REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 mai 2021)

CEC a aprobat programul pentru organizarea alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021. Documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea scrutinului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune, pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral. Acesta urmează să fie transmis spre informare şi realizare, în limita competențelor, partidelor politice, instanței judecătorești, autorităților publice centrale și locale, precum şi organelor electorale, după constituirea lor.

 

O expoziție dedicată Zilelor Europei a fost deschisă la Biblioteca Națională

În contextul Zilelor Europei 2021, la Biblioteca Națională a fost deschisă expoziția de carte ”Europa de la A la Z”. Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că expoziția este organizată de Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare (CPESC) al BNRM în cadrul Serviciului “Informații europene pentru toți”. ”Conceptul de expunere al expoziției a fost gîndit după modelul unui dicționar, după termeni și cuvinte – cheie, fiind structurat în ordinea alfabetică a subiectelor/temelor prezentate în cărți din colecția BNRM (în mod special, colecția CPESC)”, a precizat Elena Pintilei.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 316 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4.940 de teste, fiind confirmate 316 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care opt de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 251.820 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 7 sînt lucrători medicali: medici - 3, asistenți medicali - 4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1632 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 194 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 2.161 de persoane, iar 15.427 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

O profesoară din Comrat a elaborat un curs de predare inovativă

Doctorul în pedagogie Tatiana Velicova, conferențiar la Universitatea de Stat din Comrat, a inițiat și dezvoltat un curs complet de E-teaching, destinat cadrelor didactice din regiunea de sud a țării. Ideea inovativă a fost implementată datorită unui proiect cîștigat în cadrul programului „UTeach”, realizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (tehnologia informației).

 

Orașele Fălești şi Florești vor elabora programe de revitalizare urbană

Orașele Fălești şi Florești vor elabora Programe de revitalizare urbană (PRU) datorită inițierii unei noi cooperări dintre Fundaţia poloneză Solidarity Fund PL Moldova şi Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Cele două localități vor fi susținute de orașele Bălți, Edineț, Soroca și Sîngerei, implicate anterior în acest proces, care urmează să-și actualizeze Programele de revitalizare urbană, pentru a fi în concordanță cu noile circumstanțe, inclusiv cu prevederile Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și cu experiența acumulată de orașe. În prezent, ADR Nord oferă asistență tehnică pentru orașele Florești și Fălești în procesul de elaborare a PRU.

 

Prin Programul ”Prima Casă” au fost procurate pînă în prezent 5873 de locuințe

De la lansarea Programului de stat „Prima Casă”, în 2018, şi pînă în prezent, au fost procurate 5873 de locuințe. Alte zece cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție. Potrivit Ministerului finanțelor, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,99 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,49 miliarde de lei. Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 48,1 milioane de lei.

 

Veaceslav Platon a rămas fără Casa Modei și fosta clădire ASITO

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins, calificînd drept neîntemeiată, plîngerea înaintată de Veaceslav Platon împotriva ordonanței emise de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, prin care Casa Modei și fosta clădire ASITO au fost transmise în posesia controversatului om de afaceri. Avocatul omului de afaceri, Vladimir Russu a declarat că cele două clădiri au fost recunoscute drept corpuri delicte și transmise în proprietatea lui Russu. Avocatul omului de afaceri Vladimir Russu, Sergiu Istrate, a precizat că apărătorii lui Platon au solicitat ca ședința de judecată să fie amînată, însă cererea nu a fost acceptată de judecători.

 

Leul s-a mai depreciat puțin față de dolar

Pe parcursul unei zile leul a mai cedat dolarului american 0,85 bani, iar monedei unice europene – 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 6 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7774 lei pentru un dolar (+0,85 bani) și 21,3640 lei pentru un euro (+2 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7689 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3440 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 6 mai, constituie: 0,6413 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3366 lei pentru 1 leu românesc și 0,2379 lei pentru 1 rublă rusească.