REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (10 decembrie 2021)
CC a evitat să comenteze subiectul majorării salariilor judecătorilor acestei instituții
După ce o bună parte din clasa politică și societatea civilă s-a arătat revoltată de majorarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale, astăzi, reprezentanții Înaltei Curți au venit cu o primă reacție în acest sens. „Cu privire la discuțiile existente în societate despre subiectul unei pretinse majorări a salariilor judecătorilor Curții Constituționale și avînd în vedere solicitările unor jurnaliști de a comenta situația, vă informăm că obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor îi împiedică să facă comentarii”, se arată în notă informativă prezentată de aceștia.
ANRE a făcut precizări privind preţurile pentru furnizarea gazelor
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut astăzi unele precizări cu referire la aprobarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către SA „Moldovagaz” în contextul obligației de serviciu public. ANRE a explicat că se află în proces de examinare a tuturor informațiilor relevante la subiectul dat, în strictă conformitate cu Metodologia de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. În scopul evaluării corecte a datelor, ANRE a solicitat SA „Moldovagaz” să prezinte informații și calcule suplimentare privind liniile de cheltuieli și evoluția prețului de achiziție a gazelor naturale pentru anul 2022, pentru verificare. „După respectarea tuturor procedurilor transparenței în procesul decizional și finalizarea consultărilor publice, vom anunța în termeni legali data ședinței publice pentru examinarea și adoptarea deciziilor corespunzătoare”, indică ANRE.
Procurorii anticorupție au descins la Procuratura Generală
Procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au efectuat în această dimineață percheziții în biroul unui procuror din Procuratura Generală. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.
Monitorul Oficial a publicat decizia privind realizarea unui proiect de eficienţă energetică
Monitorul Oficial de vineri, 10 decembrie, a publicat decizia Guvernului de semnare a Contractului de finanțare dintre R. Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. Contractul de finanțare prevede acordarea unui împrumut țării noastre de către BEI, în valoare de 30 de milioane de euro, în vederea realizării proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, orientat spre reabilitarea energetică a instituțiilor publice de importanță națională și locală, precum spitale, grădinițe, școli ș.a.
La bugetul public au fost acumulate venituri de 67,9 miliarde de lei
În perioada ianuarie - noiembrie curent, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 67,9 miliarde de lei, fiind în creștere cu 12,4 mlrd lei față de perioada similară a anului trecut. Potrivit Ministerului Finanţelor, cheltuielile au constituit 70,9 mlrd lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sînt mai mari cu 7,2 mlrd lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,0 mlrd lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au fost de 12,1 mlrd lei. În perioada de referință, veniturile bugetului de stat au constituit 43,0 mlrd lei, înregistrînd o creștere de 8,8 mlrd lei față de perioada similară a anului trecut.
USM a cucerit 15 medalii şi Premiul Mare al AGEPI la Expoziţia INFOINVENT
Cinci medalii de aur, patru de argint, șase de bronz și Premiul Mare al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) la categoria „Cea mai bună invenție” au fost obținute de Universitatea de Stat din Moldova (USM) la Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT 2021”, desfăşurată în format online. Peste patru sute de lucrări au fost înscrise la ediția din acest an a Expoziţiei „INFOINVENT” de către cercetători și inventatori din Australia, China, Coreea, Croația, R. Moldova, România, Vietnam și din alte țări.
Leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american circa 0,2 bani, iar monedei unice europene - aproape 7 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 10 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6540 lei pentru un dolar (+0,19 bani) și 19,9780 lei pentru un euro (+6,99 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6521 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,9081 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 10 decembrie, constituie: 0,6520 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0366 lei pentru 1 leu românesc și 0,2396 lei pentru 1 rublă rusească.
Moldova şi Ucraina au stabilit 60 de mii de autorizații pentru transportul de mărfuri
Moldova şi Ucraina au stabilit, pentru anul 2022, cota de 60 de mii de autorizații pentru efectuarea transportului rutier de mărfuri, cu posibilitatea negocierii cotelor suplimentare pe parcursul anului, în baza indicilor schimburilor comerciale între state. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul Comisiei mixte moldo-ucrainene în domeniul transportului rutier international. Referitor la transportul rutier de persoane, părțile au decis organizarea unei ședințe la nivel de experți în primul trimestru al anului 2022, pentru inventarierea rețelei de rute regulate între Moldova și Ucraina. Pentru transportul ocazional de persoane, contingentul preliminar pentru anul 2022 va constitui 2200 de autorizații.
COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 549 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 6 879 de teste, fiind confirmate 549 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, patru sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 368 497 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, șase sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 303 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 182 în stare extrem de gravă și 44 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 533 de pacienți au fost vindecați. În total, 353 011 bolnavi au fost tratați de COVID-19.
În 2022 vor fi organizate și desfășurate 21 de olimpiade școlare și concursuri republicane
Consiliul Central de Coordonare a aprobat Programul activităților de susținere a elevilor capabili de performanțe înalte din învățămîntul general pentru anul 2022. Astfel, în anul de studii 2021-2022 vor fi organizate și desfășurate 21 de olimpiade și concursuri republicane. Totodată, în scopul selectării loturilor olimpice care vor reprezenta Republica Moldova la concursurile și olimpiadele regionale și internaționale, urmează a fi organizate 11 baraje de selecție la șapte discipline de concurs.
Navele înregistrate în R. Moldova vor fi verificate de companii recunoscute de CoE
Controlul asupra navelor înregistrate în R. Moldova va fi realizat doar de către societățile care dețin recunoașterea Comisiei Europene. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în lectură finală de către Legislativ. Potrivit autorilor, modificările operate la Codul navigației maritime vor descuraja schemele frauduloase și nu vor permite ca navele moldovenești să pună vieți în pericol.