REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (15 octombrie 2021)

Unii angajați ai spitalelor vor primi salarii mai mari

Personalul administrativ-gospodăresc din cadrul instituțiilor medico-sanitare vor beneficia, începînd cu 1 noiembrie 2021, de o majorare cu 57 la sută a salariilor. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat joi în lectura a doua de deputați. În urma modificărilor operate în legislație, muncitorii necalificați vor beneficia de o majorare a salariului de la 2470 la 3840 de lei. Pentru muncitorii calificați salariu va constitui 5040 lei, față de 3240 stabilit anterior. Salariul specialiștilor cu studii superioare, încadrați în aceste instituții, va fi majorat de la 5850 lei la 9090 lei.

 

ONU Moldova a lansat concursul anual al Premiilor pentru Drepturile Omului

Organizația Națiunilor Unite la Chișinău a lansat cea de-a 16-a ediție a competiției pentru Premiile ONU în domeniul Drepturilor Omului, ediţia 2021, cu scopul de a recunoaște cele mai valoroase acțiuni de promovare și apărare a drepturilor omului în Republica Moldova. Termenul limită pentru înregistrarea candidaților este 15 noiembrie. Competiția își propune să evidențieze și să premieze cele mai creative, inovative, eficiente și participative inițiative și acțiuni de apărare și promovare a drepturilor omului în Moldova de ambele maluri ale rîului Nistru.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1666 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost efectuate 7736 de teste, fiind confirmate 1666 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, sînt internate 2422 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 279 în stare extrem de gravă și 44 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 32 de decese provocate de noul coronavirus, numărul morților ajungînd la 7.137.

 

Hotărîrea privind ieftinirea mai multor servicii a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea de Guvern cu privire la serviciile prestate de către Agenția Servicii Publice a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri, 15 octombrie. Potrivit deciziei, mai multe servicii ale Agenției Servicii Publice (ASP) se vor ieftini, începînd cu 1 noiembrie curent. În lista de servicii pentru care tarifele vor scădea, sînt: înregistrarea căsătoriei, de la 260 de lei la zero lei; înregistrarea divorțului, de la 300 de lei la 210 lei; schimbarea numelui sau prenumelui - de la 290 la 230 lei; modificarea sau corectarea unui act de stare civilă - de la 140 la 50 de lei.

 

Actele pentru participarea la alegerile locale noi pot fi depuse pînă pe 22 octombrie

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a anunțat că depunerea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar în cele 15 localități din țară, unde vor avea loc alegeri locale noi, poate fi făcută pînă pe 22 octombrie curent. Dosarele pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar se depun la consiliul electoral de circumscripție electorală, cel tîrziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pînă pe 22 octombrie curent. În termen de 7 zile, acestea vor fi examinate, fiind adoptată decizia de înregistrare sau refuzul a fi înregistrate.

 

Vom primi o finanțare adițională de 24,8 milioane de euro

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova o finanțare adițională, în valoare de 24,8 milioane de euro, sub formă de credit, care are drept scop implementarea proiectului de imunizare împotriva infecției COVID-19, la nivel național. Un proiect în acest sens a fost votat de deputați. Conform documentului, resursele financiare vor fi folosite, în particular, pentru achiziționarea vaccinurilor la prima etapă de implementare a imunizării a circa jumătate din numărul populației.

 

Un incendiu a izbucnit în capitală

În dimineața zilei de 14 octombrie pompierii IGSU au fost solicitați pentru a stinge un incendiu izbucnit în capitală pe strada Hristo Botev 2. Arderea s-a produs într-o cameră a unui cămin pentru studenți. La fața locului pentru stingerea incendiului au fost îndreptate 4 echipaje de intervenție. Nici o persoană nu a avut de suferit. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.

 

Angajații care se vor vaccina împotriva COVID-19 vor primi zile libere

Angajații vor beneficia de mai multe măsuri de sprijin în perioada stării de urgență în sănătate publică. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, în a doua lectură, de Parlament. Astfel, în cazul în care procesul educațional se va desfășura online, se vor acorda zile libere unuia dintre părinți sau a tutorelui, pentru supravegherea copiilor. În această perioadă, angajatul va primi o indemnizație egală cu cel puțin 50 la sută din salariul de bază. Totodată, angajații care se vor vaccina împotriva COVID-19 vor primi zile libere, cu menținerea salariului mediu.

 

Nouă ambasadori agreați în R. Moldova și-au prezentat scrisorile de acreditare

Președinta Maia Sandu a primit scrisorile de acreditare din partea a nouă ambasadori agreați în Republica Moldova, în cadrul unei ceremonii oficiale. Printre țările care au noi ambasadori în țara noastră se numără Franța, Portugalia, Filipine, Cipru și Arabia Saudită. Președintele a felicitat ambasadorii cu prilejul acreditării lor în Republica Moldova și le-a urat succes în realizarea mandatului.

 

Legislativul a ratificat Convenția de la Istanbul

Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul. Documentul a fost susținut de 54 de deputați PAS, iar aleșii poporului din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat votul. Convenția de la Istanbul include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor.

 

236 de mln de dolari de la FMI vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat

Moldova va utiliza Drepturile speciale de tragere (DST) de la Fondul Monetar Internațional /FMI/ în scopul finanțării necesităților bugetului de stat. Astfel, circa 236 de milioane de dolari, vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat al Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectură finală de Legislativ. Documentul nu presupune obligații de rambursare – fiecare țară membră a FMI poate utiliza DST din cota sa, conform necesităților interne.