REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 martie 2019)

În anul 2018, R. Moldova a exportat vin în valoare de 2,8 mlrd lei

În anul 2018, R. Moldova a exportat vinuri în valoare de 2,88 mlrd lei, suma fiind cu 11 la sută mai mare decît în anii precedenți. Cantitatea de vin exportată a crescut cu 7 % și a atins cifra de circa 14 mln decalitri. Cel mai mult vin moldovenesc a fost importat de România, valoarea acestuia fiind de 205 mln lei, fiind urmată de China și Polonia, cu importuri de peste 160 mln lei. Prețul unui litru de vin îmbuteliat a scăzut cu 6 la sută, ajungînd la 31,2 lei.

 

Taxa pentru grădiniță va putea fi achitată online, prin serviciul MPay

Taxa pentru grădiniță va putea fi achitată online, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Acest lucru va fi posibil după ce toate instituțiile preșcolare din țară au fost conectate la serviciul MPay. În total în R. Moldova sînt înregistrate 1426 instituții de educație timpurie, ce includ grădinițe, creșe-grădinițe, școli-grădinițe. MPay este serviciul guvernamental de plăți electronice prin care se pot achita serviciile publice cu orice instrument de plată la alegere, cum ar fi cardul bancar, internet banking sau numerar.

 

Federația Rusă a interzis importul a peste 20 tone de mere din R. Moldova

Federația Rusă a interzis importul unui lot de 20,8 tone de mere moldovenești. Despre aceasta a anunțat Serviciul federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară (Rosselhoznadzor). Potrivit unui comunicat de presă al Rosselhoznadzor, inspectorii instituției au identificat anumite neconformități în actele care însoțeau lotul de mere moldovenești. Acesta urma să ajungă în capitala Federației Ruse, orașul Moscova. Lotul de mere a fost reținut ieri de colaboratorii Oficiului Rosselhoznadzor pentru regiunile Oriol și Kursk la frontiera de stat a Rusiei.

 

Trei cetăţeni străini sînt acuzați de organizarea migraţiei ilegale

Doi cetăţeni ai Camerunului, împreună cu un congolez care deţine şi cetăţenia R. Moldova vor ajunge pe banca acuzaţilor pentru organizarea migraţiei ilegale. Potrivit Procuraturii Generale, în lunile august-noiembrie 2018, cei trei care acţionau în cadrul unui grup criminal, au organizat, contra unei sume de 6000 de euro intrarea, şederea şi tranzitarea ilegală a teritoriului R. Moldova pentru mai multe persoane originare din Camerun şi alte state africane. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă amenzi de pînă la 67500 lei sau închisoare de la 5 la 7 ani.

 

Premierul a solicitat modificarea legii cu privire la deșeuri

Acțiunile ce urmează a fi întreprinse privind managementul deșeurilor solide au fost discutate în cadrul unei ședințe convocate de prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a accentuat că această problemă este una dintre cele mai stringente și oamenii așteaptă soluții pentru depășirea acesteia. Prim-ministrul a subliniat că nu lipsa banilor este cea mai mare constrîngere în rezolvarea acestei probleme, ci faptul că nu avem un Program Național de gestionare a deșeurilor solide. Totodată, urmează să fie elaborată și o Foaie de parcurs privind managementul deșeurilor solide, care va conține toate etapele pentru rezolvarea definitivă a acestei probleme.

 

Guvernul R. Moldova nu va participa la reuniunea Consiliului Economic al CSI

Guvernul de la Chișinău spune că niciun membru al său nu va participa la reuniunea Consiliului Economic al CSI care urmează să aibă loc la Moscova pe 15 martie. Autoritățile guvernamentale moldovene și-au întrerupt călătoriile în Rusia în martie 2017, spunînd că protestează față de ceea ce au numit „hărțuirea” unor oficiali moldoveni de către agențiile de securitate ruse pe aeroportul din Moscova. În ultimii ani, la reuniunile guvernamentale ale CSI ținute în Rusia, R. Moldova a fost reprezentată de ambasadorul său la Moscova. Dar în condițiile în care Chișinăul și-a rechemat și ambasadorul luna trecută, din cauza deschiderii unei reprezentanțe transnistrene în capitala Rusiei, la reuniunea de pe 15 martie vor participa alți diplomați de rang mai mic.