REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 iulie 2020)

Guvernul a inițiat negocierile pentru un nou program cu FMI

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întîlnire cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui nou program cu FMI. „Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de COVID-19”, a declarat premierul Chicu. Timp de două săptămîni, misiunea FMI va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea unui program ambițios care se va desfășura în următorii trei ani (2020-2023). Sprijinul financiar se ridică la 550 milioane de dolari.

 

Explozie în capitală. Un bărbat a decedat, iar alte două persoane s-au ales cu traume

O explozie s-a produs marți, 7 iulie, în curtea unui bloc de locuit din sectorul Botanica al capitalei. În urma deflagrației două persoane s-au ales cu traume, iar un bărbat a decedat. Potrivit poliției, la fața locului au fost trimise serviciile specializate, Bombteh și ambulanța, iar zona a fost încercuită. La fața locului s-au deplasat forțele de ordine pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs explozia.

 

Numărul deceselor provocate de COVID-19 a depășit cifra de 600

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Republica Moldova a depășit cifra de 600. Astfel, pînă în prezent, lupta cu virusul au pierdut-o 603 persoane, după ce marți, 7 iulie, alți cinci pacienți s-au stins din viaţă. În total, în țara noastră au fost înregistrate 18141 de cazuri de coronavirus, după ce marți au fost procesate 1647 de teste și confirmate 235 de cazuri noi. Pînă la ziua de azi, 11241 de persoane au fost vindecate de COVID-19.

 

Șoferul care a provocat un grav accident în centrul capitalei va ajunge pe banca acuzaților

Conducătorul auto, care acum două luni a provocat un grav accident rutier în centrul capitalei, soldat cu decesul a două persoane și rănirea altor patru persoane, va ajunge pe banca acuzaților. Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că a finalizat și a expediat în judecată cauza penală pe numele acestuia. Accidentul a avut loc în noaptea de 16 spre 17 mai 2020. Bărbatul, la volanul unui Audi, a intrat pe roșu în intersecție, tamponînd un taxi, după care a fost proiectat într-o altă mașină care staționa regulamentar la culoarea roșie a semaforului. În urma accidentului, șoferul și pasagerul din taxi au decedat, iar alte trei persoane au suferit traumatisme. Dacă va fi găsit vinovat, șoferul riscă de la 6 la 10 ani de închisoare.

 

Doi angajați ai Gărzii forestiere din Soroca au fost reținuți de CNA

Un inspector și un pădurar, angajați ai Întreprinderii pentru silvicultură din Soroca, au fost reținuți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție după ce ar fi pretins mită de la un bărbat sub pretextul ca îl pot ajuta să scape de pedeapsă pentru șofat în stare de ebrietate. Potrivit datelor CNA, cei doi ar fi susținut că au influență asupra unor polițiști, dar și asupra unor responsabili din sistemul judecătoresc și că i-ar putea determina pe aceștia să-l scutească de răspundere pentru șofat în stare de ebrietate. Pentru serviciile lor, cei doi ar fi cerut 1400 de euro.

 

Urmașii personalului medical decedat de COVID-19 vor primi îndemnizații de la stat

Urmașii personalului medical decedat de COVID-19 vor primi îndemnizații de la stat. Comisia de control al finanțelor publice a avizat pozitiv un proiect de lege în acest sens. Potrivit documentului elaborat de Executiv, de dreptul la indemnizație vor beneficia soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului, copiii pînă la vîrsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățămînt de zi (secundar, mediu de specialitate și superior) – pînă la terminarea acestora, fără a depăși vîrsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmași din categoria celor menționați mai sus, indemnizația se acordă unuia dintre părinți.

 

Postul vamal ”Costești-Stînca” își reia activitatea

Punctul de trecere a frontierei moldo-române ”Costești-Stînca” și-a reluat activitatea miercuri, 8 iulie. Potrivit Serviciului Vamal, traficul a fost restabilit atît pentru transportatorii de mărfuri, cît și pentru călători. Totuși, vor fi menținute anumite restricții de circulație impuse pe perioada pandemiei. Ca urmare, numărul punctelor de trecere a frontierei deschise traficului se ridică la 24.