REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 iunie 2022)
Aeronavele Air Moldova, reținute în Antalya, au fost deblocate
Aeronavele Air Moldova, reținute în Antalya, au fost deblocate. Despre asta anunță Autoritatea Aeronautică Civilă. Potrivit comunicatului de presă emis de această entitate, în următoarele zile vor fi efectuate zborurile restante care au afectat aproape 1200 de persoane. Astăzi, 6 iunie, va fi deblocată și a doua aeronavă, dar pentru a se asigura că toate zborurile vor fi efectuate și drepturile pasagerilor respectate, la solicitarea Air Moldova au fost autorizate zboruri suplimentare. În ultimele 2 zile, 2 aeronave Air Moldova care efectuau curse charter pe direcția Chișinău-Antalya au fost reținute la sol în Turcia din cauza unor datorii.
Coraportorii Comisiei de Monitorizare a APCE vor efectua o vizită la Chișinău
Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei se vor afla la Chișinău, în perioada 6 - 9 iunie, într-o vizită de documentare. Agenda vizitei coraportorilor APCE include întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare. De asemenea, oficialii se vor întîlni cu Președintele țării, cu membri ai Guvernului, cu reprezentanți ai mass-media și ai ONG-urilor active în domeniul respectării drepturilor omului și ale minorităților. Coraportorii se vor documenta la subiectele ce țin de funcționarea instituțiilor democratice în țara noastră, reformele din domeniile justiției și luptei împotriva corupției, dar și despre impactul războiului din Ucraina.
Familiile care găzduiesc refugiați vor benefica de un nou ajutor financiar
A doua rundă de ajutor financiar va fi acordat de Programul Alimentar Mondial (PAM) al Națiunilor Unite familiilor din Republica Moldova care găzduiesc refugiați din Ucraina, pentru a le ajuta la reducerea poverii costurilor suplimentare legate de produse alimentare și alte nevoi esențiale. A doua rundă va viza gospodăriile deja înregistrate care au primit ajutor financiar în prima rundă, precum și familii noi care găzduiesc în prezent doi sau mai mulți refugiați mai mult de o săptămînă. În prima rundă, cel puțin 10.471 de familii din R. Moldova au primit ajutor financiar în valoare de 3500 de lei (190 dolari), transferat acestora în perioada aprilie-mai 2022. A doua rundă de aceeași sumă (3500 de lei) este preconizată pentru ultima săptămînă a lunii iunie.
Natalia Gavrilița a efectuat o vizită la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești – Galați
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a efectuat o vizită la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești – Galați, în cadrul căreia s-a informat despre implementarea deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale privind facilitarea traficului la frontieră, în special a deciziei recente de traversare prioritară a camioanelor cu produse perisabile și celor fără încărcătură. De asemenea, șefa Executivului a discutat cu șoferii de camioane, staționați în vamă, despre problemele cu care se confruntă în urma perturbării lanțurilor logistice cauzate de războiul din Ucraina.
Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României va sosi în vizită la Chișinău
Președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Ion-Marcel Ciolacu, va efectua o vizită la Chișinău, la invitația Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Luni, 6 iunie, speakerul Igor Grosu va avea o întîlnire cu Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu. Ulterior, Președinții de Parlament vor susține o conferință de presă comună. Agenda vizitei la Chișinău a Președintelui Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu, mai include întrevederi cu Președintele Maia Sandu și cu Prim-ministrul Natalia Gavrilița.
Copiii refugiați din Ucraina vor beneficia de asistență medicală gratuită
Copiii ucraineni refugiați în Moldova vor avea acces gratuit la servicii medicale incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Cheltuielile în acest sens vor fi acoperite de către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în baza unui acord semnat între cele două instituții. „Astfel, copiii refugiați, inclusiv cei 100 care s-au născut în țara noastră de la începutul războiului, vor beneficia gratuit de aceleași servicii medicale ca și copiii din R. Moldova. Printre acestea se numără examenele profilactice, inclusiv monitorizarea dezvoltării copilului, servicii de asistență medicală primară, specializată de ambulatoriu și spitalicească”, indică CNAM.
Compozitorul Eugen Mamot s-a stins din viață
Cunoscutul compozitor Eugen Mamot s-a stins ieri din viață. Vestea a fost confirmată de către feciorul său, Eugen Mamot. Este autorul a peste 300 de creații vocal-simfonice, instrumentale, corale, prelucrări folclorice, muzică pentru copii. A elaborat, inclusiv cu alți autori, mai multe manuale de muzică pentru școala generală, lucrări științifico-metodice, scenarii de film muzical-artistice, recenzii și articole de specialitate. A înregistrat în Studioul Radioteleviziunii circa 100 de creații vocal-corale. În 2001 Eugen Mamot a fost distins cu ordinul „Gloria Muncii” și în 2011 i s-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.
Vremea se mernține caldă
Pentru astăzi meteorologii prognozează cer variabil și vreme caldă. În toate regiunile țării în anumite intervale sînt prognozate ploi cu descărcări electrice. În nordul ţării, termometrele vor indica +20...+23 °C, în centru +21.. +24°C. În sudul țării mercurul din termometre va indica valori cuprinse între +22...+25°C ziua. Presiunea atmosferică va fi normală. Vîntul va sufla din nord cu o viteză de 4-9 m/s.
Un deputat ucrainean a fost reținut la frontiera R. Moldova
Deputatul Radei Supreme de la Kiev Evghenii Iakovenko a fost reținut la frontiera Republicii Moldova. „Poliția de Frontieră informează despre depistarea la trecerea frontierei de stat a unui cetățean al Ucrainei care figura în baza de date ca dat în căutare internațională. Conform sarcinii INTERPOL, polițiștii de frontieră au reținut persoana și au plasat-o în izolatorul de detenție provizorie pînă la elucidarea circumstanțelor și luarea unei decizii în privința străinului”, a declarat comisarul Raisa Novițchi, șefa secției Relații Publice.
Leul a mai crescut puțin în raport cu dolarul
Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american 0,33 bani, dar a cedat monedei unice europene mai mult de 8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 6 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,0290 lei pentru un dolar (-0,33 bani) și 20,4362 lei pentru un euro (+8,12 bani), în timp ce în perioada 3-5 iunie acesta a fost egal cu 19,0323 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3550 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 6 iunie, constituie: 0,6444 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1344 lei pentru 1 leu românesc și 0,3058 lei pentru 1 rublă rusească.