REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (9 iunie 2022)

Parlamentul se va întruni joi în ședință plenară

Parlamentul se va întruni joi, 9 iunie, în ședință plenară. Biroul permanent a completat ordinea de zi a acesteia cu propunerile parvenite de la Comisiile permanente. Deputații vor ratifica Memorandumul de înțelegere cu Programul Alimentar Mondial și Acordul de finanțare cu Asociația Internațională de Dezvoltare în vederea realizării Proiectului ”Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”. Agenda mai cuprinde ratificarea Acordului de grant cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea asistenței tehnice ”Activități preparatorii aferente unui proiect privind locuințele sociale” și a Acordului de grant cu Banca internațională pentru reconstrucție și dezvoltare în cadrul proiectului ”Agricultura competitivă în Moldova”.

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu comisarul european pentru agricultură

În contextul vizitei de lucru la Bruxelles, vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat o întrevedere cu Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru agricultură. Întrevederea a prilejuit discuții cu referire la eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău în vederea asigurării noilor piețe de desfacere pentru agricultorii din Moldova afectați de războiul din Ucraina. În context, vicepremierul Popescu s-a referit la inițiativa țării noastre privind abolirea cotelor de export pentru produsele moldovenești, fapt care va susține producătorii și va spori exporturile noastre în Uniunea Europeană.

 

Teatrul ”Mihai Eminescu” va prezenta un spectacol de Dumitru Matcovschi

Un spectacol intitulat ”Cîntec de leagăn pentru bunici” de Dumitru Matcovschi, în regia lui Alexandru Cozub va avea loc vineri, 10 iunie, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”. Potrivit organizatorilor, "Cîntec de leagăn pentru bunici" este o dramă a oamenilor de la sat, care își duc cu greu povara vieţii. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor 80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”.

 

Calea Ferată din Moldova va trece printr-o reformă complexă

În următorii doi ani, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” va trece printr-o reformă complexă, a anunţat Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR). Potrivit instituţiei, „printre principalele activități care urmează să fie implementate în această perioadă sînt: reorganizarea CFM din Întreprindere de Stat în Societate pe Acțiuni; divizarea CFM în două societăți pe acțiuni independente, o unitate responsabilă pentru infrastructura feroviară și cealaltă responsabilă pentru transportul de pasageri și mărfuri”.

 

Leul a slăbit în raport cu dolarul și cu euro

Leul moldovenesc a cedat dolarului american circa 2,5 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 11 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 9 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,0429 lei pentru un dolar (+2,43 bani) și 20,4150 lei pentru un euro (+11,16 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,0186 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3034 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 9 iunie, constituie: 0,6449 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1285 lei pentru 1 leu românesc și 0,3143 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Unele servicii consulare vor deveni mai accesibile

Costul serviciilor consulare acordate cetățenilor Republicii Moldova din afara țării va fi micșorat. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la taxele consulare. Astfel, vor fi eliminate taxele aferente prestării serviciilor consulare. Totodată, vor fi reduse cu 50% taxele stabilite la perfectarea şi eliberarea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova, la acţiunile consulare în domeniul cetăţeniei, la înregistrarea actelor de stare civilă, la îndeplinirea actelor notariale, la supralegalizarea consulară și la alte acţiuni consulare.

 

Va fi ratificat Memorandumul cu Programul Alimentar Mondial

Parlamentul ar urma să ratifice în scurt timp Memorandumul cu Programul Alimentar Mondial pentru a facilita acordarea asistenței umanitare refugiaților din Ucraina și familiilor gazdă din Republica Moldova. Membrii Comisei parlamentare politică externă și integrare europeană, cei ai Comisiei economie, buget și finanțe și cei din Comisia protecție socială, sănătate și familie au avizat proiectul de ratificare a Memorandumului de înțelegere cu Programul Alimentar Mondial. Documentul stabilește principalele angajamente ale activității PAM: importul și livrarea de produse alimentare, furnizarea directă de mijloace bănești atît refugiaților din Ucraina, cît și familiilor gazdă din Republica Moldova.

 

A fost lansat primul utilaj modern de prelucrare a cioburilor de sticlă

„Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă” este genericul unui proiect, lansat la Chişinău, care este finanțat de Fondul Național de Mediu, co-finanțat și implementat de AO ”Reciclare”. ”Aproximativ 16% din deșeurile produse de locuitorii capitaliei sînt reciclabile: sticlă, hîrtie, carton, metal, plastic, anvelope, textile. Acestea pot fi procesate pentru a intra în componența unor noi produse sau chiar transformate în produse noi cu valoare economică pe piață. Succesul în reciclarea sticlei necesită o inovație continuă și pentru a sprijini nevoile în continuă schimbare ale consumatorilor noștri”, a declarat ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu.

 

Vom primi peste trei milioane de dolari pentru creșterea productivității agricole

Republica Moldova va beneficia de un grant în valoare de 3,105 milioane de dolari în cadrul Proiectului ”Agricultura Competitivă în Moldova”. Comisiile parlamentare au decis, în ședințele de astăzi, să propună plenului Parlamentului ratificarea Acordului de Grant cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Potrivit documentului, banii vor fi utilizați pentru atenuarea degradării terenurilor și creșterea productivității agricole. Acordul de grant urmează să fie implementat pînă la sfîrșitul anului 2024.

 

A fost prelungit Codul Galben de alertă teroristă din regiunea transnistreană

Așa numita conducere de la Tiraspol anunță că prelungește codul galben de alertă teroristă. Potrivit presei locale, acesta va fi prelungit pînă la data de 23 iunie, inclusiv. Ultima dată, codul galben a fost instituit la data de 25 mai. Codul roşu de alertă teroristă a fost instituit în Transnistria la data de 25 aprilie după mai multe explozii care au avut loc în perioada sărbătorilor pascale. Tiraspolul susținea că responsabili de provocări sînt cetățeni ucraineni, Kievul acuza serviciile speciale ruse, iar Chișinăul afirma că ar fi vorba despre conflicte la nivel de grupuri de conducere din stînga Nistrului.

 

Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ministrul Apărării Naționale din România

Cu ocazia vizitei de lucru desfășurate la București, viceprim-ministrul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu ministrul Apărării Naționale din România, Vasile Dîncu. Pe agenda discuțiilor au figurat subiecte de securitate regională, fiind evocate eforturile depuse de ambele țări în vederea restabilirii păcii în zona Mării Negre. Vicepremierul moldovean și-a informat interlocutorul despre situația din raioanele de est ale Republicii Moldova și din Zona de Securitate, precum și despre mersul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31