REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (18 octombrie 2019)

Un şef de secţie de la un spital din capitală a fost reţinut de CNA

Un şef de secţie de la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din capitală a fost reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie fiind suspectat că ar fi extorcat 15 mii de lei de la un pacient. Potrivit CNA, medicul ar fi cerut banii pentru intervenţiile chirurgicale efectuate unei femei. Medicul a fost reţinut în flagrant imediat după primirea banilor extorcaţi, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Prețul la chirie pentru mass-media în incinta Casei Presei a fost micșorat

De la 1 octombrie curent, sursele mass-media care activează în incinta clădirilor administrate de Guvern achită taxe mai mici la chirie. Este vorba despre 42 de companii jurnalistice amplasate cu sediul în Casa Presei, în Centrul Comercial „Soiuz”, dar și în Clădirea nr. 180 din bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, care vor achita mai puțin cu aproximativ 400 de lei pe an pentru chiria unui metru pătrat de spațiu. Dacă pînă în prezent, prețul mediu anual pentru chiria unui metru pătrat constituia 1217 lei, din luna octombrie mijloacele mass-media vor plăti circa 811 lei.

 

Parlamentul va găzdui reuniunea Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a APCEMN

Parlamentul R. Moldova va găzdui, în perioada 21-22 octombrie, cea de-a 53-a Reuniune a Comisiei cultură, educație și afaceri sociale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Evenimentul va întruni membri ai APCEMN și ai Secretariatului Internațional, secretari ai delegațiilor naționale, reprezentanți ai misiunilor diplomatice ale statelor membre, acreditate în țara noastră. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, va avea un discurs în fața participanților, în prima zi a forumului.

 

Euro se scumpește cu zece bani

În următoarele trei zile, moneda unică europeană se va scumpi cu zece bani, iar ca rezultat va avea un preț oficial de 19 lei și 35 de bani. Pe de altă parte, dolarul se va ieftini cu cinci bani și va costa 17 lei și 41 de bani, relevă ratele oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Leul românesc va adăuga doi bani și se va opri la valoarea de 4 lei și 06 bani. Hrivna ucraineană va costa 70 de bani. Neschimbat va rămîne și prețul rublei rusești de 27 de bani.

 

Mai multe arme şi muniţii au fost depistate de poliţie la un medic legist din capitală

Două pistoale, două arme de vînătoare, şapte încărcătoare pentru Kalașnikov, peste 500 cartușe de luptă, şapte grenade au fost depistate de oamenii legii la domiciliul unui bărbat din capitală care activa în calitate de medic legist. Potrivit poliţiei, bărbatul a fost documentat de forțele de ordine pe parcursul a patru luni. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă pînă la 32500 lei amendă sau închisoare de pînă la doi ani.

 

O femeie a fost condamnată pentru omorul propriului fiu

O femeie de 58 de ani a fost condamnată de către Judecătoria Strășeni pentru omorul feciorului, în vîrstă de 35 de ani. Tragedia a avut loc în luna mai a anului curent, după ce au consumat băuturi alcoolice. Inculpata și-a recunoscut vina în întregime, iar instanța de judecată a condamnat-o la pedeapsa cu închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în închisoare de tip închis pentru femei.

 

Astăzi este ultima zi de agitație electorală

Vineri, 18 octombrie, este ultima zi în care candidații înregistrați pentru funcția de primar și de consilier la alegerilor locale generală mai pot să convingă cetățenii să voteze pentru ei. În total este vorba despre 3 761 de candidaţi - la șefia Primăriilor din țară și 50 410 persoane - la un loc în Consilii. Sîmbătă va fi zi de tăcere, potrivit ultimelor modificări ale legislației electorale.

 

Un forum de educaţie agricolă s-a desfăşurat în cadrul Expoziţiei internaţionale FARMER

Mai mulţi studenţi de la 12 instituții de învățămînt cu profil agricol din R. Moldova, împreună cu reprezentanți ai sectorului privat - potențiali angajatori și parteneri de afaceri, cadre didactice, s-au reunit în cadrul săptămînii agroindustriale, desfăşurată în perioada 16-19 octombrie la Centrul Moldexpo, la un Forum dedicat educației agricole. Cei prezenți au discutat despre ofertele educaționale și realizările instituțiilor de învățămînt profesional tehnic de profil din țară.

 

Procurorii au aplicat sechestru pe bunuri infracționale în valoare de șase milioane de lei

Curtea de Apel a admis joi, 17, octombrie, recursul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și a aplicat sechestru pe bunuri dobîndite pe cale criminală, în valoare de șase milioane de lei. Potrivit datelor PCCOCS, recursul procurorilor a fost acceptat după ce în septembrie curent, Judecătoria Chișinău a respins solicitarea procurorilor de aplicare a sechestrului pe aceleaşi bunuri. Suma de bani asupra căreia procurorii au solicitat aplicarea sechestrului a fost transferată din Cipru, pentru pretinse servicii IT, care ar fi fost prestate de către o companie din R. Moldova.

 

Procurorii au efectuat percheziţii la o companie imobiliară din capitală

Procurorii au descins vineri, 18 octombrie, cu 13 percheziții la o companie imobiliară din Chișinău, la domiciliile și în automobilele membrilor unui grup criminal organizat, care activa în domeniul imobiliar. Ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, a specificat că, în urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat mijloace bănești, documente, telefoane, înscrisuri și suporturi electronice.

 

Șase instituții din țara noastră vor primi granturi din Japonia

Guvernul Japoniei a oferit granturi în valoare totală de 512 mii de dolari SUA pentru cinci instituții de învățămînt și un spital din țara noastră. Banii au fost acordați în cadrul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone” și vor fi utilizați pentru reabilitarea instituțiilor și procurarea echipamentului medical. Contractele de grant au fost semnate joi, 17 octombrie, la Chișinău.

 

Un bărbat anunțat în urmărire internațională a fost reținut pe Aeroportul Chișinău

Un tînăr de 25 de ani din Ucraina a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău după ce s-a depistat că acesta era anunțat în urmărire internațională de patru ani, fiind învinuit în țara de origine pentru tortură, violență și comercializarea articolelor pornografice. Suspectul a fost reținut de polițiștii de frontieră în timp ce încerca să intre în R. Moldova după aterizarea rutei aeriene Istanbul – Moscova cu escală în Chișinău.