REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 noiembrie 2020)

Premierul a inspectat finisarea drumului Costești-Molești

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la evenimentul de finisare prealabilă a drumului care leagă satele Costești-Molești, unde a discutat cu locuitorii satului Molești. Premierul a menționat că reparația drumului va contribui la confortul necesar al oamenilor, precum și la atragerea agenților economici. Reabilitarea tronsonului, cu o lungime de 4,7 kilometri, a început în luna iunie a acestui an. Suma proiectului constituie cca 22,3 milioane de lei, iar pentru anul acesta au fost alocate 18 milioane de lei.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 671 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1985 de teste, fiind confirmate 671 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 82 346 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 40 sînt lucrători medicali: medici - 10, asistenți medicali - 21, personal auxiliar - 9. Starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 852 se află în stare gravă (dintre care 46 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1587 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

În orașul turcesc Alanya a fost inaugurat Consulatul onorific al R. Moldova

Ministrul de externe Oleg Țulea a participat alături de omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu, la ceremonia de inaugurare oficială a Consulatului onorific al R. Moldova în orașul Alanya. La eveniment au participat, de asemenea și primarul orașului Alanya, Adem Murat Yücel, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Mehmet Şahin, ambasadorul R. Moldova în Republica Turcia, Dmitri Croitor, reprezentanți ai cercurilor de afaceri și academice, membri ai comunității moldovene din Turcia.

 

Decizia de politică monetară: rata de bază se diminuează

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat unanim diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0,1 puncte procentuale, pînă la 2,65 la sută anual. La fel, au fost micșorate ratele de dobîndă la creditele și depozitele overnight pînă la 5,15 la sută și, respectiv, la 0,15 la sută anual.

 

Un tînăr este cercetat de CNA pentru trafic de influență

Un tînăr din Chișinău a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi promis să ajute un bărbat să obțină permis de conducere de categoria A,C,D,E și H, contra sumei de o mie de euro. Pe cazul dat a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o amendă în mărime de la 3000 la 4000 unități convenționale sau închisoare de la 2 la 6 ani.

 

Autoritățile au actualizat lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul R. Moldova. Documentul intră în vigoare la 9 noiembrie şi conține 66 de state, printre care România, Rusia și Ucraina. În noua listă au fost incluse majoritatea țărilor unde muncesc conaționali de-ai noștri, printre care Franța, Germania, Italia, Israel, Portugalia, Canada, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Polonia, Cehia ş.a. Lista se actualizează o dată la 14 zile în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămînii viitoare.

 

Patru locuințe pentru persoane cu dizabilități intelectuale s-au deschis la Soroca cu susținerea UE

Peste 20 de persoane din cadrul Centrului de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din satul Bădiceni, raionul Soroca, au devenit beneficiari ai proiectului „Acțiuni comune pentru o societate incluzivă”. Proiectul, implementat de Asociația Obștească „Casa Speranțelor” din Soroca cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova, contribuie la implementarea reformei de dezinstituționalizare prin suportul oferit sub forma a patru locuințe protejate în imobilele procurate din resursele bugetului de stat.

 

În sudul țării a fost finalizată restabilirea iluminatului stradal pe drumul național M3

În satele Concaz și Svetlîi din raionul Comrat, precum și în satele Aluatu și Balabanu din raionul Taraclia, situate pe drumul național M3 Chișinău-Giurgiulești, au fost finalizate lucrările de restabilire a iluminatului stradal. Urmează finalizarea acelorași lucrări în satul Chirsova din municipiul Comrat, UTA Găgăuzia. Contractul de reabilitare a drumului național are o valoare a investiției de peste 29 milioane de euro și a fost încheiat la începutul lunii august 2018 cu un antreprenor din Ucraina. Lucrările au demarat la începutul lui februarie 2019 și se vor finaliza integral în ianuarie 2022, conform sursei citate.

 

Alegătorii pot solicita certificat pentru drept de vot pînă la 14 noiembrie

Comisia Electorală Centrală comunică alegătorilor că și pentru cel de-al doilea tur de scrutin prezidențial, care va avea loc pe 15 noiembrie 2020, pot solicita certificat pentru drept de vot. Potrivit legislației electorale, persoanele care în ziua alegerilor nu se vor afla în localitatea în care au domiciliu sau reședință valabilă, pot solicita de la biroul electoral al secției de votare ce corespunde domiciliului sau reședinței valabile, un certificat pentru drept de vot. Acesta le va permite să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară.

 

Două localități din raionul Dondușeni vor fi asigurate cu apă potabilă

În satul Climăuți, raionul Dondușeni, precum şi în centrul raional au fost finalizate lucrările de modernizare a serviciilor de alimentare cu apă, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Lucrările au fost executate în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în orașul Dondușeni și satele Dondușeni, Corbu, Țaul, Climăuți, Tîrnova (etapa I)", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

 

Strada Albișoara din Chișinău va fi deschisă circulației rutiere la sfîrșitul lunii noiembrie

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat luni, 9 noiembrie, la ședința on-line a serviciilor municipale, că strada Albișoara va fi deschisă circulației rutiere pînă la sfîrșitul lunii noiembrie. Primarul a cerut Direcției transport a Primăriei Chișinău să aplice marcajul rutier pe strada Albișoara, pentru a putea deschide circulației rutiere primul tronson. Potrivit edilului, acest lucru va contribui la decongestionarea traficului rutier în municipiul Chișinău.