REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (17 iulie 2020)

Mai mulți angajați ai BNM vor fi cercetați penal pentru abuz în serviciu

Patru angajați, cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale, sînt cercetați penal de CNA într-un dosar de abuz în serviciu. Aceștia sînt bănuiți că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzînd daune altor acționari. Prejudiciul material depășește suma de 123 milioane lei. Joi, CNA și procurorii anticorupție au operat acțiuni de urmărire penală în privința celor patru angajați ai BNM în vederea acumulării materialului probator în prezenta cauză penală. Funcționarii sînt cercetați în stare de libertate.

 

Veteranii de război vor primi polițe medicale gratuit

Statul va oferi gratuit veteranilor de război prima de asigurare medicală obligatorie. Un proiect de lege ce prevede acest lucru a fost adoptat joi în lectură finală de către deputați. Același proiect prevede majorarea cuantumului alocației lunare de stat de la 250 lei la 500 lei participanților la cel de-al doilea război mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace căzuți la datorie, persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

 

Peste 1000 de minori din R. Moldova au fost infectați cu COVID-19

Un număr de 1080 de copii și 177 de femei gravide au fost infectați cu COVID-19. O bună parte dintre ei s-au vindecat deja. Anunțul a fost făcut vineri, în cadrul unei conferințe de presă, de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună. Șeful ANSP a menționat că, pînă în prezent au fost înregistrate 20264 de cazuri de infectare cu COVID-19. El a specificat că o treime din numărul total de minori infectați sînt cu vîrste de 1-5 ani, adică cei care trebuie să frecventeze grădinița.

 

R. Moldova a primit 20 mln de euro din tranşa a doua de finanţare din partea UE

Republica Moldova a primit 20 milioane de euro din tranșa a doua de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene. Tranșa a doua este alcătuită din 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobîndă scăzută. Grantul în valoare de zece milioane de euro urmează să fie debursat pe parcursul săptămînii următoare. Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, ministru al Finanţelor, debursarea mijloacelor financiare respective se datorează faptului că Republica Moldova a realizat integral acțiunile prevăzute în Memorandumul de înțelegere privind asistența macrofinanciară.

 

Competențele Serviciului Fiscal de Stat vor fi extinse

Serviciului Fiscal de Stat (SFS) îi vor fi atribuite competențe de efectuare a activității speciale de investigație și a urmăririi penale în conformitate cu Codul de procedură penală. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de către deputați. Potrivit autorilor proiectului, în urma aprobării modificărilor, va spori conlucrarea procurorilor cu Serviciul Fiscal de Stat, iar urmărirea penală a infracțiunilor economice se va efectua preponderent cu implicarea ofițerilor de urmărire penală din cadrul SFS. Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

 

La Chişinău a fost lansat sistemul „e-Autorizație transport”

Repartizarea și eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea transporturilor rutiere va putea fi efectuată prin intermediul Sistemului informațional „e-Autorizație transport”, lansat joi, la Chişinău. Acesta este o soluție pentru informatizarea proceselor de business aferente activității Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) ce va facilita realizarea funcției de monitorizare, reglementare și dezvoltare a transportului rutier pe teritoriul Republicii Moldova. Lansarea Sistemului a fost posibilă datorită unui proiect al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

 

Chișinăul împlinește 584 de ani de la prima atestare documentară

Chișinăul împlinește vineri, 17 iulie, 584 de ani de la prima atestare documentară. Cu ocazia celebrării acestei date istorice, primarul general, Ion Ceban, a adresat un mesaj de felicitare locuitorilor urbei. În mesajul său, edilul spune că din acest an, administrația publică locală a decis să pună în valoare ziua de 17 iulie - prima atestare documentară a Chișinăului. "Este important să nu pierdem nici o pagină din istora urbei, să păstrăm cu grijă ceea ce am moștenit de la străbuni. Este de datoria noastră să facem cît mai multe lucruri frumoase, pentru a lăsa copiilor noștri un oraș modern, civilizat și european", a declarat Ceban.

 

Poliţia de Frontieră a primit ajutor de la ONU în lupta cu COVID-19

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a beneficiat joi de o donaţie, din partea Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care va ajuta în combaterea COVID-19. Autoritatea de frontieră a primit două mii de costume de protecție, o mie de halate medicale, precum și două termoscanere portabile pentru detectarea persoanelor cu statut febril în punctele de trecere deschise traficului. Echipamentul vine în suportul polițiștilor de frontieră aflați în prima linie şi este parte a proiectului „Consolidarea răspunsului național al Republicii Moldova la criza COVID-19”.

 

Proiectul noului Cod vamal a fost discutat și aprobat în legislativ

Proiectul noului Cod vamal a fost discutat și adoptat joi în primă lectură, în legislativ. Noul Cod vamal vine să sistematizeze legislația vamală și va cuprinde actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Acesta are 11 titluri, împărțite în capitole și în secțiuni, avînd peste o mie de file. Proiectul noului Cod vamal al Republicii Moldova a fost elaborat, timp de trei ani, de diferite echipe ale instituțiilor guvernamentale. Primul Cod vamal al Republicii Moldova a fost adoptat în 1993, cel de-al doilea – în 2000.

 

Cinci gherete din Piața Centrală au ars

Cinci gherete de pe teritoriul Pieței Centrale din capitală au fost cuprinse de flăcări. Pentru lichidarea incendiului au intervenit trei autospeciale. Angajații IGSU au oprit răspîndirea arderii către alte obiective. În urma incendiului, nimeni nu a avut de suferit. Focul a afectat suprafața de 30 metri pătrați, dar și bunurile materiale din interiorul gheretelor. Circumstanțele și cauza incendiului urmează a fi stabilite de Laboratorul Experimental Antiincendiar.

 

O femeie a fost găsită strangulată într-un spital din capitală

O femeie în vîrstă de 48 de ani a fost găsită fără suflare în baia Spitalului „Arhanghel Mihail” din capitală, acolo unde era internată. Potrivit oamenilor legii, femeia s-ar fi strangulat. Polițiștii investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii tragediei și motivul care a făcut-o pe femeie să recurgă la acest gest.

 

O moldoveancă cu patru copii a fost repatriată din Siria

O familie de cetățeni ai Republicii Moldova a fost repatriată din Siria. Operațiunea de repatriere a fost realizată la indicația șefului statului. Vineri, la Aeroportul Internațional Chișinău, Președintele țării, Igor Dodon, împreună cu doamna Esra Şen, Însărcinat cu Afaceri ad-interim al Ambasadei Turciei de la Chişinău, a întaîmpinat-o pe femeie şi cei patru copii ai săi, care au fost deținuți în tabăra „Al Hawl” de la începutul anului 2019, din cauza confruntărilor militare din Siria.