REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (1 iulie 2022)

Preţul la energia electrică va rămîne neschimbat

Preţul la energia electrică va rămîne neschimbat în lunile iulie și august curent. Viceprim-ministrul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat ultimele decizii privind situația livrărilor de energie electrică. Astfel, pentru 70% din consumul pe ţară a fost încheiat un contract cu MGRES pentru 2 luni: iulie şi august, la preţul de 59.9 $/MWh. Totodată, pentru 30% din consum a fost încheiat un contract cu AtomEnergo (companie de stat ucraineană), pentru luna iulie, la prețul de 77 USD/MWh. Costul mediu ponderat pentru luna iulie este de 65.03 USD/MWh. Comisia Situații Excepționale a dispus ca Energocom să cumpere pentru lunile iunie, iulie și august energie electrică în baza negocierilor directe. Astfel, furnizorii încheie cu Energocom contracte bilaterale pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesară.

 

USM a devenit membră a rețelei universitare UNICA

Universitatea de Stat din Moldova (USM) a devenit membră a rețelei universitare UNICA. Asambleea Generală a UNICA a aprobat unanim candidatura USM pentru a deveni membru cu drepturi depline al organizației. În urma deciziei, instituția de învățămînt devine partener egal al marilor centre universitare ale capitalelor europene și obține dreptul de voce la masa de discuții, la care participă deopotrivă Imperial Coledge din Londra, Universitatea din București, Universitatea din Viena, Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea din Amsterdam etc. UNICA este o rețea instituțională de universități din capitalele Europei. Aceasta a fost fondată în anul 1990, iar în prezent este formată din 51 de universități din 37 de capitale ale Europei.

 

Salariile angajaților de la CFM vor fi majorate

Salariile angajaților Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) vor fi majorate, începînd cu luna iulie curent, cu circa 70%. Decizia a fost aprobată de conducerea întreprinderii, în comun cu Agenția Proprietății Publice, și vizează toți angajații CFM. Totodată, întreprinderea a anunțat că, la data de 31 mai curent, au fost achitate integral restanțele salariale față de lucrătorii CFM, acumulate pe parcursul anilor precedenți.

 

O călătorie cu transportul public din municipiul Chișinău costă 6 lei

De astăzi, o călătorie cu transportul public din municipiul Chișinău va costa 6 lei. Noile tarife aprobate printr-o dispoziție a edilului capitalei, Ion Ceban, au intrat în vigoare. Potrivit deciziei, prețul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul în Chișinău și în suburbii va constitui 6 lei. Tariful pentru o călătorie cu maxi-taxi în capitală va fi la fel de 6 lei. Prețul va fi valabil în raza orașului Chișinău, iar pentru deplasarea în afara acestuia se va achita 0.4 lei pentru fiecare km parcurs, dar nu mai mult de 12 lei pe întreg teritoriul municipiului Chișinău.

 

Analogii de insulină și mai multe dispozitive medicale vor fi compensate

Toți analogii de insulină și mai multe dispozitive medicale vor fi compensate de stat începînd cu ziua de astăzi. Potrivit Ministerului Sănătății, decizia vizează persoanele care urmează tratament în condiţii de ambulatoriu. Acestea vor putea beneficia de analogi de insulină, dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei, pungi colectoare pentru stome intestinale și urinare, compensate în premieră din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medical. Conform calculelor, modificările aprobate necesită mijloace financiare în valoare de 104,6 milioane de lei.

 

Prețul la carburanți va scădea

Prețul pentru un litru de benzină și pentru unul de motorină va scădea în următoarele trei zile. Aceasta va fi a patra reducere consecutivă a costului la combustibili în această săptămînă. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică sîmbătă, duminică și luni, conducătorii auto vor achita pentru un litru de benzină cu cifra octanică A-95 – 32.83 lei, cu 9 bani mai puțin decît astăzi. Motorina standard va putea fi comercializată la stațiile PECO din țară la un preț maxim de 31,58 lei per litru, cu 35 de bani mai mic decît prețul pe care l-a avut în ultimele 24 de ore. În aceste condiții, prețul maximal de comercializare al benzinei și motorinei de tip standard rămîne ridicat față de începutul toamnei trecute cu 12,64 lei per litru, în cazul benzinei A-95, și cu 13,76 lei per litru, în cazul motorinei standard.

 

Activitatea postului de trecere Sculeni a fost sistată

Activitatea Postului de Trecere a Frontierei (PTF) Sculeni a fost sistată temporar din cauza unei deficiențe tehnice a sistemului informațional din România. Potrivit Serviciului de presă al Poliției de Frontieră, sistemul informațional din România nu este funcțional, de aceea nu poate fi autorizată trecerea frontierei. Astfel, accesul mijloacelor de transport pe teritoriul postului este interzis pînă la remedierea situaţiei. Poliția de Frontieră îndeamnă călătorii să opteze pentru punctele de trecere aflate în apropiere: PTF Leușeni sau PTF Costești.

 

Euro și dolarul continue să se ieftinească

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi și zilele de odihnă un curs valutar oficial de 19 de lei și 87 de bani pentru un euro, cu 24 de bani mai puțin decît ieri. Totodată, dolarul s-a ieftinit cu doi bani și va costa 19 lei și 10 bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar de 4 lei și 01 bani, cu cinci bani mai puțin decît ieri. Hrivna ucraineană va avea cotația neschimbată de 64 de bani. Totodată, valoarea rublei rusești a scăzut cu un ban și are cotația de 35 de bani.