRM, pentru restabilirea sistemelor de irigare în toată țara sînt necesare cca 135 milioane de euro.

 

Examenele de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică ar putea fi anulate

Examenele de calificare la finalizarea programelor de formare profesională tehnică, anul de studii 2019-2020 ar putea fi anulate. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat astăzi de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Potrivit proiectului, în anul curent se va elibera certificatul de calificare pentru elevii care finalizează programe de formare profesională tehnică secundară cu medii de promovare a disciplinelor mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea mediei generale conform formulei: media generală = media de promovare a disciplinelor/modulelor de profil *0.3 + media de promovare a stagiilor de practică * 0.7, cu două zecimale, fără rotunjire.

 

Guvernul a identificat resursele necesare pentru a le acorda pensionarilor ajutorul de 700 de lei

Guvernul a identificat resursele financiare necesare pentru a acorda suportul de 700 de lei persoanelor, care au o pensie lunară mai mică de 3000 lei. Despre aceasta a anunțat președintele țării, Igor Dodon, la postul public de televiziune. „Noi trebuia să le acordăm de Paște, dar eram în pandemie și Parlamentul nu activa și erau mai multe probleme în acest sens. Sper că în următoarele săptămîni acest proiect de lege va fi votat și pensionarii vor obține acest suport”, a spus Dodon.

 

Federația Agricultorilor va organiza instruiri în domeniul afacerilor agricole

Federația Agricultorilor din Moldova "FARM" în parteneriat cu o organizaţie neguvernamentală, în perioada 11-16 iunie, va desfășura un curs online de instruire în domeniul antreprenoriatului. Cursul este destinat fermierilor tineri și femeilor care doresc să inițieze o afacere sub orice formă de organizare juridică și care doresc să acceseze ”Subvenții în avans pentru proiectele START-UP”. Această instruire este indicată și doritorilor de a aplica la ”Măsura 3. Diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole”, în cadrul celui de-al doilea Apel de recepționare a cererilor de solicitare a subvenției în avans.

 

Bugetarii din autonomia găgăuză vor lucra de acasă

Bugetarii din UTA Gagauz-Yeri au trecut, începînd de astăzi, la regimul de muncă la distanţă, conform deciziei Comisiei regionale extraordinare de sănătate publică. Decizia a fost luată ca urmare a situaţiei epidemiologice dificile atît în autonomie, cît şi în ţară. „Conducătorii unităţilor bugetare din UTA Gagauz-Yeri, cu excepţia serviciilor implicate în lupta cu COVID-19, sînt obligaţi să stabilească pentru angajaţi, în perioada 10-15 iunie, regim special de muncă la distanţă, cu dreptul de revizuire a deciziei, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice”, se spune în hotărîrea Comisiei.

 

Premierul Ion Chicu a evaluat progresul în procesul de modernizare a serviciilor publice

Prim-ministrul Ion Chicu a evaluat miercuri, 10 iunie, progresul realizat pe domeniul modernizării serviciilor publice în cadrul unei ședințe online la care au participat reprezentanții instituțiilor implicate în acest process. Directorul Agenției pentru Guvernare Electronică, Iurie Țurcanu, a informat premierul că, în pofida situației excepționale din țară, mai mult de jumătate din acțiunile solicitate anterior de șeful Guvernului au fost realizate în termenii stabiliți. Din cele 69 de acțiuni inițiale, 37 au fost puse în practică, 20 sînt în curs de realizare, iar 12 dintre ele încă nu au fost inițiate.

 

O nouă zonă pietonală va apărea în capitală

Primarul general, Ion Ceban a inspectat astăzi aleea din Pădurea-parc „Butoiaș”, de la intersecția str. N. Costin și str. O. Ghibu, acolo unde au început lucrările de amenajare a unei zone pietonale. Aceastea urmează să fie finalizate timp de o lună. Proiectul prevede instalarea iluminatului nocturn, precum și a mobilierului urban (bănci și coșuri de gunoi), pe o lungime de 1,9 km. Costurile lucrărilor de amenajare sînt suportate de o companie de construcție, iar mobilierul urban va fi instalat de Pretura sectorului Buiucani.

 

Opt centre de plasament au fost dotate cu echipamente de protecție din Irlanda

Opt centre de plasament pentru persoane cu nevoi speciale, dintre care două destinate copiilor, au fost dotate cu echipamente de protecție. Donația a fost posibilă grație unui nou suport financiar, în valoare de 50 de mii de euro, oferit de Fundația Siol din Irlanda. Este vorba de măști chirurgicale, măști cu respiratoare, mănuși chirurgicale, combinezoane, halate medicale, bahile, bonete, ochelari de protecție, viziere, termometre cu raze infraroșii și dezinfectant.

 

Un bărbat riscă pînă la 4 ani de închirsoare pentru furt

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani originar dintr-o localitate din r. Leova, suspectat în comiterea mai multor furturi, a fost reținut de către ofițerii de investigație a Inspectoratului de Poliție a sec. Rîșcani din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău. În cadrul acțiunilor de investigație și urmărire penală, forțele de ordine au stabilit că individul a comis cel puțin trei furturi pe teritoriul sec. Rîșcani, pe parcursul lunii martie curent. Actualmente acesta este cercetat penal pentru Furt, infracțiune care conform legislației se pedepsește cu închisoare de pînă la 4 ani.

 

Spitalul Clinic Municipal nr. 1 va purta numele academicianului Gheorghe Paladi

Consiliul Municipal Chișinău a adoptat, în ședința de astăzi, 10 iunie, un proiect de decizie prin care Spitalul Clinic Municipal nr. 1 va purta numele academicianului Gheorghe Paladi. Primarul Ion Ceban a mulțumit consilierilor municipali, menționînd că decizia este una corectă, instituția medicală fiind cea în care medicul obstetrician activează de peste 70 de ani.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:06