REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 decembrie 2021)

Peste 400 de localuri din țară au fost verificate de specialiștii ANSP

Specialiștii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale au efectuat, în perioada 20 noiembrie – 3 decembrie, 445 de controale la persoane fizice și juridice pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice, pentru verificarea implementării corespunzătoare a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19. Potrivit ANSP, au fost supuse verificărilor frizerii, farmacii, instituții medicale, de comerț, de producere, instituții de educație și învățămînt și obiective care desfășoară alte activități. Ca rezultat, au fost stabilite neconformități la 106 dintre acestea, fiind emise 62 de prescripții sanitare și întocmite 64 de Procese-verbale cu privire la contravenție.

 

Sheriff Tiraspol a încheiat la egalitate meciul cu Shakhtar Donețk

Campioana Moldovei a terminat la egalitate cu Shakhtar Donețk, în ultimul meci al fazei grupelor UEFA Champions League. Brazilianul Fernando a deschis scorul în finalul primei reprize, iar macedonianul Boban Nikolov a egalat cu un șut bine plasat de la 16 metri, la ultima fază a jocului. În celălalt meci al grupei D, Real Madrid - Inter Milano 2-0. "Galacticii", cu 15 puncte, au devenit cîștigătorii grupei D. Pe celelalte locuri s-au clasat Inter (10), Sheriff (7) și Shakhtar (2). Astfel, Real Madrid și Inter Milano s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, iar Sheriff Tiraspol va juca în runda eliminatorie a Ligii Europei. Tragerea la sorţi va avea loc pe 13 decembrie la Nyon, iar meciurile echipei din Tiraspol se vor juca pe 17 și 24 februarie 2022.

 

Un nou lot de ajutor umanitar compus din articole de uz medical a fost livrat în regiunea transnistreană

Autoritățile de profil de la Chișinău în comun cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au dispus repartiția pentru utilizare în localitățile din stînga Nistrului și municipiul Bender a unui nou lot de asistență umanitară, recepționată la nivel național, și care are menirea de a proteja cadrele medicale și de a le facilita activitatea acestora în combaterea și tratarea pacienților infectați de COVID-19. Astfel, au fost distribuite următoarele articole: 130 de mii de măști de protecție, 10 mii de perechi de ochelari de protecție, cinci mii de halate (șorțuri) de protecție, cinci mii de costume de protecție, 6 900 de perechi de mănuși de examinare și 30 de pulsoximetre cu consumabile.

 

Peste 11 mii de șoferi au fost sancționați în 2021 pentru că nu au acordat prioritate pietonilor

De la începutul anului curent, peste 11 000 de șoferi au fost sancționați de către inspectorii de patrulare pentru că nu au acordat prioritate pietonilor. În acest context, Inspectoratul Național de Securitate Publică vine cu mai multe recomandări pentru șoferi, dar și pentru pietoni. Astfel, oamenii legii îndeamnă șoferii să încetinească viteza înaintea zonelor pietonale; să nu vorbească la telefon în trafic; să se deplaseze încet dacă vizibilitatea este redusă.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 588 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 6 998 de teste, fiind confirmate 588 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, opt sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 367 339 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 12 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1399 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 182 în stare extrem de gravă și 42 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 578 de pacienți au fost vindecați. În total, 351 581 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Un oficial al Comisiei Europene a fost decorat cu „Ordinul de Onoare”

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, i-a conferit „Ordinul de Onoare” Katarinei Mathernová, Director general adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere în cadrul Comisiei Europene. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, distincția i-a fost acordată în semn de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la realizarea agendei de reforme asumată de autoritățile Republicii Moldova în contextul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

 

Moldovenii vor putea intra în România doar cu un test PCR negativ

Începînd cu 10 decembrie 2021, pe teritoriul României intră în vigoare o serie de restricții noi valabile pînă în 8 ianuarie 2022. Printre acestea se numără: măsura carantinei la domiciliu cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele care sosesc din statele terțe (inclusiv R. Moldova) și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19. Potrivit autorităților de la București, testele PCR trebuie efectuate cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

 

O delegație a CEC efectuează o vizită de studiu în România

O delegație a autorității electorale centrale, condusă de vicepreședintele CEC, Pavel Postica, efectuează o vizită de studiu la Autoritatea Electorală Permanentă a României. Potrivit reprezentanților CEC, vizita constituie o oportunitate pentru schimbul de experiență cu reprezentanții instituției omoloage din România în vederea îmbunătățirii practicilor în domeniul electoral. Temele principale de discuție vizează implementarea tehnologiilor informaționale în procesul electoral și asigurarea logistică în ziua votării, controlul finanțării partidelor politice și campaniilor electorale, implementarea metodelor alternative de vot dar și asigurarea drepturilor electorale pentru categoriile speciale de alegători.

 

R. Moldova este traversată de un ciclon Balcanic

În continuare vom avea parte de vreme posomorîtă. Potrivit meteorologilor, din cauza ciclonului Balcanic, temporar vor cădea precipitații puternice, predominant sub formă de ploaie, iar în nordul țării lapoviță. Din cauza valorilor termice scăzute pe alocuri se va forma polei slab. Vîntul va sufla din nord-vest slab la moderat. Noaptea și ziua nu vom avea parte de oscilații ale temperaturilor. Astfel, maxima cît și minima se va situa între -1ºC şi +4ºC. Astăzi, 8 decembrie, intră în vigoare alerta meteorologică de cod galben de ploi puternice.

 

Șefa Serviciului de protocol al Președinției, eliberată din funcție

Natalia Ipati, șefa Direcției comunicare și protocol a Președinției, a fost nevoită să plece din funcție. Motivul este reorganizarea structurii Aparatului președintelui R. Moldova. Despre plecarea Nataliei Ipati a scris un canal de Telegram ce furnizează informații de actualitate din cadrul instituției. Potrivit sursei, Ipati a activat în perioada președinției lui Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu, Nicolae Timofti și Igor Dodon. Decizia Maiei Sandu ar fi surprins mai mulți angajați de la Președinție.