REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (1 mai 2020)

Republica Moldova marchează Ziua Internaţională a Muncii

Republica Moldova marchează vineri, 1 mai, Ziua Internaţională a Muncii, împreună cu mai multe state din lume. Printre ţările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără şi Belgia, Canada, Germania, Grecia, India, Italia, Spania, Turcia ș.a. Există însă și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite ale Americii, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest-europene, ziua de 1 mai este zi liberă. Cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, Premierul Ion Chicu a transmis un mesaj în care este menționat că „fără devotamentul și implicarea celor ce muncesc nu ar exista Republica Moldova”.

 

Luna mai a început cu ploi şi descărcări electrice

Următoarele trei zile de odihnă, care pun începutul lunii lui Florar, vor fi caracterizate de ploi cu descărcări electrice, pe întreg teritoriul ţării, potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). Conform meteorologilor, vineri, sîmbătă şi duminică, 1-3 mai, în toate regiunile ţării se aşteaptă valori termice ce vor oscila între 18-25 de grade Celsius, ziua, şi 7-12 grade, noaptea. De asemenea, începutul ultimei luni de primăvară este prognozat cu ploi abundente, însoţite de descărcări electrice.

 

La sfîrșit de săptămînă, transportul de pasageri în Chişinău şi Bălţi va fi sistat

În zilele de vineri, sîmbătă şi duminică, 1-3 mai, circulația transportului public din municipiile Chișinău și Bălți va fi sistată. O decizie în acest a fost luată de Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale. De la instituirea stării de urgenţă, transportul de pasageri în cele două municipii este oprit în zilele de weekend, însă în această săptămînă va fi sistat şi vineri, 1 mai, cînd Republica Moldova împreună cu mai multe state din lume sărbătoreşte oficial Ziua Internaţională a Muncii.

 

Numărul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 119

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Moldova a atins cifra de 119, după ce joi 30 aprilie au decedat alți trei pacienți. Totodată, 1182 de persoane au fost tratate. Pînă în prezent au fost confirmate 3897 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, după ce joi au fost depistate alte 126 de cazuri noi – toate cu transmitere locală. Totodată, au fost înregistrate două focare de COVID-19. Unul din ele este înregistrat la IMSP Institutul de Medicină Urgentă (Secția de Chirurgie) și un alt focar este la SR Sîngerei (Secțiile Terapie, Maternitate și Chirurgie). Toate secțiile sînt cu profil non-COVID.

 

Șeful statului susține că Moldova are suficiente rezerve de cereale

Președintele Igor Dodon dă asigurări că Moldova are rezerve suficiente de cereale, iar autoritățile urmează să ia o decizie oficială cu privire la interzicerea exportului acestora. „Rezerve de cereale în Moldova sînt. Nu vom muri de foame. Exporturile au fost sistate, grîul rămîne în țară. Aceste rezerve ne ajung pînă la roada nouă”, a spus președintele la o emisiune televizată. Președintele a declarat că prețul la pîine nu se va schimba.

 

AIPA a lansat un nou apel de subvenţii pentru proiectele start-up în agricultură

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a anunţat că, în perioada 4 mai - 6 iulie, se va desfășura cel de-al şaselea Apel de depunere a cererilor de solicitare a subvențiilor în avans pentru proiecte start-up în domeniul agroindustrial. Subvențiile în avans vor fi acordate doar în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli, care vor desfășura pentru prima dată o activitate economică în sectorul agroalimentar. Totodată, cererile de solicitare a subvențiilor în avans vor putea fi depuse de tineri și femei care intenționează să lanseze afaceri în domeniul agriculturii.

 

Inspectoratul General al Poliției are o subdiviziune nouă

Inaspectoratul General al Poliției are o subdiviziune nouă. Aceasta este Inspectoratul naţional de securitate publică (INSP) care a fost creat ca urmare a fuzionării Inspectoratului naţional de patrulare şi Direcţiei generale securitate publică. Inspectoratul naţional de securitate publică reprezintă subdiviziune specializată, cu statut de persoană juridică de drept public, avnd competenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Inspectoratul nou este condus de șeful - adjunct al Inspectoratului General al Poliției, șef al Inspectoratului naţional de securitate publică, Sergiu Paiu.

 

Doi minori din capitală au furat un automobil

Doi minori în vîrstă de 17 ani, domiciliați în capitală, au fost reținuți pe urme fierbinți după ce au răpit un automobil. Poliția a fost alertată chiar de proprietarul mașinii. Oamenii legii au găsit automobilul în curtea unui bloc de locuit din capitală. În mașină se aflau și indivizii ce au răpit unitatea de transport. Minorii au mai comis un furt de bicicletă din scara unui bloc de locuit amplasat în sectorul Botanica. Indivizii și-au recunoscut vinovăția spunînd că răpeau automobilele pentru a se plimba prin capitală, iar bunurile pe care le furau le vindeau pentru a obține un profit. Anterior minorii au fost cercetați penal pentru infracțiuni similare. Acum ei riscă închisoare pe un termen de la 3 la 5 ani.

 

România a aprobat ajutorul umanitar pentru R. Moldova de 16,5 mln de lei

Guvernul României a aprobat în şedinţa de joi acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei românești, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspîndirii infecţiei cu coronavirus. Proiectul de hotărîre a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de joi a Guvernului României. Totodată, România va acorda 500 mii de măști și 50 mii de combinezoane R. Moldova pentru lupta cu COVID-19.

 

Ruxanda Glavan a părăsit PDM

Deputatul Ruxandra Glavan a anunțat că părăsește fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat și că aderă la grupul parlamentar „Pro Moldova”. „De ceva timp traiesc un sentiment profund de străinătate față de tot ce înseamnă PD. Vreau să am libertatea să lupt pentru ideile mele. Mă retrag din partid și părăsesc fracțiunea parlamentară”, a scris Glavan. La mijlocul lunii februarie, alți șase deputați din PDM au anunțat că părăsesc fracțiunea și au creat ulterior grupul parlamentar „Pro Moldova”.

 

Un bărbat din Kazahstan, anunțat în căutare interstatală, a fost reținut la Chișinău

Un bărbat în vîrstă de 27 de ani, originar din Republica Kazahstan, anunțat în căutare interstatală pentru organizarea și conducerea unei piramide financiare, a fost reținut în Republica Moldova. Bărbatul a fost predat reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Kazahstan. Potrivit poliției, din luna octombrie 2017 pînă în luna ianuarie 2020, persoana suspectă ar fi fondat o rețea de case de amanet în diferite orașe ale Republicii Kazahstan, astfel obținînd de la circa 40 de mii de persoane surse financiare care au depășit suma de 30.000.000 de dolari.