REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (18 decembrie 2020)

Clădirile din centrul istoric al Chișinăului ar putea fi restaurate

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, propune scutirea de impozite municipale pentru agenții economici care vor restaura fațadele clădirilor istorice în care își desfășoară activitatea. Într-o postare pe rețelele de socializare, Ceban a anunțat că își dorește ca vechile clădiri din centrul orașului să nu își piardă din farmecul istoric și a propus ca agenții economici care vor restaura fațadele clădirilor istorice în care își desfășoară activitatea să fie scutiți de impozitele municipale.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1590 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3803 de teste, fiind confirmate 1590 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 131 919 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 79 sînt lucrători medicali: medici - 32, asistenți medicali - 33, personal auxiliar - 14. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3588 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 265 în stare extrem de gravă (55 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Un sector de drum ce trece prin raioanele Criuleni şi Orhei a fost dat în exploatare

Primul sector al Coridorului 11 ce traversează localitățile Miclești, Ișnovăț, Hîrtopul Mare din raionul Criuleni și Peresecina din raionul Orhei a fost dat în exploatare, după ce o comisie specială a desfășurat recepția finală. Contractul de antrepriză, ce a prevăzut construcția tronsonului cu o lungime de 18,7 km, a fost semnat la sfîrșitul lunii mai a anului 2019. Lucrările cu o valoare de circa o sută de milioane de lei au fost realizate în cadrul Proiectului de Îmbunătățire a Drumurilor Locale, finanțate din sursele Băncii Mondiale.

 

Ministerul Economiei a asigurat cu convertoare pentru TV digitală terestră 23 mii de familii defavorizate

Pe parcursul anilor 2019-2020, Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a dotat gratuit 23 de mii de familii defavorizate cu convertoare pentru a avea acces la televiziunea digitală terestră. În prezent, se finalizează distribuirea echipamentelor solicitate pe parcursul anului 2020, prin intermediul asistenților sociali.

 

Zece mii de truse de protecție individuală vor fi distribuite călătorilor la punctele vamale din țară

Zece mii de truse pentru protecția individuală vor fi distribuite astăzi călătorilor în cele mai solicitate puncte de trecere ale frontierei de stat. Acțiunea are loc în contextul marcării Zilei Internaționale a Migranților. Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, trusele conțin două măști de protecție individuală, dezinfectant, șervețele umede antibacteriale și pliante cu informații utile privind regulile sanitare.

 

Ruta „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfînt" ar putea deveni un traseu internațional

Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfînt”, care cuprinde obiective tematice pe teritoriul R. Moldova și al României, s-ar putea extinde și în Ucraina. Mai multe posibilități de promovare și internaționalizare ale traseului au fost discutate în cadrul unui forum organizat de Agenția de Investiții. Ruta cultural-turistică „Voievodului Ștefan cel Mare și Sfînt” parcurge circa două mii de kilometri și străbate 18 localități din România și 11 localități din R. Moldova.

 

Japonia va oferi granturi pentru şase proiecte sociale din R. Moldova

Ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Katayama Yoshihiro, și reprezentanții a șase instituții beneficiare din țara noastră au semnat contractele de grant privind finanțarea proiectelor în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone” pentru anul fiscal 2020, în sumă totală de 511273 de dolari SUA. Potrivit Ambasadei nipone la Chişinău, Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a aprobat spre finanțare mai multe proiecte. Printre acestea se numără proiectul pentru îmbunătățirea mediului de învățămînt la grădinița nr. 7 din orașul Rîșcani în sumă de 90909 dolari.

 

Primăria Chișinău a demontat 40 de panouri amplasate neautorizat

Administrația municipiului Chișinău a demontat în perioada 14-18 decembrie 40 de panouri amplasate ilegal în sectorul Botanica. Potrivit informațiilor prezentate, cele 40 de panouri demontate erau amplasate pe străzile Grădina Botanică și Valea Crucii și nu aveau autorizație de amplasare ori autorizația era expirată.

 

Sistemul de apeduct din Drochia este reabilitat şi extins cu sprijinul UE

În orașul Drochia sînt în toi lucrările de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”, finanțat de Uniunea Europeană. Lucrările de la Drochia au demarat la începutul lunii noiembrie 2020 şi urmează să fie executate în decurs de 12 luni calendaristice. Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 82,87 milioane de lei, din care 5,64 milioane de lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 mii de lei - din partea Consiliului raional Drochia.

 

Primăria capitalei a cumpărat două ambulanțe pentru Centrul „Covid-19 Chișinău

Administrația municipiului Chișinău a achiziționat două ambulanțe pentru Centrul „Covid-19 Chișinău”. Primăria Chișinău a alocat pentru achiziționarea celor două mijloace de transport un milion de lei, dar costul celor două ambulanțe, inclusiv aducerea lor în țară, a fost de 700 mii de lei. Administrația municipală prevede ca din suma rămasă să mai achiziționeze încă o ambulanță.

 

R. Moldova și România au lansat un proiect comun de utilizare eficientă a biomasei vegetale

R. Moldova și România au lansat un proiect comun de utilizare eficientă a biomasei vegetale. Acesta este realizat în cadrul Programului Operațional Comun România – R. Moldova și are drept scop eficientizarea utilizării biomasei vegetale, colectate de pe ambele maluri ale Prutului, pentru îmbunătățirea eficienței energetice în acord cu politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene.