REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 decembrie 2021)
Sheriff va juca în această seară ultimul meci din Liga Campionilor
Sheriff Tiraspol va juca în această seară ultimul meci din grupa D a Ligii Campionilor. Tiraspolenii vor întîlni, de la ora 22.00, Șahtar Donețk, Ucraina. Partida va avea loc la stadionul Olimpiyskiy din Kiev. Real Madrid și Inter Milano s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, Sheriff Tiraspol va juca în runda eliminatorie a Ligii Europei, iar Șahtar Donețk a fost eliminată din competiție. Tiraspolenii își vor afla adversarul pe 13 decembrie, cînd va avea loc tragerea la sorți, iar meciurile se vor juca pe 17 și 24 februarie 2022.
Peste 14 mii de pacienți au solicitat ambulanța în ultima săptămînă
În ultima săptămînă a lunii noiembrie, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical pentru 14 185 de personae. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cel mai des au solicitat ambulanța cetățenii cu urgențe cardiovasculare – 3 115 solicitări, inclusiv 43 pacienți cu Sindrom coronarian acut, urmate de urgențele respiratorii – 3 041 solicitări și cele neurologice – 1 862 solicitări, inclusiv 193 de accidente vasculare cerebrale. În aceiași perioadă, la Departamentul CNAMUP au apelat 1 006 cetățeni cu diferite traume. Ambulanța a fost solicitată pentru 70 de persoane, care au suferit traumatisme de diferit grad în cazul a 51 de accidente.
Din 2022, vîrsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani
Parlamentul a adoptat modificările la Legea privind sistemul public de pensii, în cea de-a doua lectură. Astfel, începînd cu 1 ianuarie 2022, vîrsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Potrivit documentului, pentru femei, vîrsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începînd cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începînd cu 1 iulie 2024. Proiectul mai prevede și dreptul de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung, pentru persoanele care au stagiul contributiv de cotizare mai mare, cu cinci ani pentru bărbați și trei ani pentru femei, decît cel prevăzut în lege.
COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 495 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 4 835 de teste, fiind confirmate 495 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, două sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 366 751 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 12 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 396 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 193 în stare extrem de gravă și 41 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 506 pacienți au fost vindecați. În total, 351 003 bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Scriitorul Ion Vieru își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare
Poetul și traducătorul Ion Vieru, deținător al titlului onorific ”Maestru al Literaturi”, a împlinit astăzi 80 de ani. Ion Vieru este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1972) și membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996). În 1996 și 2005, Ion Vieru a fost distins cu premiul săptămînalului ”Literatura și Arta”, în 1998 – cu premiul Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni pentru volumul de versuri „Aici pe pămînt” și în 1999 - cu titlul onorific ”Maestru al Literaturii”.
Companiile de asigurări nu vor mai acorda împrumuturi
Companiile de asigurări și reasigurări nu vor putea acorda împrumuturi cu dobîndă din mijloacele bănești disponibile. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în primă lectură, de către deputați. Potrivit documentului, autorii inițiativei legislative argumentează necesitatea operării modificărilor prin existența riscurilor la care sînt expuși asiguratorii sau reasiguratorii, acordînd împrumuturi negarantate cu valori mari. În special, se invocă indisponibilizarea echivalentelor de numerar destinate onorării obligațiilor față de asigurați, dar și riscurile suplimentare de nerambursare sau rambursare tardivă a fondurilor împrumutate.
Micii producători agricoli vor primi subvenții de la stat
Mai mulți producători agricoli micro și mici din Moldova vor putea beneficia de subvenții. Deputații au adoptat în prima lectură un proiect de lege în acest sens. Modificările operate în legislație se referă la includerea unei noi categorii de beneficiari de subvenții – ”producătorul agricol micro”, care deține pînă la 2 hectare de teren agricol arabil. Astfel, va putea solicita subvenții ”producătorul agricol micro”, care deține pînă la 2 hectare de teren agricol arabil; ”producătorul agricol mic” – care deţine de la 2 pînă la 10 hectare de teren agricol arabil.
În Chișinău se atestă o tendință de micșorare a cazurilor de COVID-19
Chișinăul rămîne în alertă de sănătate publică, Cod portocaliu, chiar dacă se manifestă o reducere a cazurilor de COVID-19. În baza indicatorilor prezentați de Centrul de Sănătate Publică Chișinău, în capitală se menține stare de urgență în sănătate publică pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod portocaliu". Astfel, în prezent, în spitalele municipale sînt internați 430 pacienți confirmați COVID-19, dintre care, 38 în stare foarte gravă, 184 în stare gravă, 194 - în stare medie și 14 - în stare ușoară.
Va fi creat Inspectoratul Social de Stat
În Moldova va fi creat Inspectoratul Social de Stat. Un proiect în acest sens a fost adoptat în primă lectură de Legislativ. Potrivit proiectului, noul Inspectorat Social de Stat (în prezent Inspecția Socială), va fi autoritate din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, competența căruia va fi efectuarea controlului de stat în domeniul asistenței sociale: constatarea contravențiilor, întocmirea proceselor-verbale și aplicarea sancțiunilor contravenționale. Totodată, va fi completat Codul Contravențional cu unele prevederi ce vor stabili sancțiuni pentru încălcarea regulilor privind acordarea asistenței sociale.
ASD nu a recepţionat reparaţia unui drum din Orhei
Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a anunţat că nu a recepționat lucrările de reparație periodică executate necorespunzător de către antreprenorul SC „STACI GRUP” SRL în cadrul unui contract din luna august 2020. Potrivit instituţiei, în urma verificării lucrărilor de asfaltare executate pe drumul R20 Orhei – Rezina – Rîbnița, din localitatea Step-Soci, raionul Orhei, a fost identificat că acestea nu corespundeau normelor de calitate și antreprenorului i-a fost solicitat să remedieze neconformitățile. Pe parcursul anului 2021, SC „STACI GRUP” SRL a fost atenționat repetat despre necesitatea de a finaliza lucrările contractuale finanțate din fondul rutier, însă antreprenorul nu a intervenit în nici un mod, indică ASD.
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2022 a fost votată în lectura a doua
Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul viitor a fost adoptat, în cea de-a doua lectură, de către deputați. Astfel, în 2022, fondurile asigurării obligatorii în sănătate vor însuma venituri și cheltuieli de cca 12,3 miliarde de lei. Față de anul curent, veniturile vor crește cu 10,3%, iar cheltuielile – cu 8,3%. Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală nu se va scumpi, valoarea acesteia atît sub formă de contribuție procentuală de 9%, cît și sub formă de sumă fixă de 4.056 de lei va fi menținută și în anul 2022.