REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 octombrie 2020)

Cei mai buni pedagogi au fost premiați în cadrul Galei laureaților concursului național „Pedagogul anului"

Cei mai buni pedagogi au fost premiați ieri seara în cadrul unei festivități organizate în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu". La eveniment au fost prezenți prim-ministrul Ion Chicu, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov și laureații Concursului „Pedagogul anului", ediția 2020. Premierul a apreciat aportul și dăruirea profesorilor în formarea tinerei generații. În mesajul de felicitare adresat profesorilor, Ion Chicu a menționat că educația, de rînd cu medicina, trebuie să devină o prioritate absolută a societății noastre.

 

Oraşul Drochia va îmbunătăţi cu sprijinul UE serviciile de alimentare cu apă

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Primăria orașului Drochia au semnat ieri, 5 octombrie, contracte de antrepriză, supraveghere tehnică și drept de autor, pentru proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”, finanţat cu suportul Uniunii Europene. ”Valoarea contractului de antrepriză se cifrează la 82,87 milioane de lei, din care 6,14 milioane de lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei Drochia. Implementarea măsurilor de aprovizionare cu apă va contribui la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea serviciilor de aprovizionare cu apă din orașul Drochia”, au explicat surse de la ADR Nord.

 

Persoane necunoscute au vandalizat havuzul din oraşul Vulcăneşti

Havuzul din oraşul Vulcăneşti, situat în Parcul Central al localităţii, a fost vandalizat în noaptea de 5 octombrie, iar primarul de Vulcăneşti, Victor Petrioglu, a depus pe acest caz o cerere la poliţie. Potrivit edilului, acesta nu este primul caz de proporţii de vandalism în ultimii ani. Astfel, în februarie 2019, persoane necunoscute au distrus băncile din acelaşi parc. Petrioglu a precizat că primăria va continua activităţile de amenajare şi îmbunătăţire a infrastructurii oraşului şi cere orăşenilor să aibă o atitudine grijulie faţă de proiectele oraşului.

 

Documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021 a fost propus spre consultare publică

Ministerul Finanțelor a lansat procesul de consultare publică a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Finanțelor, măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul viitor urmăresc soluționarea constrîngerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a R. Moldova, prin promovarea unei legislații fiscale și vamale favorabilă dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice, precum și susținerea mediului de afaceri.

 

Un bărbat anunţat în căutare pentru trafic de influență a fost reținut de CNA

Un bărbat de 28 de ani, anunţat în căutare pentru trafic de influenţă, a fost reținut la punctul de control al Aeroportului Internaţional Chişinău. Potrivit Serviciului de presă al CNA, bărbatul este bănuit că ar fi cerut 900 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să obțină permis de conducere, fără a susţine examenele. În 2019, bărbatul a fost recunoscut în calitate de învinuit și a fost dat în căutare. Dacă va fi găsit vinovat, acesta amendă sau închisoare de pînă la cinci ani.

 

Șoferii de microbuze ar fi impuși să iasă la proteste

Șoferii de microbuze sînt impuși să vină la protestul anunțat pentru data de 7 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale. Fiind angajați, șoferii nu au cum să ignoreze solicitarea administratorilor, întrucît își pot pierde locul de muncă. O parte din ei nici nu știu cu ce scop va fi organizată acțiunea în PMAN. Declarațiile aparțin administratorului companiei „Gările Auto Moderne”, Iurie Moroz, care afirmă că organizatorul protestului – președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa – își urmărește propriile scopuri și „îi convine haosul”.

 

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 195 traversări

Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 896 traversări persoane, dintre care 4 566 treceri la frontiera moldo-română, 1 171 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 159 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost PTF Leușeni – 2 766 traversări persoane; PTF Aeroportul Internaţional Chişinău - 1 159 traversări personae și PTF Giurgiulești-Galați - 864 traversări personae. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 12 195 persoane. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Leul moldovenesc s-a mai întărit puțin în raport cu dolarul, dar a slăbit față de euro

Pe parcursul unei zile leul a mai cîștigat de la dolarul american 1,5 bani, dar a cedat monedei unice europene aproape 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 6 octombrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 16,9070 lei pentru un dolar (-1,54 bani) și 19,8749 lei pentru un euro (+4,95 bani), în timp ce cu o zi mai de vreme acesta a fost egal cu 16,9224 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,8254 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 6 octombrie, constituie: 0,5952 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0794 lei pentru 1 leu românesc și 0,2151 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Consulatul Onorific al Ucrainei a fost inaugurat la Comrat

Potrivit Ambasadei Ucrainei în Moldova, înfiinţarea Consulatului va contribui la dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor economice şi a relaţiilor interumane, prezentării culturii şi ştiinţei ucrainene, precum şi la dezvoltarea cooperării între regiunile adiacente ale Ucrainei şi R. Moldova în toate domeniile. De asemenea, cetăţenii Ucrainei şi persoanele juridice ucrainene vor putea primi ajutor şi asistenţă în protejarea unor drepturilor şi intereselor lor, precum şi asistenţă în cazul aflării în detenţie sau în cazuri de dezastru natural, accident etc.