REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (11 septembrie 2020)

Biserica ortodoxă de stil vechi prăznuiește Tăierea Capului Sfîntului Ioan Botezătorul

Creștinii ortodocși de stil vechi din R. Moldova pomenesc astăzi ziua în care a fost tăiat capul slăvitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos. Este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie la 13 septembrie și este zi de post negru pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, Sfîntul Ioan Botezătorul este rudă cu Isus Hristos pe linie maternă și s-a născut cu șase luni înaintea Domnului. Este cunoscut sub numele de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos.

 

Lista persoanelor care vor avea dreptul la reabilitarea balneo-sanatorială gratuită va fi extinsă

Legislativul a decis instituirea unor noi măsuri de protecție socială pentru soții și soțiile veteranilor de război căzuți la datorie. Potrivit modificărilor, soții participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă în timp de pace din rîndurile militarilor căzuți la datorie, precum și copiii acestora pînă la atingerea vîrstei de 18 ani sau după această vîrstă, în cazul în care își continuă studiile în instituțiile de învățămînt, pînă la terminarea studiilor, însă cel mult pînă la atingerea vîrstei de 23 de ani, vor avea dreptul la tratament sanatorial gratuit.

 

CEC a constituit consiliile electorale de circumscripție de nivelul al doilea

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a constituit consiliile electorale de circumscripție de nivelul al doilea pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru funcția de Președinte al R. Moldova din 1 noiembrie 2020. La ședința administrației electorale centrale a fost aprobată componența nominală a consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale, constituite din 9-11 persoane, desemnate, conform prevederilor legale, de instanțele de judecată, consiliile raionale/municipale, precum şi de către partide şi alte organizații social-politice reprezentate în Parlament.

 

Ministrul de Externe Oleg Țulea a discutat agenda parlamentară cu membri ai Parlamentului European

Stadiul actual și perspectivele cooperării R. Moldova și Uniunii Europene pe filiera parlamentară, precum și cele în cadrul Parteneriatului Estic au fost subiect al discuției la întrevederile ministrului de externe, Oleg Țulea, cu Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European privind Acordul de Asociere RM-UE și Andrius Kubilius, co-Președinte din partea Parlamentului European al EURONEST. Ministrul Țulea a reiterat angajamentul Guvernului de la Chișinău de a promova procesul de integrare europeană. Obiectivul principal este promovarea reformei justiției, combaterea corupției și redresarea social-economică.

 

Fotbalistul și antrenorul Ion Caras a împlinit 70 de ani

Jucătorul, antrenorul emerit Ion Caras își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare. Ion Caras este fotbalistul cu cea mai puternică lovitură de la distanță mare - gen Ronald Koeman - în istoria fotbalului moldovenesc, fapt remarcat și de wikipedia. Cu șuturile sale a marcat patru goluri și celebrei Dinamo Kiev, două dintre care chiar lui Viktor Cianov, membru al selecționatei URSS. Este concomitent antrenorul moldovean cel mai de succes, conform statisticii Federației de profil.

 

Transportatorii moldoveni vor putea livra în continuare mărfurile în Federația Rusă

Transportatorii moldoveni vor putea să utilizeze înainte de termenul stabilit cota de autorizații pentru transportul de mărfuri în Federația Rusă, care urma să fie eliberată din 1 octombrie 2020. Astfel, transportatorii moldoveni vor putea utiliza din luna septembrie 4000 de autorizații, care erau planificate pentru trimestrul IV al anului 2020. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, în anul curent, R. Moldova urma să utilizeze 16000 de autorizații, 8000 în primul semestru și cîte 4000 pentru ultimele două trimestre.

 

În luna august a scăzut indicatorul prețurilor de consum

Biroul Național de Statistică /BNS/ constată în luna august o scădere a indicatorului preţurilor de consum faţă de luna iulie. Potrivit informațiilor prezentate, în luna august curent, inflaţia anuală a constituit 3,45%, inclusiv la produse alimentare 7,59%, mărfuri nealimentare (-0,04%) și servicii prestate populaţiei 2,13%. BNS a constatat că indicatorul preţurilor de consum în luna august, faţă de luna iulie, a constituit 99,22%, în scădere față de aceeași perioadă a anului 2019, cînd IPC a marcat 99,97%.

 

În perioada electorală crește riscul de atac cibernetic asupra instituțiilor statului

Una dintre cele mai importante provocări la adresa securității naționale a R. Moldova ține de securitatea cibernetică. Directorul SIS al R. Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat în cadrul unui interviu că „securitatea cibernetică este una dintre cele mai importante provocări la adresa securității naționale”. Potrivit șefului SIS, în perioada electorală crește riscul de atac cibernetic asupra instituțiilor statului. ”Activizarea atacurilor cibernetice asupra instituțiilor statului moldovean are loc în perioadele electorale, din acest motiv sînt efectuate măsuri pentru identificarea vulnerabilităților și a riscurilor de perturbare a funcționalității infrastructurilor informaționale ale statului”, a declarat oficialul.

 

Patru localităţi din raionul Leova vor îmbunătăţi alimentarea cu apă cu susţinerea UE

Localităţile Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova îşi vor îmbunătăţi serviciile de alimentare cu apă în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) şi ai celor patru primării au semnat contractele de antrepriză, supraveghere tehnică și drept de autor pentru executarea lucrărilor în acest proiect. Valoarea contractului de antrepriză constituie aproximativ 91 milioane de lei.

 

Polițiștii de patrulare au primit în dotare aparate de radar noi

Inspectoratul General al Poliției /IGP/ a primit astăzi în dotare cinci aparate noi de radar laser tip pistol. Aparatele nu pot fi detectate de antiradare și pot fixa de la distanţă marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi trăsăturile faciale ale conducătorilor. Potrivit șefului IGP, Sergiu Paiu, aparatele achiziționate “nu iartă nimic de la 1200 de metri”. Noile dispozitive sînt puse în practică chiar de astăzi.