REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 octombrie 2019)

Şoferiţa care a provocat accidentul din sectorul Buiucani riscă şapte ani de închisoare

Cauzele preliminare ale accidentului din sectorul Buiucani, soldat cu un deces şi 20 de răniţi, sînt viteza excesivă si traversarea intersecţiei la culoarea roşie. Şoferiţa automobilului care a provocat accidentul este internată la terapie intensivă şi dacă va fi găsită vinovată riscă şapte ani de închisoare. Petru Craveţ, medic la Spitalul de Urgenţă, a precizat că şoferiţa este conştientă. Şoferiţa în vîrstă de 33 de ani, nu este angajată oficial, este mamă a unui băiat minor şi nu este la prima abatere de la regulamentul circulaţiei rutiere, anterior fiind sancţionată de mai multe ori pentru condus în stare de ebrietate.

 

Un grav accident rutier s-a produs pe traseul Chişinău-Ungheni

O persoană a decedat, iar mai multe au fost rănite, în urma unui accident grav, care s-a produs în această dimineaţă pe şoseaua Chişinău-Ungheni. Potrivit oamenilor legii, două automobile s-au lovit violent la intrarea în localitatea Bahmut, raionul Călărași. În urma accidentului, un tînăr de 29 de ani a murit pe loc, iar şapte persoane din ambele automobile au fost rănite, fiind transportate la Spitalul raionului Călărași. Accidentul a avut loc în jurul orei 03:30.

 

Pînă la sfîrșitul anului, în capitală urmează a fi redeschise patru instituții de educație timpurie

Pînă la sfîrșitul anului 2019, în capitală urmează a fi redeschise, după reparație, patru instituții de educație timpurie cu 36 de grupe noi, care vor putea fi frecventate de 825 de copii. Datele au fost prezentate de consilierul primarului general interimar al capitalei, Vasile Meriacre.

 

Republica Populară Chineză marchează Ziua Națională

Republica Populară Chineză își sărbătorește marți, 1 octombrie, Ziua Națională. Relațiile diplomatice între R. Moldova și Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. Conform datelor statistice, în țara noastră activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului curent este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al R. Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane de dolari, în creștere cu aproape 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017.

 

CEC a respins contestațiile depuse de Ruslan Codreanu și Serghei Scripnic

Comisia Electorală Centrală a respins contestațiile depuse de către Ruslan Codreanu și Serghei Scripnic împotriva Consiliului electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău (CECEC), prin care nu au fost înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar general a municipiului Chișinău. Ambii contestatari pot ataca hotărîrile CEC în instanță de judecată.

 

Pavel Grigorciuc va ajunge pe banca acuzaţilor

Pavel Grigorciuc, care a agresat recent un procuror, va ajunge pe banca acuzaţilor. Cauza penală în care acesta este cercetat a fost transmisă în judecată, iar dacă va fi găsit vinovat acesta riscă pînă la cinci ani de închisoare. Potrivit datelor Procuraturii Generale, Pavel Grigorciuc a fost pus sub învinuire pentru acte de huliganism, comise la 11 septembrie curent. Atunci, activistul a agresat un procuror chiar în preajma Curții de Apel Chișinău.

 

Tinerii din R. Moldova pot obține premii de pînă la 20 mii de lei

Tinerii din R. Moldova pot obține premii de pînă la 20 mii de lei. Acestea vor fi acordate în cadrul concursului „Premiul național pentru sectorul de tineret, ediția 2019”, care a fost lansat, marți, 1 octombrie, la Chișinău. Dosarele de participare pot fi depuse pînă la 1 noiembrie. Concursul este organizat în contextul Zilei Naționale a Tineretului, care este marcată anual în a doua duminică a lunii noiembrie.

 

Chișinăul a fost inclus în TOP-10 orașe din țările CSI

Chișinăul a fost inclus în TOP-10 orașe din țările CSI cele mai atractive pentru activități de turism și excursii, arată portalul turistic din Rusia TurStat. Printre cele mai populare se numără orașele Minsk, Astana, Erevan, Bacu. Clasamentul a fost elaborat în baza analizei popularității destinațiilor turistice în perioada de toamnă a acestui an. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, doar în anul 2018, R. Moldova a fost vizitată de 4,3 milioane de cetățeni străini, ceea ce constituie o creștere de 11,7 la sută față de anul precedent.

 

O delegație a R. Moldova participă la sesiunea Adunării Generale a ICAO

Delegația R. Moldova participă la cea de-a 40-a sesiune a Adunării Generale a ICAO, care se desfășoară la Montreal, Canada, în perioada 24 septembrie – 4 octombrie. Reprezentanții statelor-membre ale Organizației Internaționale a Aviației Civile au pe agenda discuțiilor elaborarea politicilor pentru aviația civilă mondială, îmbunătățirea eficienței și eficacității ICAO, planificarea pe termen lung a activității în domenii prioritare precum siguranța zborurilor.

 

Un şef de la Inspectoratul General de Carabinieri a fost reţinut

Un şef al Inspectoratului General de Carabinieri, tatăl acestuia şi un avocat au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CAN), fiind bănuiţi de trafic de influenţă. Potrivit CNA, cei trei ar fi pretins de la un învinuit 2 500 de euro pentru mușamalizarea unei cauze penale în care acesta era vizat. În cazul dat a fost deschis un dosar penal pentru trafic de influenţă. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă pînă la şase ani închisoare.

 

UE va acorda 10 mln de euro pentru implementarea a șase proiecte

În nordul țării vor fi implementate două proiecte de eficiență energetică și patru proiecte de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă. Pentru asta, Uniunea Europeană va acorda peste 10 mln de euro. Inițiativele vor fi realizate de ADR Nord cu suportul GIZ Moldova în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).