REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 mai 2020)

Portarul moldovean Koșelev a fost ales cel mai bun la echipa Sittard

Portarul moldovean Alexei Koșelev (27 ani) a fost ales de suporterii echipei olandeze Fortuna Sittard cel mai bun jucător al sezonului neterminat 2019/2020. El a acumulat cel mai mare număr de puncte - 28 - cu 3 mai multe decît Tesfaldet Tekie (locul doi) și cu 8 mai multe decît Mark Diemers, situat pe locul trei. Un alt internațional moldovean de la Fortuna, atacantul Vitalie Damașcan, a acumulat 9 puncte și s-a situat pe locul 8.

 

Programul de stat „Prima Casă” are peste 4270 de beneficiari

De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” pînă în prezent, prin intermediul acestuia au fost procurate 4274 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2.141.013.520,86 lei, iar suma totală a garanțiilor active constituie 1.070.506.760,43 lei, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor. Din cei 4274 beneficiari 3000 sînt familii, iar 1274 - tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,2 ani.

 

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut, marți, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov. Au fost discutate mai multe aspecte actuale vizînd cooperarea moldo-rusă în diverse domenii. Interlocutorii s-au referit la acțiunile de combatere a coronavirusului în cele două țări și au subliniat importanța susținerii reciproce în acest proces.

 

Deţinătorii de patentă vor primi ajutor de şomaj

Deţinătorii de patentă de întreprinzător, precum şi o serie de persoane fizice care desfăşoară activităţi conform unor capitole din Codul Fiscal, vor beneficia de ajutor de şomaj unic în cuantum de 2775 de lei. O decizie în acest sens a fost luată marţi, la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

 

Din 10 mai vor fi permise slujbele religioase

De duminică, 10 mai, vor fi permise întrunirile cu caracter religios, oficierea serviciilor divine sau altor manifestări tradiţionale religioase, conform dispoziţiei din 5 mai a Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale. „Toate aceste acţiuni se vor desfăşura exclusiv în aer liber, în curţile bisericilor, mănăstirilor, alor edificii de cult, cu respectarea obligatorie a tuturor cerinţelor sanitar-epidemiologice, precum şi a distanţei sociale de minim doi metri”, a explicat prim-ministrul Ion Chicu, preşedintele Comisiei.

 

În municipiul Soroca şi oraşul Glodeni va fi ridicat regimul de carantină

Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a dispus, în şedinţa de marţi, 5 mai, sistarea regimului de carantină în municipiul Soroca şi oraşul Glodeni. În municipiul Soroca regimul de carantină va fi ridicat începînd de vineri, 8 mai, şi în oraşul Glodeni – de luni, 11 mai. Potrivit prim-ministrului Ion Chicu, preşedintele Comisiei, în aceste localităţi situaţia s-a îmbunătăţit, fapt ce permite ridicarea carantinei.

 

Premierul Ion Chicu a discutat cu German Economic Team

Prim-ministrul Ion Chicu a avut marți o discuție cu echipa German Economic Team (GET). German Economic Team consultă guvernele RM, Ucrainei, Belarus, Georgiei și Uzbekistanului în reformarea politicilor economice și dezvoltare sustenabilă a cadrului economic, a relatat Direcţia comunicare și protocol a Executivului. Ion Chicu a vorbit despre evoluția situației epidemiologice și despre efectele economice ale măsurilor de restricție impuse pentru a preveni răspîndirea infecției și a crea deprinderi sociale noi.

 

Pînă la 20 mai pot fi solicitate subvenţii în avans pentru dezvoltarea localităţilor rurale

Data de 20 mai este ultima zi de depunere a dosarelor pentru solicitarea subvenţiilor în avans cu scopul îmbunătăţirii nivelului de trai şi de muncă în mediul rural. Apelul a fost lansat pe 17 februarie curent, iar pînă în prezent au fost depuse doar patru dosare, conform Ministerului agriculturii. Dosarele de solicitare a subvenţiei în avans pentru noile măsuri de dezvoltare rurală sînt recepţionate de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu şefa reprezentanţei BERD

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat marţi cu Angela Sax, şefa reprezentanţei Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare în R. Moldova. Au fost discutate proiectele desfăşurate cu susţinerea BERD şi examinate măsuri care pot accelera implementarea. Angela Sax a vorbit despre programele BERD menite să susţină resuscitarea afacerilor şi a economiei. BERD a adoptat un pachet de suport pentru statele afectate de pandemia coronavirus în volum de 21 de miliarde de euro.

 

Nivelul apei în cursul superior al rîului Prut va creşte

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis marţi o prognoză care, în perioada 5-8 mai, indică creşterea nivelului apei în cursul superior al rîului Prut (Ucraina). Centrul hidrologic atenţionează că în legătură cu precipitaţiile căzute în cursul superior al Bazinului Hidrografic al rîului Prut (Ucraina), în intervalul amintit, pe sectorul Criva – Costeşti-Stînca, nivelul apei va creşte cu 0,5 – 1,0 metri faţă de nivelul din 5 mai. Conform hidrologilor, apa se va scurge în limitele albiei minore.

 

Încep înscrierile copiilor în clasa I

Din data de 21 mai, părinţii, copiii cărora întrunesc condiţiile de înscriere şi maturitatea şcolară, vor putea depune dosarele online pe site-ul escoală.chisinau.md. Anunţul a fost făcut de primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, în dimineaţa zilei de 6 mai. Edilul a precizat că, în prezent, sînt în proces de definitivare şi testare module noi pe platforma data.